Έκτατη σύγκληση της Βουλής των Κοινοτήτων για τη Συρία

17:23 27/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων για την Πέμπτη, τέσσερις μέρες πριν την προγραμματισμένη φθινοπωρινή επανάληψη των εργασιών της, αποφάσισε ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον λόγω των εξελίξεων στη Συρία.

Λίγο μετά την εσπευσμένη επιστροφή του στο Λονδίνο από την Κορνουάλη και τις διακοπές με την οικογένειά του, ο κ. Κάμερον ανακοίνωσε ότι στη συνεδρίαση της Πέμπτης οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν επί συγκεκριμένης κυβερνητικής πρότασης για

την απάντηση στη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

Η πρόταση αυτή αναμένεται να οριστικοποιηθεί την Τετάρτη, κατά τη σύσκεψη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της οποίας θα προεδρεύσει ο κ. Κάμερον.

Βουλευτές από όλα τα κόμματα ζητούσαν με επιτακτικό τρόπο την κοινοβουλευτική συνεδρίαση πριν τη λήψη αποφάσεων για τη βρετανική στάση έναντι του Μπασάρ αλ Άσαντ. Καλούν την κυβέρνηση να παρουσιάσει τη νομική δικαιολόγηση, της -κατά τα φαινόμενα- επικείμενης στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας και το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της.

Νωρίτερα η Ντάουνινγκ Στριτ είχε ανακοινώσει ότι οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις καταρτίζουν σχέδια δράσης για τη συμμετοχή τους σε ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι η όποια επιχείρηση θα είναι ανάλογη των περιστάσεων και ότι θα αποσκοπεί στην αποτροπή περαιτέρω χρήσης χημικών όπλων.

Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από το γενικό εισαγγελέα Ντόμινικ Γκριβ να παρουσιάσει στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας νομικά επιχειρήματα που θα δικαιολογούν την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εκτός πλαισίου ΟΗΕ. Ο Υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ έχει δηλώσει ότι είναι δυνατή μια επέμβαση χωρίς τη στήριξη των Ηνωμένων Εθνών.

Πολιτικοί σχολιαστές στη Βρετανία επισημαίνουν ότι ο κ. Κάμερον αναλαμβάνει ρίσκο με τη σύγκληση της ολομέλειας, καθώς πριν τη θερινή διακοπή πολλοί βουλευτές είχαν ταχθεί κατά της διάθεσης βρετανικού οπλισμού στους Σύρους αντάρτες. Βουλευτές των Συντηρητικών αμφισβητούν τα πρακτικά αποτελέσματα της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, ενώ οι Εργατικοί έχουν επιφυλαχθεί να πάρουν θέση. Δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov εξάλλου δείχνει ότι η κοινή γνώμη είναι σε συντριπτικό βαθμό κατά της εμπλοκής Βρετανών στρατιωτών στη Συρία (74% έναντι 9%) και κατά του εξοπλισμού των ανταρτών με βαρύ ή ελαφρύ βρετανικό οπλισμό.

Πληροφορίες των βρετανικών ΜΜΕ αναφέρουν ότι για την ώρα φαίνεται να προκρίνεται μιας περιορισμένης διάρκειας και έκτασης επιχείρηση κατά της Συρίας, κατά την οποία την πρωτοβουλία θα έχουν οι ΗΠΑ. Ένα σενάριο που για αρκετούς αναλυτές συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες υλοποίησης θεωρείται η επίθεση με πυραύλους τύπου κρουζ κατά καίριων στόχων των δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης από αμερικανικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται στην ανατολική Μεσόγειο και ενδεχομένως από βρετανικό υποβρύχιο. Σε περίπτωση παρατεταμένης επιχείρησης θεωρείται ότι η Βρετανία είναι πιθανό να κάνει χρήση της βάσης στο Ακρωτήρι.

Εν τω μεταξύ, με άρθρο του ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει θέση. Όπως σημείωσε, κατανοεί τις επιφυλάξεις πολλών στη Βρετανία μετά το Ιράκ και το Αφγανιστάν, αλλά αν δεν υπάρξει επέμβαση στη Συρία τότε το «μακελειό» θα συνεχιστεί και η χώρα θα μετατραπεί σε εκκολαπτήριο εξτρεμιστών.

Keywords
Τυχαία Θέματα