Εκδήλωση για το δικαίωμα οδήγησης από γυναίκες στη Σ. Αραβία

15:37 26/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Μερικές γυναίκες βιντεογραφήθηκαν καθώς οδηγούν σε πόλεις της Σαουδικής Αραβίας το Σάββατο, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της Κυβέρνησης ότι θα συλληφθούν ή θα κατηγορηθούν, για να λάβουν μέρος σε μια εκστρατεία εναντίον των κανόνων που θέλουν τους άνδρες να είναι οι μόνοι που οδηγούν, αναφέρουν ακτιβιστές.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, άλλες προτίμησαν να παραμείνουν στα σπίτια τους, έχοντας αλλάξει γνώμη μετά από τηλεφωνήματα που έλαβαν από άνδρες που υποστήριξαν ότι ήταν από το Υπουργείο Εσωτερικών,

αναφέρουν οι οργανωτές της εκδήλωσης εναντίον της απαγόρευσης σε γυναίκες οδηγούς.

Το πρακτορείο επικαλείται μάρτυρες σύμφωνα με τους οποίους η Αστυνομία έστησε σημεία ελέγχου σε κάποιες περιοχές του Ριάντ, καθώς και ότι φαίνεται να υπάρχουν πιο πολλές περιπολίες κυκλοφορίας απ’ ό,τι συνήθως στους δρόμους της πρωτεύουσας, η πιο πρόσφατη ένδειξη της ευαισθησίας του ζητήματος στο υπέρ-συντηρητικό ισλαμικό βασίλειο.

«Γνωρίζω αρκετές γυναίκες που οδήγησαν νωρίτερα σήμερα. Θα αναρτήσουμε βίντεο (στο διαδίκτυο) αργότερα», δηλώθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Reuters από πλευράς των διοργανωτών.

Πέντε βίντεο αναρτήθηκαν στο YouTube και στο Twitter, το Σάββατο το πρωί, με ημερομηνία 26 Οκτωβρίου με τον ισχυρισμό ότι δείχνουν γυναίκες να οδηγούν στο Ριάντ, την περιοχή αλ-Αχσά και την πόλη Τζέντα.

Δεν ήταν δυνατόν να εξακριβωθεί που γυρίστηκαν τα βίντεο.

Ο Βασιλειάς Αμπντουλάχ έχει προωθήσει κάποιες προσεχτικές μεταρρυθμίσεις, αυξάνοντας το δικαίωμα των γυναικών στη μόρφωση και την εργασία.

Όμως, έχει προσέξει έτσι ώστε να μην έλθει σε μεγάλη ρήξη με συντηρητικούς κληρικούς.

Την Παρασκευή μεταδόθηκαν κηρύγματα στα τεμένη ολόκληρης της Σαουδικής Αραβίας καλώντας τις γυναίκες να μείνουν στα σπίτια τους.

Οι διαδηλώσεις είναι παράνομες στη Σαουδική Αραβία και δημόσια αιτήματα για πολιτική ή κοινωνική αλλαγή έχουν παραδοσιακά ερμηνευτεί από τις Αρχές να σημαίνουν απαράδεκτη πρόκληση στην εξουσία της κυβερνώσας οικογένειας αλ-Σαούντ, λένε τοπικοί αναλυτές.

Οι διοργανωτές αναφέρουν ότι η έκκλησή τους σε γυναίκες να οδηγήσουν το Σάββατο δεν αποτελεί πολιτική διαδήλωση, καθώς δεν κάλεσαν κανένα σε συγκέντρωση ή διαδήλωση ή πομπή αυτοκινήτων.

Αντ’ αυτού ζήτησαν από γυναίκες που κατέχουν ξένες άδειες οδήγησης να οδηγήσουν αυτοκίνητο συνοδευόμενες από ένα άντρα συγγενή τους και να κάνουν δουλειές της καθημερινότητάς τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα