Επέστρεψε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Α.Σαμαράς, ακολουθεί ο Τσίπρας

21:17 7/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι παραδίδει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ενημέρωσε πριν από λίγο ο Πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των διερευνητικών επαφών του που ξεκίνησαν από τον Επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, συνεχίστηκαν

με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο και ολοκληρώθηκαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη.

Αρνητική απάντηση για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας η ΝΔ εισέπραξε από το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ, ενώ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αντώνης Σαμαράς με την ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα ξεκαθαρίστηκε από την πλευρά του ΚΚΕ ότι δεν υπάρχει δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης για μια τέτοια συνάντηση. Οποιαδήποτε συζήτηση για συνεργασία με τη ΝΔ, αρνήθηκε και ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

Σημειώνεται ότι ο κ. Σαμαράς απέκλεισε κατηγορηματικά, εξ’ αρχής, την οποιαδήποτε πιθανότητα να απευθυνθεί στη Χρυσή Αυγή και τον κ. Μιχαλολιάκο.

Με δεδομένο το αποτέλεσμα των επαφών του κ. Σαμαρά, που δεν στάθηκε δυνατό να οδηγήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της ΝΔ σε δήλωση του σημείωσε: «κάναμε ότι είναι δυνατό με την νέα σύνθεση της Βουλής. Απευθύναμε πρόσκληση σε όλα τα κόμματα με τα οποία θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε μία τέτοια προσπάθεια. Όλοι είτε απέρριψαν την πρόταση είτε έθεσαν ως όρο τη συμμετοχή άλλων οι οποίοι όμως δε δέχονται. Εμείς πάντως όπως είχαμε υποχρέωση κάναμε ότι ήταν δυνατό».

Ο κ. Σαμαράς συνέχισε λέγοντας ότι η ΝΔ είναι «το μόνο κόμμα που είχε προειδοποιήσει ότι η πολιτική του Μνημονίου θα αποτύχει λόγω της τεράστιας δυστυχίας που προκάλεσε και αυτή η αποτυχία οδήγησε στο χθεσινό αποτέλεσμα. Χαιρόμαστε, που έστω και αργά κάποιοι κατάλαβαν την ανάγκη της επαναδιαπραγμάτευσης που αποτελούσε κάποτε στόχο οξείας κριτικής όταν και πρώτοι και μόνοι το λέγαμε». Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε την προειδοποίηση της ΝΔ για τον «κίνδυνο ακυβερνησίας», λέγοντας ότι «αυτό ακριβώς που και σήμερα προσπάθησα να αποτρέψω. Έκανα ότι μπορούσα για να υπάρξει αποτέλεσμα», προσθέτοντας ότι αυτό «στάθηκε αδύνατο» και ως εκ τούτου ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κατέθεσε την εντολή.

Αύριο στις 2μμ έχει προγραμματισθεί η συνάντηση του Προέδρου Παπούλια με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Τσίπρα, που ως δεύτερη δύναμη θα λάβει με τη σειρά του τη διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης. Εάν δεν τελεσφορήσει η προσπάθεια του κ. Τσίπρα, θα ακολουθήσει η ανάθεση της εντολής στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, με ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών σε περίπτωση αποτυχίας και της τρίτης προσπάθειας.

Με ενσωματωμένο το 100% των εκλογικών τμημάτων τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα την Κυριακή, 6 Μαΐου, διαμορφώνονται ως εξής:

ΝΔ:18,85%, με 1.192.054 ψήφους και 108 έδρες
ΣΥΡΙΖΑ: 16,78%, με 1.061.265 ψήφους και 52 έδρες
ΠΑΣΟΚ: 13,18%, με 833.529 ψήφους και 41 έδρες
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 10,6% με 670.596 ψήφους και 33 έδρες
ΚΚΕ:

Keywords
Τυχαία Θέματα