Θα συζητηθεί εκ νέου με την Τρόικα το νομοσχέδιο για τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα στο δημόσιο

13:30 13/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου, θα οδηγηθεί τελικά το μνημονιακό νομοσχέδιο που αφορά τις νέες ρυθμίσεις στα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, περιλαμβανομένων και των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με απόφαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και ύστερα από αίτημα του Υπουργείου Οικονομικών.

Ο λόγος της απόφασης αυτής, όπως ανέφερε στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής ο Διευθυντής του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού

του ΥΠΟΙΚ Κύπρος Κυπριανού, είναι για να επανεξεταστεί το νομοσχέδιο μαζί με τη Γενική Εισαγγελία και την Τρόικα, λόγω διαφωνίας ΥΠΟΙΚ και Τρόικας σε τέσσερις πρόνοιες του νομοσχεδίου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα συζητηθεί εκ νέου στη συνεδρία της Επιτροπής την ερχόμενη Δευτέρα και ζήτησε όπως επεξηγηθούν γραπτώς από το ΥΠΟΙΚ τόσο οι διαφωνίες με την Τρόικα όσο και οι αποφάσεις που θα ληφθούν κατά τη διαβούλευση.

Μαζί με το νομοσχέδιο για τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα θα συζητηθεί εκ νέου την ερχόμενη Δευτέρα και το μνημονιακό νομοσχέδιο που αναπροσαρμόζει τις υφιστάμενες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην περί Στρατού της Δημοκρατίας νομοθεσία, ώστε να συνάδουν με τις ρυθμίσεις που θα ισχύσουν για όλους τους κρατικούς υπαλλήλους.

Οι συντεχνίες τόνισαν ότι πρόνοιες του νομοσχεδίου είναι αντισυνταγματικές και ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ισορροπία στα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των νέων και των παλαιών εργαζομένων, ώστε να μην υπάρξουν υπάλληλοι δύο ταχυτήτων.

Αναφερόμενος στις διαφωνίες που υπάρχουν με την Τρόικα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η Τρόικα ζητεί όπως μη περιληφθούν οι υπάλληλοι που διορίστηκαν μετά το 2011 στο σχέδιο με τις νέες παραμέτρους, ενώ «έχουν θίξει και τον τρόπο υπολογισμού των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων για μελλοντική υπηρεσία, με την Τρόικα να ζητεί όπως ο υπολογισμός γίνεται για το σύνολο της συντάξιμης υπηρεσίας του υπαλλήλου και όχι με βάση του μέσου όρου των μισθών από την 1η Ιανουαρίου 2013».

Ανέφερε ότι η Νομική Υπηρεσία ενημέρωσε το ΥΠΟΙΚ ότι «αν γίνει διαφορετικά θα υπάρχει συνταγματικό κώλυμα» που αφορά την αναδρομικότητα.

Ο κ. Κυπριανού είπε ακόμη ότι η Τρόικα ζητεί όπως οι ηλικίες σύμφωνα με τις οποίες ο υπάλληλος κατοχυρώνει δικαίωμα σύνταξης και εφάπαξ τα 45 ή τα 48 και οι ηλικίες τις οποίες ο υπάλληλος δικαιούται καταβολή σύνταξης που είναι 55 και 58 αυξηθούν για όλους για την μελλοντική υπηρεσία και να γίνουν 50 (κατοχύρωσης) και 60 (πληρωμής) αντίστοιχα.

Ανέφερε επίσης ότι το τελευταίο σημείο αλλαγής που ζητεί η Τρόικα είναι για το θέμα της αναλογιστικής μείωσης των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων, σε περιπτώσεις πρόωρης αφυπηρέτησης, προσθέτοντας ότι το ΥΠΟΙΚ με βάση τι προβλέπει σήμερα ο νόμος «θεωρούμε ότι η αναλογιστική μείωση για τους υπαλλήλους που είναι κάτω των 45 χρόνων θα πρέπει να γίνεται με βάση της ηλικίας υποχρεωτικής αφυπηρέτησης που υπάρχουν σήμερα».

«Η Τρόικα απαιτεί όπως ο υπάλληλος που αφυπηρετεί πρόωρα και ο υπάλληλος που αφυπηρετεί κανονικά, έχοντας υπόψη το προσδόκιμο ζωής, να παίρνουν τα ίδια χρήματα», πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε, το ΥΠΟΙΚ θεωρεί ότι πρέπει για τους υπαλλήλους, οι οποίοι διορίστηκαν πριν το 2005 και είναι κάτω των 45 χρονών η αναλογιστική μείωση των ωφελημάτων να γίνεται από τα 60, ενώ για την κατηγορία των υπαλλήλων που το όριο αφυπηρέτησης είναι το 63 να είναι το 63 και για μελλοντική υπηρεσία να είναι από τα 65, για το οποίο δεν υπάρχει διαφωνία με την Τρόικα.

Ειδικότερα, ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου είπε ότι «είναι τυπική η παρουσία μας, δεν υπάρχουν περιθώρια για αλλαγές και αν γίνουν αλλαγές θα είναι προς το χειρότερο για τους εργαζόμενους», προσθέτοντας ότι «τα μέτρα που προωθούνται με το νομοσχέδιο δεν είναι προϊόν κοινωνικού διαλόγου, όπως δεν ήταν και τα προηγούμενα μέτρα που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή».

Ανέφερε ότι «με βάση νομικές συμβουλές, η οποιαδήποτε διαφοροποίηση στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των μισθωτών του ευρύτερου δημόσιου τομέα είναι αντισυνταγματική και συγκεκριμένα συγκρούεται με το άρθρο 23 που προστατεύει τα περιουσιακά στοιχεία» και πρόσθεσε ότι υπάρχει πλούσια νομολογία και του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου, αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που αφορά την υπόθεση Αζίνα και την υπόθεση Σωτήρης Παύλου.

Γι’ αυτό το λόγο, συνέχισε, μέλη της ΠΑΣΥΔΥ έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο εκδώσει διάταγμα για τη συνένωση των προσφυγών.

«Η Τρόικα δεν μπορεί να καταργήσει ούτε το σύνταγμα μας, ούτε τα δικαστήρια μας, ούτε τη νομολογία μας, είπε ο κ. Χατζηπέτρου, προσθέτοντας ότι «έχουμε γνωμάτευση και από τη νομική υπηρεσία της Κομισιόν για θέματα προσωπικού της Κομισιόν».

Αναφέροντας ότι η ΠΑΣΥΔΥ δεν είχε διαφωνήσει στο ποσό που θα πρόσφεραν τα μέλη της Συντεχνίας, ο κ. Χατζηπέτρου είπε ότι «θέση μας ήταν ότι τα ίδια ποσά θα μπορούσαμε να τα συνεισφέρουμε όχι για τη βιωσιμότητα του σχεδίου συντάξεων αλλά για την ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών».

Πρόσθεσε ότι «αυτή ήταν και η συμφωνία που κάναμε στο Προεδρικό» και το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την προώθηση του νομοσχεδίου, ο Γενικός Εισαγγελέας ετοίμασε νομοσχέδιο για έκτακτη συνεισφορά και «είδαμε στο τέλος να ψηφίζεται από τη Βουλή (πέρσι) ένα άλλο νομοσχέδιο, το οποίο δεν είχε ποτέ εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο».

«Αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο δικαστικής κρίσης, αν μπορεί να καταλήξει ένα νομοσχέδιο χωρίς να εξεταστεί από το αρμόδιο όργανο που είναι το Υπουργικό Συμβούλιο», σημείωσε.

Σε σχέση με την αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο κ. Χατζηπέτρου είπε ότι «το σημερινό συνταξιοδοτικό κόστος είναι κοντά στο 30%» και με βάση τα πολλά σενάρια του οίκου Μουχάνα αυτό το κόστος μετά τη διαφοροποίηση που έγινε μειώνεται στο 8% χωρίς να υπολογίζεται η περαιτέρω μείωση του προσωπικού».

Στο σημείο αυτό, ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ είπε ότι η Κύπρος όταν έκανε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ «πήρε τα εύσημα για τα επαγγελματικά, συνταξιοδοτικά σχέδια τα οποία τώρα προσπαθούμε να καταργήσουμε», προσθέτοντας ότι «η σύνταξη είναι ιερή» και «δεν μπορούν να υπάρχουν υπάλληλοι δύο ταχυτήτων, (νέοι και παλαιοί) ιδιαίτερα», όπως σημείωσε, «που δεν δημιουργεί οποιοδήποτε οικονομικό πρόβλημα με βάση πρόσφατες αναλογιστικές μελέτες που υπάρχουν στο ΥΠΟΙΚ»

Ο εκπρόσωπος της ΟΗΟ – ΣΕΚ Ανδρέας Ηλία είπε ότι «πολλά νομοσχέδια δεν είναι προϊόν κοινωνικού διαλόγου» και ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «έχει σοβαρές νομικές αντισυνταγματικές πρόνοιες και άρα τα ατομικά δικαιώματα είναι δεδομένα και δεν πρόκειται να συνηγορήσουμε σε ανομίες», προσθέτοντας ότι «οι αλλαγές δημιουργούν πρόβλημα ισόρροπης και ισόνομης μεταχείρισης των νέων με των παλαιών εργαζομένων και σίγουρα δεν προσφέρουν μακροοικονομικά οφέλη», αφού δεν είναι κατανοητό «ποιο θα είναι το μακροοικονομικό όφελος» όταν ένας υπάλληλος θα αφυπηρετήσει σε 20 χρόνια.

Οι κύριες ρυθμίσεις που προωθούνται με το νομοσχέδιο, είναι μεταξύ άλλων, η κατοχύρωση των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων που έχει διασφαλίσει ο υπάλληλος για την υπηρεσία του μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2012, η αναλογιστική μείωση των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων στις περιπτώσεις οικειοθελούς πρόωρης αφυπηρέτησης ή παραίτησης για υπηρεσία μετά την 1η Δεκεμβρίου 2013, μη φορολόγηση του εφάπαξ ποσού που διασφαλίζεται για υπηρεσία μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2012 και φορολόγηση του εφάπαξ ποσού για υπηρεσία από την 1η Ιανουαρίου 2013 και επιλογή για καταβολή του εφάπαξ ποσού για υπηρεσία από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά είτε στο σύνολο του είτε μετατροπής αυτού σε σταθερό ποσό είτε καταβολής μέρους αυτού και μετατροπής του υπολοίπου σε σταθερό μηνιαίο ποσό.

Προνοείται επίσης ο υπολογισμός των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων του υπαλλήλου για την υπηρεσία από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά με βάση το μέσο όρο των ακαθάριστων συντάξιμων απολαβών του συνόλου των μηνών συντάξιμης υπηρεσίας του από την 1η Ιανουαρίου 2013 μέχρι την αφυπηρέτηση του και επέκταση του ορίου ηλικίας υποχρεωτικής αφυπηρέτησης κατά δύο ηλικίες (6 μήνες το χρόνο) για τους υπαλλήλους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, τα μέλη της Δημοτικής, Μέσης και Ανώτερης Εκπαίδευσης, τα μέλη της Αστυνομίας και τα μέλη του Στρατού.

Keywords
Τυχαία Θέματα