ΕΔΕΚ: Η απότυπωση της ιστορίας δεν συντελείται με αποφάσεις Υπουργικού

13:57 13/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η αποτύπωση της ιστορίας δεν συντελείται ούτε με αποφάσεις Υπουργικών Συμβουλίων, ούτε με Νόμους ή Διοικητικές Πράξεις, αναφέρει σε ανακοίνωση η ΕΔΕΚ με αφορμή τη χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τους φονευθέντες την περίοδο ’56-’58.

Στην ανακοίνωση η ΕΔΕΚ τονίζει ότι η ιστορία ως αποτύπωση της αλήθειας και αδιαμφισβήτητων πραγματικών γεγονότων «πρέπει να αποτελεί αντικείμενο έρευνας, αξιόπιστης,

αντικειμενικής και φερέγγυας από ειδικούς επιστήμονες που δεν έχουν ελατήρια πολιτικά και κομματικά».

Διερωτάται ακόμη επί τη βάσει ποιάς αρμοδιότητας και εξουσίας έλαβε την απόφαση το Υπουργικό και ποιός έχει εξουσιοδοτήσει το σώμα να συγγράφει ιστορία, προσθέτοντας ότι η απόφαση «δεν έχει καμιά απολύτως νομιμοποίηση και δεν μπορεί να της αποδοθεί καμιά φερεγγυότητα και καμιά αξία».

« Αυτά δεν τα αναφέρουμε επειδή πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι περιλήφθησαν στον κατάλογο είναι προδότες. Όχι. Τα αναφέρουμε ως οφειλή στην υποχρέωση που έχουμε να τηρούνται κάποιοι απαρέγκλιτοι κανόνες όταν υπάρχει ενασχόληση με θέματα τόσο σοβαρά, όπως είναι τα θέματα της ιστορίας», αναφέρει η ΕΔΕΚ.

Προσθέτει εξάλλου ότι στην απόφαση γίνεται «επιλεκτική αναφορά» σε 19 μόνο εκτελεσθέντες, ενώ οι εκτελεσθέντες ήταν πολύ περισσότεροι. Διερωτάται γιατί απουσιάζουν οι υπόλοιποι και γιατί υπήρξε «επιλεκτική μεταχείριση στη βάση ιδεολογικών και κομματικών κριτηρίων» ενώ κάνει και λόγο για «αυθαίρετες και ατεκμηρίωτες παρεμβάσεις στην ιστορία».

Η ΕΔΕΚ αναφέρει τέλος ότι το 1960 πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξελέγη ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, που ήταν ο πολιτικός αρχηγός της ΕΟΚΑ και διερωτάται γιατί δεν είχε ζητηθεί από τον τότε Πρόεδρο να ασχοληθεί με το θέμα και να τοποθετηθεί με την ιδιότητα του ως εκ των ηγετών του αγώνα.
« Σε κάθε επανάσταση είναι πιθανόν να διαπράττονται και λάθη. Και είναι μεγάλη η πιθανότητα τέτοια λάθη να διαπράχθηκαν και στην εθνικοαπελευθερωτική – αντιαποικιακή επανάσταση του 55-59. Αυτό όμως δεν δίνει το δικαίωμα σε αυθαίρετες και ατεκμηρίωτες παρεμβάσεις στην ιστορία», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ.

Keywords
Τυχαία Θέματα