Αναστασιάδης: Στην κυπριακή και όχι στην ελληνική Κυβέρνηση οι ευθύνες για τις τραπεζικές ζημιές από το PSI

17:17 27/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Δεν θα πρέπει να επιρρίπτουμε τις ευθύνες εις εκείνον, ο οποίος αγωνίζεται να αντιμετωπίσει το φάσμα της πείνας (Ελλάδα), όταν κάποιος άλλος που επηρεάζεται από αποφάσεις τις αγνοεί, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία Γεώργιου Πική αν η Ελλάδα είχε ευθύνη για το πού οδηγήθηκε ο τραπεζικός τομέας της

Κύπρου και εάν έκαναν σκέψη για παροχή αρωγής.

“Η κύρια ευθύνη δεν είναι στην ελληνική Κυβέρνηση, αλλά στην κυπριακή πλευρά”, που θα έπρεπε να απαιτεί τόσο από τον τότε Έλληνα Πρωθυπουργό όσο και προς το Γιούρογκρουπ ότι “δεν θα ήταν δυνατό να παραγνωριστούν οι ζημιές που υπέστη το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου”, σαν αποτέλεσμα της απομείωσης των ελληνικών ομολόγων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι “οι ανάγκες και οι συνθήκες που βίωνε η Ελλάδα οδηγούσαν την ελληνική Κυβέρνηση σε αποφάσεις που αφορούσαν τη χώρα” και πρόσθεσε ότι θα έπρεπε να τεθεί από τους άλλους το πρόβλημα που πιθανό να προκαλείτο σε μια θυγατέρα.

Σε παρατήρηση του κ. Πική ότι από μαρτυρίες που έχει η Επιτροπή προκύπτει ότι η ελληνική Κυβέρνηση ήταν αδιάφορη για την Κύπρο και ότι ζητήθηκε βοήθεια κατά τις διαπραγματεύσεις (για απομείωση των ελληνικών ομολόγων), ακόμη και παροχή ακίνητης ιδιοκτησίας και ερωτηθείς αν τα έχει αυτά υπόψη του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε αρνητικά.

Σε άλλη παρατήρηση του μέλους της Επιτροπής Ηλιάνας Νικολάου ότι έγιναν κάποιες προσπάθειες από την κυπριακή Κυβέρνηση για να δοθεί ένα ποσό από αυτό που έλαβε η Ελλάδα για τις τράπεζες της αλλά δεν ευοδώθηκαν γιατί μεσολάβησαν οι ελληνικές εκλογές, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο, αλλά αυτό που γνωρίζει, όπως είπε, είναι ότι από την ανάληψη της εξουσίας είχε επαφή με τον κ. Σαμαρά και “εις τρεις παρεμβάσεις κατά τις διαπραγματεύσεις που γίνονταν μεταξύ της κυπριακής Κεντρικής Τράπεζας, της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας και της Τρόικας είχαμε διασώσει ως κράτος 225 εκατομμύρια ευρώ”.

Συνεπώς, συνέχισε, αυτό “ήταν μια κατανόηση από πλευράς του κ. Σαμαρά στο βαθμό που μπορούσε να επηρεάσει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις” για την αγορά των κυπριακών παραρτημάτων στην Ελλάδα.

Ερωτηθείς από τον κ. Πική κατά πόσον η πώληση των κυπριακών υποκαταστημάτων στην Ελλάδα ήταν πολύ ζημιογόνος απόφαση για τις κυπριακές τράπεζες και κερδοφόρα για την Τράπεζα Πειραιώς με το κέρδος να ανέρχεται στα 3,5 δισ. ευρώ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι αυτό αποτελούσε πολιτική απόφαση, υπό την έννοια ότι ήταν ένας από τους όρους που τέθηκαν από την Τρόικα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις που έγιναν για το θέμα της πώλησης μεταξύ της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας και των κλιμακίων της Τρόικας σε Κύπρο και Ελλάδα, λέγοντας ότι ύστερα από διαμαρτυρίες των διοικήσεων των κυπριακών τραπεζών ότι δεν ενημερώνονταν για τις διαπραγματεύσεις, κάλεσε τον Διοικητή της ΚΤ Πανίκο Δημητριάδη στον οποίο ανέφερε ότι θεωρεί “αδιανόητο κάποιοι άλλοι να διαπραγματεύονται τις περιουσίες άλλων”.

Ανέφερε ότι ζητήθηκε η παρέμβασή του σε τρεις περιπτώσεις, με την πρώτη να είναι κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα στις 9-10 Μαρτίου στην οποία αποφασίστηκε να μεταβούν οι ΥΠΟΙΚ των δύο χωρών στην ΚΤ της Κύπρου, όπου γίνονταν οι διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές τράπεζες για πώληση των κυπριακών παραρτημάτων για να διαπιστωθεί αν υπήρχε ενδιαφέρον από πλευράς των ελληνικών τραπεζών.

Ανέφερε επίσης ότι υπήρξε στη συνέχεια ενδιαφέρον για αγορά των παραρτημάτων από την Τράπεζα Πειραιώς, με τον Πρόεδρο της Τράπεζας Μιχάλη Σάλλα να αξιώνει να πάρει μόνο τις κερδοφόρες εργασίες της Λαϊκής Τράπεζας και ότι έδωσε εντολή να τερματιστούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως ανέφερε στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο οποίος επικοινώνησε μαζί του για να του αναφέρει ότι δεν προχωρούν οι διαπραγματεύσεις, ότι “δεν μπορεί να γίνουμε υποκείμενο των συμφερόντων οποιουδήποτε και είναι αδιανόητη η κατάσταση να συμφωνείται μεταξύ των Κεντρικών Τραπεζών να παρέμβει ο κ. Προβόπουλος (Διοικητής της ΚΤ της Ελλάδας) για να βοηθήσει και ο κ. Σάλλας αντί να αγοράσει το σύνολο των εργασιών να επιλέγει”.

Όσον αφορά στην τρίτη του παρέμβαση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι αυτή αφορούσε τη διαφορά που υπήρξε “στα ποσά”, προσθέτοντας ότι με παρέμβαση του “εξοικονομήσαμε ή εισπράξαμε 250 εκ. ευρώ και στη συνέχεια άλλα 75 εκ. ευρώ” με αποτέλεσμα να μειωθεί το ELA που χρωστούσαν οι δύο τράπεζες.

Keywords
Τυχαία Θέματα