Ερωτήματα Α. Νεοφύτου για γνώση του Προέδρου περί κινέζικης εταιρείας

13:38 10/8/2012 - Πηγή: OnlyCY
 Σειρά ερωτημάτων για το κατά πόσον ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας γνώριζε ή όχι ότι ο Διευθυντής του Διπλωματικού του Γραφείου Μάριος Ιερωνυμίδης εμπλεκόταν στις διαδικασίες της επένδυσης της κινεζικής εταιρείας Far Eastern Phoenix στο παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας, έθεσε σήμερα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.
Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι ενώ υπήρξε προσπάθεια εκ μέρους του
Προεδρικού Μεγάρου να «να αποσείει από τους ώμους του ΠτΔ και των επιτελών του οποιαδήποτε ευθύνη για αυτό το σκάνδαλο και όπως την περίπτωση του Μαρί η προσφιλής τακτική ο Πρόεδρος δεν γνώριζε τίποτα», η πρώτη παρουσίαση της περιβόητης επένδυσης των Κινέζων στο αεροδρόμιο της Λάρνακας έγινε με βάση αποκάλυψη του τηλεοπτικού σταθμού Σίγμα σε ρεπορτάζ τη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012.
Όπως είπε ο κ. Νεοφύτου, το εν λόγω ρεπορτάζ αναφερόταν στη σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό στις 7 Μαρτίου 2012, όπου έγινε παρουσίαση της επένδυσης της κινέζικης εταιρείας στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. «Αρα προτού καν ενημερωθούν, οποιαδήποτε Υπουργεία η πρώτη επίσημη παρουσίαση έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο», είπε ο κ. Νεοφύτου.
Διερωτήθηκε πώς το Προεδρικό δεν γνώριζε όταν είδε το φως της δημοσιότητας απαντητική επιστολή του Γενικού Εισαγγελία ημερομηνίας 20 Απριλίου 2012 προς τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Τίτο Χριστοφίδη για το όλο θέμα.
«Αρα καταγράφεται ότι στις 20 Απριλίου 2012 ο ίδιος ο Γενικός  Εισαγγελέας είχε τηλεφωνική επαφή με τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω και κατόπιν της τότε συνομιλίας του απέστειλε και γραπτή επιστολή απαντώντας σε διάφορα νομικά θέματα που ηγέρθηκαν», είπε και συμπλήρωσε: «Αρα πώς είναι δυνατόν, όταν η παρουσίαση έγινε στο Προεδρικό, όταν υπήρχε αλληλογραφία του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω με τον Γενικό Εισαγγελέα και τηλεφωνική συνδιάλεξη να λέει το Προεδρικό ότι δεν είχε ιδέα;».
Αναφερόμενος στις δηλώσεις τόσο του Υπουργού Συγκοινωνιών όσο και του ιδίου του κ. Ιερωνυμίδη ότι ουδέποτε μετείχε ο κ. Ιερωνυμίδης σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι  «σήμερα ο Φιλελεύθερος αποκαλύπτει πρακτικά της τεχνικής επιτροπής που συστάθηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου όπου φαίνεται ξεκάθαρα ότι συμμετείχε και σε διαπραγματεύσεις με την τεχνική επιτροπή ως Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του ΠτΔ. Ούτε ως φίλος του Κινέζου, αλλά ούτε και ως σύζυγος της διευθύντριας της εταιρείας που είναι η γυναίκα του».
Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε και στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Συγκοινωνιών, η οποία δεν υπογράφεται ούτε από τον Υπουργό ούτε από το Γενικό Διευθυντή, λέγοντας πως «στην Κύπρο όταν αυτή η Κυβέρνηση είναι σε αδιέξοδο βγάζουν ανακοινώσεις τα κτίρια».
Ο κ. Νεοφύτου σχολίασε και την αναφορά πως όταν η κινέζικη εταιρεία αποφάσισε να ασχοληθεί με το έργο η κ. Τατιάνα Ιερωνυμίδου είχε ήδη παρατηθεί από τη θέση της Διευθύντριας της συγκεκριμένης εταιρείας, δηλώνοντας πως «λίγος σεβασμός προς τον απλό πολίτη αλλά και στο πολιτικό σύστημα δεν βλάπτει».
Όπως είπε, η κ.
Keywords
Τυχαία Θέματα