Επικρίσεις από ΓΓ της ΠΕΟ για την πολιτική της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την ανεργία

18:23 18/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Επικριτικός σε ό,τι αφορά την πολιτική της Κυβέρνησης σχετικά με το θέμα της ανεργίας εμφανίστηκε ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης ο οποίος και έκανε λόγο για «έκδηλη ανακολουθία και ασυνέπεια» της Κυβέρνησης στο όλο θέμα.

Σε παρέμβαση του στο 2ο Παγκύπριο Συνέδριο για τη Φτώχεια και το Κοινωνικό Αποκλεισμό με Θέμα «Η Αναχαίτιση της Ανεργίας και η Εξάλειψη της Φτώχειας σε περίοδο Οικονομικής Κρίσης » - 3η Σύνοδος « Η Διαχείριση της ανεργίας » που διοργάνωσε το Εθνικό Δίκτυο ενάντια

στη Φτώχεια και αφού ανέφερε ότι από το Φεβρουάριο φέτος, η Κύπρος κατρακύλησε 5 θέσεις στον συγκριτικό πίνακα με τα ποσοστά ανεργίας στην ΕΕ με αποτέλεσμα να είναι σήμερα μόνο πίσω από την Ελλάδα και την Ισπανία και πως μέσα σε 6 μήνες η ανεργία έχει αύξηση 20,7 % και από 14% που ήταν τον Φεβρουάριο, τον Αύγουστο ανέβηκε στο 16,9% ο Πάμπης Κυρίτσης είπε πως δεν έχει λοιπόν νόημα η Κυβέρνηση να πασχίζει να δώσει την εντύπωση ότι έχουμε ανατροπή της κατάστασης και ενδείξεις σταθεροποίησης και πως η ωραιοποίηση της εικόνας όχι μόνο παραπλανεί, αλλά είναι και επιζήμια, επειδή τείνει να αποπροσανατολίσει από την επείγουσα ανάγκη αναζήτησης συλλογικής και αποτελεσματικής απάντησης στο καλπασμό της ανεργίας.

Ο κ. Κυρίτσης εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι όσο δεν διασφαλίζεται η ισότητα μεταχείρισης στην εργασία, όσο οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί με την ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων γίνεται από τους εργοδότες εργαλείο σκληρής εκμετάλλευσης φτηνής εργασίας και αθέμιτου ανταγωνισμού, όποιος σχεδιασμός και να γίνει, θα πάσχει και θα είναι ανήμπορος να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Επέκρινε την ίδια ώρα την Κυβέρνηση για «έκδηλη ανακολουθία και ασυνέπεια» σε αυτό το θέμα, αφού «από τη μια ισχυρίζεται ότι δίνει μάχη με την ανεργία και από την άλλη να αρνείται πεισματικά να επανακαταθέσει στην Βουλή τα δυο πολύ σημαντικά νομοσχέδια που κατέθεσε η προηγούμενη κυβέρνηση, για την ίση μεταχείριση των εργαζομένων και τη κατοχύρωση δυνατότητας στον Υπουργό Εργασίας για επέκταση της συλλογικής σύμβασης σε ολόκληρο το κλάδο όταν διαπιστώνεται τέτοιου είδους αθέμιτη συμπεριφορά από τους εργοδότες».

Ο ΓΓ της ΠΕΟ συνέχισε λέγοντας ότι στις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό, ο οποίος όχι να αναλώνεται σε μια προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης των αριθμών, αλλά να στοχεύει κατά συγκεκριμένο τρόπο στην ουσία, που είναι η δημιουργία νέων αλλά και αξιοπρεπών θέσεων εργασίας. Θέσεις οι οποίες να συμπληρώνονται από ανέργους που είναι καταγραμμένοι στις ουρές των υπηρεσιών απασχόλησης και όχι από σκλαβοπάζαρα.

«Με δεδομένη την καταστροφή του χρηματοπιστωτικού τομέα και το ξήλωμα της οικονομίας από τις αποφάσεις του Eurogroup, πρέπει επειγόντως να σχεδιαστεί το νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης» πρόσθεσε, αναφέροντας πως είναι αναγκαίο να εισαχθεί άμεσα με νομοθετική ρύθμιση, σε όλες τις διαδικασίες στις οποίες άμεσα ή έμμεσα εμπλέκεται το δημόσιο η ρήτρα απασχόλησης. «Η τοποθέτηση δηλαδή όχι μόνο ηθικά αλλά και θεσμικά και νομικά, της απασχόλησης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, ως του κατ’ εξοχήν κριτηρίου για την επιλεξιμότητα και την αξιολόγηση της ωφελιμότητας οποιουδήποτε έργου, είτε αυτό θα χρηματοδοτηθεί από δημόσιους πόρους, είτε θα αδειοδοτηθεί και θα διευκολυνθεί από το κράτος» όπως εξήγησε.

Ανέφερε ακολούθως ότι η πολιτεία οφείλει να πάρει έκτακτα μέτρα για τους ανέργους.

Αναφέροντας ότι για αντιμετώπιση της ανεργίας χρειάζεται ανάπτυξη και για την ανάπτυξη χρειάζονται επενδύσεις, ο κ. Κυρίτσης εξέφρασε εκ μέρους της ΠΕΟ έντονη αντίδραση στη φιλοσοφία του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014 λέγοντας πως πρόκειται για ένα προϋπολογισμό σκληρής λιτότητας, με μοναδικό κριτήριο για την ετοιμασία του τους αριθμούς και τα δημοσιονομικά μεγέθη, χωρίς αναπτυξιακό σχέδιο και χωρίς να λαμβάνει υπόψη την κατρακύλα της πραγματικής οικονομίας. «Αυτός ο προϋπολογισμός το μόνο που θα καταφέρει είναι να επισημοποιήσει τον φαύλο κύκλο της υπανάπτυξης και της διεύρυνσης της ανεργίας και της φτώχειας» είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα