Αναστασιάδης: Η Κύπρος στην πρωτοπορία των εξελίξεων για φυσικού αερίου στην περιοχή

15:30 9/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας υποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι η Κύπρος θα βρίσκεται στην πρωτοπορία των εξελίξεων της ανάπτυξης φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης την Τρίτη.

Σε ομιλία του σε συνέδριο για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, την οποία ανέγνωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων

και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε την δέσμευση της Κυβέρνησης να προχωρήσει «με το σχεδιασμό της απαραίτητης ενεργειακής υποδομής για αξιοποίηση των εγχώριων αποθεμάτων φυσικού αερίου, όπως ο υποθαλάσσιος αγωγός για την μεταφορά φυσικού αερίου στην Κύπρο και η δημιουργία σταθμού υγροποίησης του για σκοπούς εξαγωγής».

«Πρόσφατες δραστηριότητες στην περιοχή υποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι η Κύπρος θα βρεθεί στην πρωτοπορία της ανάπτυξης φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», σημείωσε.

Δίχως αμφιβολία, πρόσθεσε, «η ανάπτυξη και τα μέτρα παραγωγής στην Κύπρο, ενός κράτους μέλους της ΕΕ, θα συμβάλουν τα μέγιστα στις προσπάθειες για διασφάλιση των πόρων φυσικού αερίου και των ενεργειακών διαδρόμων από την Ανατολική Μεσόγειο στην ΕΕ και ακόμη πιο πέρα».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ακόμη ότι όταν η Κύπρος αρχίσει τις δραστηριότητες της επιτυχώς στην περιοχή, αυτή η πρόοδος αναφέρεται να πυροδοτήσει περαιτέρω εξερεύνηση και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή.

Αναφερόμενος στις ενεργειακές εξελίξεις γενικότερα, είπε ότι «απαιτούν αποφασιστικές δράσεις και από Κυβερνήσεις και από τη βιομηχανία».

Τα σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή μας, ανέφερε, επιβεβαιώνουν ότι αυτή αποτελεί μια σημαντική πηγή ενέργειας παγκοσμίως.
Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την πεποίθηση πως η Κύπρος, λόγω της στρατηγικής της θέσης και των δράσεων που αναλαμβάνονται σε όλα τα επίπεδα, έχει να διαδραματίσει ένα αποφασιστικό ρόλο στην ανάπτυξη του νέου ενεργειακού τομέα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Keywords
Τυχαία Θέματα