Αντιδράσεις βουλευτών για μνημονιακό νομοσχέδιο που αφορά αφυπηρετήσεις στην ΕΦ

13:12 13/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Αντιδράσεις των Βουλευτών Ζαχαρία Κουλία και Γιώργου Προκοπίου προκάλεσε η κατάθεση και συζήτηση υπό τη μορφή κατεπείγοντος, από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών του νομοσχεδίου για επέκταση του ορίου υποχρεωτικής αφυπηρέτησης των μελών του στρατού κατά δύο ηλικίες, αναστολή των ευνοϊκών ρυθμίσεων για αναγνώριση πλασματικού χρόνου για σκοπό αφυπηρέτησης και αναλογιστική μείωση των συντάξεων των μελών του στρατού κατά τον τρόπο που ισχύουν για τους υπαλλήλους του δημοσίου.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Γεώργιος Προκοπίου

δήλωσε ότι αποτελεί σοβαρότατο πλήγμα το νέο νομοσχέδιο που κατατάσσει στο ίδιο περίπου στάτους το στρατό και τη δημόσια υπηρεσία.

«Πλήττεται η αμυντική και η επιχειρησιακή ικανότητα της πατρίδας μας επειδή έτσι θέλει η Τρόικα να μας επιβάλει», συνέχισε προσθέτοντας ότι είναι αδιανόητο να μένουν αξιωματικοί 12 και 13 χρόνια στον ίδιο βαθμό και κάποιος αξιωματικός να μένει για 20 χρόνια στον ίδιο βαθμό, αφού αυτό θα γίνει με τα νέα μέτρα.
«Με πιο ηθικό και πιο κίνητρο να εργαστεί με κίνδυνο της ζωής του ο στρατιωτικός», διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι «ζητήσαμε από την Επιτροπή Οικονομικών που συζητούσε το σχετικό νομοσχέδιο να κάνει δεύτερες σκέψεις, αναφέροντας ότι «δεν μπορεί η Τρόικα να επεμβαίνει και στα θέματα της άμυνας».

«Δεν πρέπει να περάσει η ρύθμιση για αύξηση του ορίου παραμονής επειδή με αυτό τον τρόπο καταργείται το νομοσχέδιο που ετύγχανε επεξεργασίας για τις κρίσεις και τις προαγωγές στην Εθνική Φρουρά», ανέφερε επίσης ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ.
Ο Βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε ότι «όλοι οι στρατοί του κόσμου ρυθμίζουν τη λειτουργία τους με χωριστές νομοθεσίες».

«Η πολιτεία επί σειρά ετών προσπαθούσε να βρει τη χρυσή τομή και την κατάλληλη ρύθμιση για τις προαγωγές και αφυπηρετήσεις στην Εθνική Φρουρά με σειρά νομοθετημάτων», είπε προσθέτοντας ότι «είδαμε ότι η Τρόικα παρενέβη και στα της λειτουργίας της Εθνικής Φρουράς».
Διατυπώνοντας τη θέση πως στην ουσία με αυτή την παρέμβαση καταργεί την εθνική κυριαρχία, ο κ. Κουλίας είπε πως εκτός των άλλων προβλημάτων, θα δημιουργηθούν προβλήματα, ασφάλειας πειθαρχίας, προαγωγών και ανέλιξης.

Ο κ. Κουλίας εξέφρασε έκπληξη, επειδή όπως είπε το Υπουργείο Οικονομικών αντιμετώπισε ως διαρθρωτικό πρόβλημα σε μια ημικατεχόμενη χώρα το θέμα της λειτουργίας της Εθνικής Φρουράς.
Διατυπώνοντας τη θέση ότι το γεγονός αυτό πλήττει το κράτος και την εθνική κυριαρχία, πρόσθεσε ότι ο Αρχηγός της Εθνικής ερωτήθηκε εάν ενημερώθηκε για αυτό το γεγονός και η απάντηση του ήταν όχι.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κουλίας είπε πως μέχρι σήμερα το σύστημα για τα σώματα ασφαλείας διεπόταν από χωριστές νομοθεσίες και πρόσθεσε πως η ενέργεια αυτή δεν έγινε για να ικανοποιήσει την ισονομία και την ισοπολιτεία.
Δεν μπορεί, ανέφερε, να μην έχει ιδέα για αυτό το νομοσχέδιο ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς και διατύπωσε τη θέση ότι σε ένα κράτος τα θέματα ασφάλειας πρέπει να ρυθμίζονται από τη Βουλή και την εκτελεστική εξουσία.

«Ο στρατός και η Εθνική Φρουρά δεν εργοδοτεί δημοσίους υπαλλήλους», συμπλήρωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα