Μ. Καρογιάν : Ναι στο μνημόνιο και σ’ ένα χρόνο θα έχουμε ανατρέψει τα σημερινά καταθλιπτικά δεδομένα

18:03 30/4/2013 - Πηγή: OnlyCY


Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν είπε πως “εγκρίνουμε τη δανειακή σύμβαση επειδή δεν έχουμε άλλη επιλογή και επειδή δεν αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τη πτώχευση της πατρίδας μας”.

Στην ομιλία του στην Βουλή, ο κ. Καρογιάν

ανέφερε ότι στόχος μας είναι το ταχύτερο να μπορέσουμε να απεμπλακούμε από το μνημόνιο και την τρόικα.

Θεωρούμε, σημείωσε, ότι η Κύπρος πρέπει να δώσει τις μάχες της και να προβάλει τις διεκδικήσεις της στα πλαίσια της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Σταθερά και αποφασιστικά θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τις αρχές της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής αλληλεγγύη και να εμμένουμε σε δίκαιο καταμερισμό των οικονομικών βαρών. Απαιτούμε, παράλληλα κάθαρση, απόδοση ευθυνών και παραδειγματική τιμωρία όσων ευθύνονται για την οδυνηρή οικονομική κρίση που βιώνουμε”, πρόσθεσε.

Η σημερινή ψήφος του ΔΗ.ΚΟ. υπέρ της έγκρισης της δανειακής σύμβασης, ανέφερε, δεν είναι ψήφος συμβιβασμού με τους δανειστές μας.

“Δεν είναι ψήφος υποταγής σε απαράδεκτους όρους και εκβιαστικές απαιτήσεις. Είναι ψήφος σωτηρίας που δίνει προτεραιότητα στην προστασία του λαού μας και των ασθενέστερων στρωμάτων του από την ολική καταστροφή που θα ήταν η συνέπεια της χρεοκοπίας του τραπεζικού μας συστήματος και της πτώχευσης του κράτους μας. Είναι, όμως, πρωτίστως μια ψήφος εμπιστοσύνης στις ικανότητες αυτού του λαού, στις αντοχές του και στις αντιστάσεις του, στη προσαρμοστικότητα του και στην αστείρευτη ευρηματικότητα του”, πρόσθεσε.

Είναι, κυρίως, συνέχισε, μια ψήφος πρόκληση και πρόσκληση προς τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας. “Σε αυτές που θέλουν να χαράξουν μια βαθιά τομή στην ιστορία μας. Που θέλουν και μπορούν να κάνουν μια νέα αρχή. Που θέλουν να απελευθερωθούν από τα δεσμά ενός προτύπου ανάπτυξης που δεν περιμέναμε τους δανειστές μας για να καταλάβουμε ότι πρέπει να αλλάξει”, σημείωσε.

Η ψήφος μας υπέρ της δανειακής σύμβασης, είπε ο κ. Καρογιάν, είναι η απόφαση μας να ανασυνταχθούμε κοινωνικά και να εφορμήσουμε συνολικά στο μέλλον μας. Οφείλουμε, ανέφερε, να αφήσουμε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. “Θα πρέπει, όμως να κλείσουμε οριστικά τις εκκρεμότητές μας με το παρελθόν της επίπλαστης ευημερίας και τα παράθυρα ευκαιρίας στους τυχοδιωκτισμούς, τις επιπολαιότητες και τους καιροσκοπισμούς του παρελθόντος”, πρόσθεσε.

Είμαι πεπεισμένος ότι μέσα σε ένα χρόνο, είπε ο κ. Καρογιάν, θα έχουμε πετύχει να ανατρέψουμε τα σημερινά καταθλιπτικά δεδομένα, υπό τον όρο όμως ότι θα έχουμε κινηθεί όλοι μαζί προς την ίδια κατεύθυνση με ιεραρχημένες προτεραιότητες, συγκεκριμένο σχεδιασμό και αποτελεσματική καθοδήγηση του νέου μας εθνικού αγώνα.

“Πρέπει να ξεκινήσουμε τον αγώνα αυτό από μηδενική βάση. Πρέπει να σταθεροποιήσουμε την οικονομία μας και το τραπεζικό μας σύστημα με όποιο κόστος. Πρέπει, όμως, κυρίως να αντιμετωπίσουμε κατάματα την πραγματικότητα, να μην δημιουργήσουμε νέες αυταπάτες, να καταλάβουμε επιτέλους τι συμβαίνει στον κόσμο μας. Ποια είναι η ρεαλιστική αποστολή μας μέσα σε αυτόν. Πού μπορούν να βρεθούν οι πραγματικοί σύμμαχοί μας. Πρέπει να βγούμε από τη σημερινή γεωπολιτική μας απομόνωση. Πρέπει να ενεργοποιήσουμε το δίκτυ ασφαλείας που μπορεί να δημιουργήσουν οι συνεργασίες μας για την αξιοποίηση του νέου φυσικού μας πλούτου. Είναι, ασφαλώς η μεγάλη μας ελπίδα. Δεν πρέπει, όμως να γίνει η νέα μας εθνική αυταπάτη”, συμπλήρωσε.

Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει αναγκαστικά μέχρις ότου μπορέσουμε να επωφεληθούμε από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων μας, σημείωσε, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες μιας μεταβατικής περιόδου. Μπορούμε, είπε, να διατηρηθούμε ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο, ακόμα και αν υποστούμε μια δραματική συρρίκνωση του τραπεζικού μας συστήματος.

“Μπορούμε ταυτόχρονα να αξιοποιήσουμε την γεωγραφική μας θέση και την υψηλή ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού μας, αναπτύσσοντας εξίσου αποδοτικές δράσεις στο χώρο της υγείας, της παιδείας, της τεχνολογίας, της έρευνας και της καινοτομίας και ασφαλώς ενός ακόμα περισσότερο αναπτυσσόμενου τουρισμού”, ανέφερε.

Όλα όμως αυτά, συνέχισε, έχουν μια προϋπόθεση: Ότι θα αποτελέσουν στόχους μιας συλλογικής προσπάθειας και ότι δεν πρέπει να ξανακάνουμε ποτέ το λάθος να θεωρήσουμε ως δεδομένο αυτό που πρέπει να είναι πάντα ζητούμενο: Μια οικονομική ανάπτυξη που να έχει ως πηγή και κίνητρο της τις παραγωγικές αξίες και όχι τις καταναλωτικές συνήθειες.

“Προειδοποίησε πως όσοι εύκολα επιδίδονται σε αντιμνημονιακά κηρύγματα ας προσέξουν μήπως οι σημαίες τους γίνουν σημαίες του κατεστημένου που ευθύνεται για τη σημερινή μας κατάντια. “Είμαι σίγουρος ότι δεν υπάρχει ούτε ένας σε αυτή την αίθουσα, ούτε ένας μέσα στον κυπριακό λαό που να μπορεί να παρουσιασθεί ως μνημονιακός. Όλοι μας θέλουμε το ταχύτερο δυνατό να βγάλουμε από πάνω μας τον κορσέ του μνημονίου που θα πνίξει την οικονομία μας στην ύφεση”, σημείωσε.

Ο κ. Καρογιάν χαρακτήρισε ως νεφελώδη την πρόταση που έθεσε ενώπιον της Βουλής, το ΑΚΕΛ, την ώρα που, όπως σημείωσε, πρέπει να πάρουμε με υπευθυνότητα και ωριμότητα την μεγάλη απόφαση – το ΑΚΕΛ.

“Δυο απορίες μόνο θα καταθέσω: 1. Γιατί το ΑΚΕΛ δεν παρουσίασε τη θεωρία του και την πρόταση του αυτή προτού ο Πρόεδρος Χριστόφιας, προφανώς σε συνεργασία με το ΑΚΕΛ, προσέφυγε τον περασμένο Ιούλιο στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης; 2. Γιατί το ΑΚΕΛ δεν παρουσίασε την πρόταση του προτού η κυβέρνηση Χριστόφια καταλήξει στο αρχικό πλαίσιο μνημονίου ή εν πάση περιπτώσει, προτού η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ φέρει στη Βουλή όλα εκείνα τα μνημονιακά νομοσχέδια τον περασμένο Δεκέμβριο; 3. Μήπως το ΑΚΕΛ δεν είχε αντιληφθεί ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας και η κυβέρνηση του προσέφυγαν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης για δάνειο; Τα μνημονιακά νομοσχέδια δεν ήταν προϋποθέσεις για την παραχώρηση του δανείου; Να μου επιτραπεί να παρατηρήσω ότι η όλη διαχείριση του θέματος από το ΑΚΕΛ δεν δείχνει σοβαρότητα, ούτε ιδεολογικο-πολιτική σταθερότητα”, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα