Έρογλου: Ν’ αφήσουμε την ανταλλαγή εγγράφων και να καθίσουμε στο τραπέζι

17:53 7/1/2014 - Πηγή: OnlyCY


Για να βρεθεί μια λύση στην Κύπρο πρέπει οπωσδήποτε να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που δέχθηκε σήμερα, ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι «εισήγησή μας είναι όπως αφήσουμε πια αυτή την ανταλλαγή εγγράφων και προσερχόμενοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να βρούμε το δρόμο για μια συμφωνία που θα ικανοποιήσει και τους δύο λαούς».

Ο

κ. Έρογλου είπε ότι, όπως γράφτηκε στον ε/κ Τύπο, έχει και ο ίδιος πληροφορίες πως ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ θα έρθει στο νησί στις 12 Ιανουαρίου, αλλά δεν έχει δεχθεί μέχρι σήμερα κανένα αίτημα για συνάντηση μαζί του. Υπενθύμισε δε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στις 15 και 16 Ιανουαρίου θα βρίσκεται στη Βρετανία για συνάντηση με τον Βρετανό Πρωθυπουργό, λέγοντας ότι αν έρθει ο Ειδικός Σύμβουλος στην Κύπρο μπορεί να συναντηθεί στις 13 του μήνα με την ε/κ πλευρά και στη συνέχεια με την τ/κ.

Στις 22 Ιανουαρίου, συμπλήρωσε, ο κ. Ντάουνερ θα δώσει την έκθεσή του για τις διαπραγματεύσεις στην Κύπρο στο ΣΑ του ΟΗΕ, ενώ πριν η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ θα ενημέρωσε το ΣΑ για την ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο. Σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη, ο κ. Ντάουνερ θα ενημερώσει το ΣΑ για τις εξελίξεις στις συνομιλίες γραπτώς ή προφορικώς. «Για αυτό το λόγο πιστεύω ότι έρχεται εδώ. Η 12η (του μηνός) είναι σίγουρη ή όχι, δεν μπορώ να απαντήσω, αλλά και σε μας έφθασαν πληροφορίες ότι στις 12 θα έρθει».

Για το κοινό ανακοινωθέν, είπε ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξε συμφωνία, προσθέτοντας ότι οι σκέψεις της τ/κ πλευράς παραμένουν ίδιες με αυτές του κ. Ντάουνερ αρχικά. Υποστήριξε δε ότι από την αρχή της «εκλογής» του ως «προέδρου» του ψευδοκράτους είχε δεσμευθεί για συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που σταμάτησαν, αλλά ο «Ε/κ ηγέτης επειδή δεν το δέχθηκε αυτό, γι’ αυτό ήρθε στην ατζέντα το θέμα του κοινού ανακοινωθέντος».

«Και σε αυτό το θέμα εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε. Επιδεικνύοντας ευελιξία, δώσαμε το τελευταίο μας έγγραφο. Αλλά η ε/κ πλευρά μέχρι σήμερα για να μην φτάσουμε σε συμφωνία μας έχει βάλει στόχο με τη σκέψη ότι παίζει με το χρόνο». Η ανταλλαγή εγγράφων, πρόσθεσε, δείχνει ότι υπάρχει αυτή η σκέψη του παιχνιδιού με το χρόνο.

Σύμφωνα με τον Ντερβίς Έρογλου, το τελευταίο έγγραφο που έδωσε η τ/κ πλευρά αντικρίσθηκε με ικανοποίηση από τον ΓΓ του ΟΗΕ και έγινε αποδεκτό από εκπροσώπους των ενδιαφερόμενων με το Κυπριακό χωρών με ενδιαφέρον, αλλά η ε/κ πλευρά και πάλι επέδειξε αρνητική στάση.

«Τώρα ήρθε στην επικαιρότητα το θέμα ενός σύντομου ανακοινωθέντος, αλλά σε αυτό τι θα περιλαμβάνεται δεν γίνεται συγκεκριμένος λόγος». Διερωτήθηκε δε αν θα περιλαμβάνει τις σχετικές με την Κύπρο αποφάσεις του ΟΗΕ ή με βάση τα έγγραφα που δόθηκαν από τις δύο πλευρές, λέγοντας πως αυτό δεν το γνωρίζει, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να ληφθεί ως βάση και το έγγραφο που έγγραφο που έδωσε η τ/κ πλευρά.

Keywords
Τυχαία Θέματα