Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε μνημονιακό νομοσχέδιο για περικοπές μισθών

18:08 30/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Μετά από συζήτηση και τη διατύπωση διαφωνιών, η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισε ομόφωνα σε νόμο το νομοσχέδιο που προβλέπει μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα από 0,8% μέχρι 2%.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου πριν το νομοσχέδιο τεθεί σε ψηφοφορία ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ κατέθεσε πρόταση νόμου η οποία θα εξετασθεί μετά το Πάσχα

από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για περαιτέρω μειώσεις στο κρατικό μισθολόγιο ώστε να εξοικονομηθεί το ποσό των 6 εκατομμυρίων ευρώ που στόχευε να συγκεντρώσει η Κυβέρνηση από τη φορολόγηση των ακινήτων ώστε να επαναπροσληφθούν οι 992 ωρομίσθιοι υπάλληλοι.

Ο κ. Νεοφύτου παρατήρησε ότι εάν η πολιτεία αποφασίσει να αυξήσει τους εργοδοτούμενους δεν μπορεί να αυξήσει τους φόρους για να τους πληρώνει. Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση με την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ, θα έχει ένα πρόσθετο όπλο στη διαβούλευση με την Τρόικα.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης έκανε λόγο για προσκόλληση του ΔΗΣΥ σε εργαλειακή κατανομή των εξοικονομήσεων και διατύπωσε τη θέση ότι σωστά η Κυβέρνηση επέλεξε να συγκεντρώσει το ποσό από την ακίνητη περιουσία προσθέτοντας ότι θα πρέπει να γίνει με τη φορολόγηση των μεγάλων ακίνητων περιουσιών.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης αναφέροντας ότι η ΕΔΕΚ δεν προσεγγίζει δογματικά το θέμα, είπε ότι η ΕΔΕΚ πιστεύει ότι η Κυβέρνηση είχε και άλλες επιλογές και με αποκοπές 2,75% από λειτουργικές δαπάνες μπορούσε να εξοικονομηθεί διαφορετικά το κονδύλι για τους εκτάκτους.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως δεν αντέχει η οικονομία να επωμισθεί φορολογικό βάρος για το κρατικό μισθολόγιο και ανέφερε ότι πρέπει να απασχολήσει την πολιτεία το κρατικό μισθολόγιο που χρήζει αναθεώρησης. Είπε επίσης ότι οι αποκοπές που ψηφίζονται αφορούν τα δεδομένα που επικρατούσαν πριν τη 15η Μαρτίου.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης επανέλαβε ότι η θέση των Οικολόγων είναι μισθοί σε περισσότερα άτομα με χαμηλότερους μισθούς. Παρατήρησε επίσης ότι ο μισθός του χαμηλόμισθου και του μεσαία αμειβόμενου του δημοσίου τομέα μένει στην κυπριακή αγορά και βοηθά την οικονομία. Είπε ακόμα πως στη δημόσια υπηρεσία υπάρχουν χώροι με πολύ λίπος, όπως η ενοικίαση κτηρίων που μπορούν να περιορίσουν τις δαπάνες και είπε πως απαιτείται στόχευση για πάταξη της διαπλοκής και της σπατάλης.

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης παρατηρώντας ότι μειώνουμε τους μισθούς με λογιστικά κριτήρια διατύπωσε την άποψη ότι χρειάζεται εντελώς νέα προσέγγιση στον κτηματικό φόρο. Η λογιστική προσέγγιση θυμίζει αποκοπές από τους έχοντες και κατέχοντες, ανέφερε προσθέτοντας ότι για λόγους δικαιοσύνης και για λόγους αναγκών δεν μπορεί να έχουμε μισθούς 5.000 και 10.000 ευρώ και ανέφερε ότι με νομοθέτημα της Βουλής εάν δεν υπάρξει νομοσχέδιο από την Κυβέρνηση θα μειωθούν οι ψηλοί μισθοί στο δημόσιο.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ διευκρίνισε ότι δεν είναι λογιστική η προσέγγιση. Πρόσθεσε ότι υπάρχει διαφορετική πολιτική προσέγγιση και είπε ότι η αύξηση φορολογιών για διεύρυνση του δημοσίου τομέα δεν αποτελεί λύση για το ΔΗΣΥ.

Ευχήθηκε επίσης να μπορούσε να διαβεβαίωνε τους εργαζόμενους ότι με τις αποκοπές 0,2% μέχρι 0,5% θα διασφαλιζόταν ο μισθός των δημοσίων υπαλλήλων για το μέλλον.

Απαντώντας ο κ. Κατσουρίδης, είπε : «Ναι έχουμε διαφορά προσέγγισης, την ώρα που η Κυβέρνηση μένει συνεπής παρουσιάζεται ασυνεπής ο ΔΗΣΥ» και ανέφερε ότι στο τέλος θα πληρώσουν το κόστος οι μισθοί και οι κοινωνικές δαπάνες.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα αναφέροντας ότι το νομοσχέδιο έχει άμεση σχέση με την πρόσληψη των 992 ωρομισθίων, παρατήρησε ότι στην πραγματικότητα υπάρχει ενδεχόμενο να προσληφθούν μόνο 500 και άρα από τα 23 εκατομμύρια θα περισσέψουν 4 με 5 εκατομμύρια. Διατύπωσε επίσης τη θέση ότι πρέπει να τερματιστεί η ψηλή μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης ανέφερε ότι το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός ότι με τη φορολόγηση στα ακίνητα στοχεύεται είσπραξη 6 εκ για τους έκτακτους και εισηγήθηκε να αφαιρεθούν τα 6 εκ. από την πρώτη κατηγορία φορολόγησης των ακινήτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα