Έρογλου: Να ρωτηθούν τα ΗΕ μέχρι πότε θα συνεχιστούν οι συνομιλίες

16:02 9/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Για αδιαλλαξία κατηγόρησε για ακόμη μια φορά την ελληνοκυπριακή πλευρά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, υποστηρίζοντας ότι παρά το γεγονός ότι αυτή υπάρχει, πρέπει κάποιος να ρωτήσει τα ΗΕ μέχρι πότε θα συνεχιστούν οι συνομιλίες.

Μιλώντας σήμερα κατά την επίσκεψη του τουρκικού συνδέσμου απόστρατων αξιωματικών Σμύρνης, ο κ. Ερογλου είπε ότι λόγω των ψηφισμάτων των ΗΕ για τους Τ/κ αυτοί ίδρυσαν το ”κράτος” τους, το οποίο λόγω της απόφασης του ΣΑ του ΟΗΕ αναγνωρίστηκε μόνο από την Τουρκία. ”Εάν τα ΗΕ δεν το

εμπόδιζαν, σήμερα εκτός από την Τουρκία πολλές χώρες θα ήταν σε θέση να προβούν σε αναγνώριση. Τα ΗΕ έχουν αποδεχθεί με ευχαρίστηση την ανεξαρτησία κάποιων χωρών, ενώ πολεμούν τη δική μας ανεξαρτησία με ζήλο”.

Για τις συνομιλίες, είπε ότι εάν συνεχιστούν με ανοικτό τέλος δεν πρόκειται να φτάσουν πουθενά για να προσθέσει ότι ”σε περίπτωση που γίνουν διαπραγματεύσεις εντός ενός χρονικού περιθωρίου, μπορούμε να καταλάβουμε εάν θα φτάσουμε ή όχι σε μια συμφωνία. Εμείς ακόμη διεξάγουμε διαπραγματεύσεις υπό εμπάργκο. Οι συνομιλητές μας είναι και μέλος των ΗΕ και μέλος της ΕΕ. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις τί πιο φυσικό για την ε/κ πλευρά να παίζει με το χρόνο”.

Επανέλαβε τη θέση του ότι όλες τις συμφωνίες μέχρι σήμερα η ε/κ πλευρά τις έχει απορρίψει, υποστηρίζοντας ότι οι Ε/κ ξεκίνησαν το κυπριακό πρόβλημα και είναι ο μόνος λόγος που δεν λύνεται, αλλά σήμερα – συνέχισε – μπορούν να πουν της Τουρκίας μην έρθεις στην ΕΕ εάν δεν λύσεις το Κυπριακό. ”Φυσικά, το βασικό δεν είναι να λυθεί το πρόβλημα, αλλά η πρόθεση να μην εντάξουν την Τουρκία στην ΕΕ”.

Η διεθνής κοινότητα, ισχυρίστηκε ο κ. Ερογλου, άρχισε να καταλαβαίνει την αδιαλλαξία των Ε/κ και πρέπει να δείχνει πλέον περισσότερη κατανόηση έναντι των Τ/κ.

Επανέλαβε ότι λόγω των Προεδρικών εκλογών αλλά και της επικείμενης Προεδρίας της ΕΕ είναι δύσκολο να υπάρξει μια συμφωνία, προσθέτοντας ότι ”όπως είπε και ο ΓΓ του ΟΗΕ συνεπάγεται ότι από την 1η Ιουλίου και μετά δεν μπορεί να βγει κάποιο αποτέλεσμα από τις συνομιλίες”.

Ισχυρίστηκε ότι είναι ντροπή το ότι οι Τ/κ ζουν κάτω από ”εμπάργκο”, ζητώντας να διορθώσει η διεθνής κοινότητα, προεξέχουσας της ΕΕ, αυτό το λάθος, κατά την έκφρασή του. ”Αυτό αν θα γίνει ή όχι, θα το δείξει ο χρόνος”.

Keywords
Τυχαία Θέματα