Εξάγγειλε τις προτάσεις για την τραπεζική ένωση της ΕΕ εν μέσω αντιδράσεων ο Μπαρόζο

15:12 12/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τις προτάσεις της Κομισιόν για την τραπεζική ένωση της ΕΕ παρουσίασε ο Μπαρόζο 

Τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης, με την ανάθεση νέων εξουσιών στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τη δημιουργία ενός μηχανισμού ενιαίας εποπτείας των τραπεζών, με ορίζοντα την αρχή του επόμενου έτους, παρουσίασε σήμερα ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Εκφωνώντας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, την ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης, ο κ. Μπαρόζο είπε ότι “η Ευρώπη χρειάζεται μια νέα κατεύθυνση και έναν νέο τρόπο σκέψης” και πρόσθεσε ότι η πρόταση για έναν ενιαίο ευρωπαϊκό μηχανισμό εποπτείας αποτελεί σημαντικό βήμα προς την τραπεζική ένωση.

Ανέφερε ότι το νέο σύστημα θα έχει στη βάση του την ΕΚΤ και τα εθνικά εποπτικά όργανα, με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην εποπτεία των τραπεζών της ευρωζώνης, ενώ πρόσθεσε ότι η ανεξαρτησία της ΕΚΤ θα πρέπει να γίνει σεβαστή.

Πρόσθεσε επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα παίζει καθοριστικό ρόλο για τη διασφάλιση του δημοκρατικού ελέγχου, κάτι που είχε σημειώσει και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, πριν από την έναρξη της ομιλίας Μπαρόζο.

Είπε ότι οι προτάσεις αυτές αφορούν ουσιαστικά δυο νομοθετήματα, ένα για τις αρμοδιότητες της ΕΚΤ και ένα για τον ενιαίο μηχανισμό επιτήρησης των τραπεζών.

Συμπλήρωσε ότι η Κομισιόν θα συνεχίζει παράλληλα να στηρίζει τη μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα, διασφαλίζοντας ότι θα πράξει ότι της αναλογεί.

Κατά τη διάρκεια της ομιλία του, ο κ. Μπαρόζο είπε ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει εντός του φθινοπώρου ένα προσχέδιο για τη δημιουργία μιας βαθύτερης Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, το οποίο θα παρουσιάσει στο Ευρωκοινοβούλιο.

Είπε ακόμη ότι η ΕΕ πρέπει να εξελιχθεί σε μια ομοσπονδία κρατών μελών ώστε να ανταποκριθεί ως μια αυθεντική οικονομική, νομισματική ένωση και πολιτική ένωση που διαθέτει μια συγκροτημένη εξωτερική και αμυντική πολιτική.

Για το λόγο αυτό, ανέφερε, θα χρειαστεί αλλαγή των Συνθηκών, ενώ πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις πριν από τις Ευρωεκλογές του 2014.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για πρόβλημα αξιοπιστίας καθώς, όπως είπε, οι αποφάσεις που υιοθετούνται κατά τις Συνόδους Κορυφής υπονομεύονται την επομένη, προσθέτοντας ότι αυτό αποτελεί την ουσία της πολιτικής κρίσης στην Ευρώπη.

Ανέφερε ότι η ενιαία ευρωπαϊκή αγορά δρα ταχύτερα από την πολιτική δομή της Ευρώπης και τη λήψη των πολιτικών αποφάσεων, συμπληρώνοντας ότι η Ένωση δεν διαθέτει μέχρι τώρα τα αναγκαία εργαλεία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση.

Η παγκοσμιοποίηση απαιτεί περισσότερη ενότητα, κάτι που συνεπάγεται περισσότερη ενοποίηση και περισσότερη ευρωπαϊκή δημοκρατία, είπε ο Πρόεδρος της Κομισιόν.

Συμπλήρωσε ότι πρέπει όλοι να κατανοήσουν πως “είμαστε στην ίδια βάρκα” και πρέπει να επιδείξουμε ουσιαστική κοινή ευθύνη και αλληλεγγύη για να αντιμετωπίσουμε τη

Keywords
Τυχαία Θέματα