Επίτροπος Περιβάλλοντος: Σημαντική η Κυπριακή Προεδρία για το θέμα του νερού

17:13 1/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τη μέγιστη συμβολή της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ στην ευαισθητοποίηση για το θέμα του νερού και των υδάτινων πόρων, αναμένει ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον Janez Potocnik.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλή Αλετράρη, ο κ. Potocnik ανέφερε ότι στον τομέα του περιβάλλοντος η σημαντικότερη συμβολή από πλευράς Κυπριακής Προεδρίας μπορεί να γίνει στον τομέα του νερού, του οποίου η σημασία και η σπανιότητα δεν είναι ακόμα τόσο ξεκάθαρα κατανοητή.

«Εκτιμούμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι το θέμα του νερού

τέθηκε σε τόσο περίοπτη θέση στην ατζέντα της Κυπριακής Προεδρίας, όχι μόνο στον τομέα του περιβάλλοντος, αλλά και ευρύτερα με έναν οριζόντιο τρόπο», ανέφερε ο Επίτροπος, προσθέτοντας ότι και ο ίδιος θα δώσει φέτος ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα του νερού.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή έχει υιοθετήσει πρόσφατα το πακέτο της καινοτομίας για την ορθολογική χρήση του νερού και στόχος είναι να υιοθετηθεί ένα προσχέδιο για τα θέματα του νερού το Νοέμβριο και να υπάρχει αναφορά στα συμπεράσματα του Συμβουλίου το Δεκέμβριο για το θέμα.

Ανέφερε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν και προς το συμφέρον της Κύπρου, της οποίας οι γνώσεις και η προσοχή στο θέμα του νερού είναι ιδιαίτερα έντονη.

Είπε επίσης ότι συζητήθηκαν και άλλα θέματα που θα βρίσκονται στην περιβαλλοντική ατζέντα κατά την εξάμηνη Προεδρία της Κύπρου όπως το 7ο πρόγραμμα δράσης για το περιβάλλον, η οδηγία για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η θαλάσσια ζωή, το πρόγραμμα life, καθώς και πολλές διεθνείς συναντήσεις.

Οπως είπε, στο Ατυπο Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο θα συζητηθούν από πλευράς του τα θέματα των υδάτινων πόρων.

Παράλληλα τόνισε τη σημασία και την αλληλεπίδραση των θεμάτων του περιβάλλοντος με τα θέματα της οικονομίας και της κρίσης.

Σημείωσε ότι μια από τις απαντήσεις στην κρίση μπορεί και πρέπει να είναι η αποδοτική αξιοποίηση των φυσικών πόρων στην οικονομία, σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι στο παρελθόν, αφού πλέον είναι πιο ξεκάθαρο ότι οι πόροι είναι περιορισμένοι και ότι η ΕΕ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές στον τομέα αυτό. Οπως είπε, η τάση στις επιχειρήσεις στην ΕΕ είναι η μετάβαση από την αποδοτικότητα του εργατικού δυναμικού στην αποδοτικότητα των πόρων.

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ενδυναμώνεται η ανταγωνιστικότητα με την παραγωγή προϊόντων που χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια, νερό, πρώτες ύλες και που μπορούν να ανακυκλωθούν. Εξέφρασε την άποψη ότι ο σωστός χειρισμός των περιβαλλοντικών θεμάτων μπορεί σε μεγάλο βαθμό να συντελέσει στη μελλοντική ανάπτυξη της ΕΕ.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος αναφέρθηκε επίσης στην επερχόμενη διεθνή διάσκεψη στο Ρίο, όπου θα συζητηθεί το θέμα της πράσινης ανάπτυξης στο πλαίσιο της βιώσιμης κατανάλωσης και παραγωγής και ειδικά της εξάλειψης της φτώχιας. Πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα προσπαθήσει να στρέψει το παγκόσμιο ενδιαφέρον στο θέμα μιας πιο βιώσιμης ανάπτυξη τόσο στον κοινωνικό, τον οικο

Keywords
Τυχαία Θέματα