Επενδύσεις δισεκατομμυρίων βρίσκονται στα σκαριά

14:52 12/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Παρά τις δυσκολίες, στον τόπο γίνονται επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ, τόνισε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμός Νεοκλής Συλικιώτης, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι εντός Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει η Υπουργική Επιτροπή για να εξετάσει τα στοιχεία που συνέλεξε ο Κυπριακός Οργανισμός Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA) για επενδύσεις, Κυπρίων και ξένων, που βρίσκονται στα σκαριά, με στόχο, όπως είπε, να ξεπεραστούν προβλήματα για να προωθηθούν αυτές οι επενδύσεις.

“Εχουμε δυσκολίες, όμως επενδύσεις γίνονται και προσπάθεια

μας είναι να δώσουμε εκείνα τα εργαλεία που χρειάζεται ο CIPA για να προωθήσει περισσότερες επενδύσεις και να βοηθηθεί η δουλειά που κάνει στο εξωτερικό”, είπε ο κ. Συλικιώτης, ο οποίος σημείωσε ότι “ήδη υπάρχουν νέες χώρες, νέες αγορές στις οποίες γίνεται μια δουλειά από τον CIPA” με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων στην Κύπρο.

Το δεύτερο πρέπει “να συντονιστούμε εδώ στην Κύπρο, Υπουργεία και υπηρεσίες, ώστε να μπορούν να υλοποιούνται γρήγορα και αποτελεσματικά αυτές οι επενδύσεις”, τόνισε ο κ. Συλικιώτης, ύστερα από την πρώτη επίσκεψη του στα γραφεία του CIPA.

Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι είναι η συνεργασία με τον Οργανισμό είναι συνεχής και στενή και αναφέρθηκε στην “αποτελεσματική δουλειά που κάνει ο CIPA σε ό,τι αφορά την προώθηση των επενδύσεων”.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, “ο CIPA ανέλαβε να μαζέψει όλα τα στοιχεία από Υπουργεία και υπηρεσίες για επενδύσεις που βρίσκονται στα σκαριά, δηλαδή για επενδύσεις που είτε αδειοδοτήθηκαν και είναι έτοιμες να ξεκινήσουν είτε που είναι στη διαδικασία αδειοδότησης”.

Πρόσθεσε ότι πρόθεσή του είναι να συγκαλέσει εντός Σεπτεμβρίου συνεδρία της Υπουργικής Επιτροπής “για να εξετάσουμε αυτή την προεργασία που έγινε από τον CIPA”, με στόχο “να ξεπεραστούν προβλήματα και να προωθηθούν επενδύσεις”.

“Ο κατάλογος του CIPA έχει να κάνει με έργα εκ των οποίων κάποια βρίσκονται στα σκαριά για να αδειοδοτηθούν και κάποια άλλα έχουν αδειοδοτηθεί, αλλά προσπαθούν να εξεύρουν χρηματοδότες”, είπε ο κ. Συλικιώτης, προσθέτοντας ότι αυτά τα έργα αφορούν επενδύσεις Κυπρίων και ξένων.

Ο Υπουργός Εμπορίου είπε ακόμη ότι “επενδύσεις στον τόπο γίνονται” – ανεξάρτητα της εικόνας που δίνεται λόγω της αποτυχίας μία ή δύο επενδύσεων – “και επενδύσεις δισεκατομμυρίων”, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η προώθηση τερματικού πετρελαιοειδών, αρκετά γήπεδα γκολφ, μαρίνες και μεγάλα κατασκευαστικά έργα.

“Μιλούμε για επενδύσεις όχι μόνο εκατοντάδων εκατομμυρίων, αλλά και ενδεχομένως και δισεκατομμυρίων, όμως, αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν και πρόβλημα χρηματοδότησης”, σημείωσε.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για να προωθηθούν οι επενδύσεις το συντομότερο, ενώ σημείωσε πως επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι να ανοίγει νέες αγορές, όπως για παράδειγμα με τον τουρισμό και την αύξηση του τουριστικού ρεύματος από Ρωσία.

“Δεν πρέπει να μείνουμε μόνο στη ρωσική αγορά, αλλά παράλληλα “να διατηρούμε αυτές τις αγορές και να βλέπουμε και νέες αγ

Keywords
Τυχαία Θέματα