Ελλάδα: Συμφωνία επί της αρχής για τα μέτρα των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ

09:07 2/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σε συμφωνία όσον αφορά το περίγραμμα των μέτρων των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ κατέληξαν ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι κυβερνητικοί εταίροι – ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης

– στη νέα συνάντηση που είχαν την Τετάρτη, στο Μέγαρο Μαξίμου, στην Αθήνα.

Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ανακοίνωσε την έναρξη της διαπραγμάτευσης με την τρόικα για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ. Το πακέτο των μέτρων αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στον Αύγουστο, ενώ η συνάντηση του κ. Στουρνάρα με την τρόικα ορίστηκε για τις 2 το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση αναφέρθηκε στις προσωπικές του προσπάθειες να πείσει όπως είπε ότι «η στρατηγική που πρέπει ν’ ακολουθήσει η χώρα είναι να τεθεί τώρα στους εταίρους μας, σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, το ζήτημα της παράτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2016», σημειώνοντας ότι οι προτάσεις του είναι ο κοινός παρονομαστής των προεκλογικών δεσμεύσεων των τριών κομμάτων, λέγοντας ωστόσο ότι «δεν έχει νόημα, από ένα σημείο και μετά, να επιδιώκουμε κάτι σε διεθνές επίπεδο, όταν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε εσωτερικό επίπεδο».
Όπως είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «ήδη, στάλθηκε εκ των πραγμάτων στους εταίρους μας το μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει μέτρα περικοπής δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ αμέσως, εν πολλοίς από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, αλλά αντιδρούν οι δύο μικρότεροι κυβερνητικοί εταίροι», λέγοντας ότι ο ίδιος έγινε «στόχος προσωπικών επιθέσεων από κάποιους κύκλους που συνηθίζουν να λένε γνωστές εξυπνάδες, για μειωμένη υπευθυνότητα».

Παρά τις αιχμές, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θέση του ΠΑΣΟΚ είναι «ότι η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τον τετραετή κύκλο της γιατί δεν υπάρχει πραγματικά άλλη καλύτερη λύση για τη χώρα. Εφόσον ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι η άμεση λήψη όλων των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ είναι αυτό που θα του επιτρέψει στη συνέχεια να συζητήσει διεθνώς και ότι μόνο αυτό διασφαλίζει την καταβολή των επομένων δόσεων και τη θέση της χώρας στο ευρώ, είμαι αναγκασμένος να δεχτώ την εκτίμησή του γιατί αυτός έχει την ευθύνη των χειρισμών και περιμένουμε τα αποτελέσματα», είπε, διαμηνύοντας ότι «δεν θα κάνουμε εμείς αυτό που έκανε η Νέα Δημοκρατία απέναντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και αργότερα απέναντι στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Δεν θα οδηγήσουμε εμείς τη χώρα σε εκλογές, όπως την οδήγησε ουσιαστικά από τον Νοέμβριο του 2011 η ΝΔ».
Ο κ. Κουβέλης από την πλευρά του είπε ότι «θα υπάρξει από την μεριά της κυβέρνησης συγκεκριμένη πρόταση αναφορικά με το πακέτο των 11, 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Συζητήσαμε μόνο για κεφάλαια και όχι για συγκεκριμένους αριθμούς», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «κοινή επιλογή μας είναι να υπάρξει η ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των κοινωνικά αδύναμων στρωμάτων”.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, «η πρόταση από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά και με την αναμενόμενη έκθεση της τρόικα περί τα τέλη Σεπτ

Keywords
Τυχαία Θέματα