Δραστική μείωση δανειστικών-καταθετικών επιτοκίων ανακοίνωσε στην Βουλή, ο Μουσκάλλης

17:49 2/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σε δραστική μείωση των δανειστικών και καταθετικών επιτοκίων θα προχωρήσει σύντομα το Συνεργατικό Κίνημα ανακοίνωσε σήμερα στην Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Συνεργατικών Ιδρυμάτων Ανδρέας Μουσκάλλης.

Σε δηλώσεις του μετά από συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου, ο κ. Μουσκάλλης ανέφερε ότι ως Συνεργατικό Κίνημα θλιβόμαστε βαθύτατα για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και ασφαλώς και της κοινωνίας.

Ταυτόχρονα δηλώνουμε, σημείωσε,

ότι όπως για 104 χρόνια είμαστε δίπλα από τον λαό μας, έτσι θα παραμείνουμε και τώρα σε αυτές τις πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες που βιώνει και μαζί θα περπατήσουμε στα επόμενα δύσκολα χρόνια.

Το Συνεργατικό Κίνημα, είπε, όντως ένα Κίνημα κοινωνικό πρώτιστα, και δεύτερα οικονομικό θα αγκαλιάσει τους πιο αδύνατους και θα τους θερμάνει μέσα στις φτερούγες του, ούτως ώστε να απαλύνει τον πόνο τους.

Τα Συνεργατικά Ιδρύματα ανοικτά σε όλη την Κύπρο, αφουγκραζόμενα τις διάφορες δύσκολες καταστάσεις του λαού μας μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους, διαβεβαίωσε, θα βοηθήσουν όσο μπορούν.

«Ηδη έχουμε δηλώσει στην Βουλή ότι είναι προς το συμφέρον της κυπριακής κοινωνίας και του λαού, το τραπεζικό μας σύστημα και οι υπόλοιποι συναγωνιστές μας εδώ στην Κύπρο – ιδιαίτερα η Τράπεζα Κύπρου, η οποία βγαίνει από αυτή την μεγάλη κατάσταση τραυματισμένη πρέπει να βοηθηθεί γιατί είναι ένας ισχυρός πόλος ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας», σημείωσε.

«Συμπαραστεκόμαστε και συμμεριζόμαστε την αγωνία τους, στην κοινή προσπάθεια ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας», σημείωσε.

Οσον αφορά τα επιτόκια, διευκρίνισε ο κ. Μουσκάλλης, «συζητούμε για δραστική μείωση των επιτοκίων – καταθετικών και δανειστικών – κι ελπίζω όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη γι αυτό καλούμε και τις άλλες τράπεζες, όπως συστρατευτούν μαζί μας ως Κίνημα για γρήγορη, άμεση μείωση των επιτοκίων».

Αυτό επιβάλλουν οι ανάγκες, αυτό πρέπει όλοι μας να το συνειδητοποιήσουμε ότι τα ψηλά επιτόκια πρέπει να καμφθούν, σημείωσε, ούτως ώστε να βοηθήσουμε τον κάθε πολίτη αλλά και γενικά την κυπριακή οικονομία.

Πρέπει να είναι δραστική η μείωση, πρόσθεσε, λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες συνθήκες αλλά και τα ευρύτερα καταθετικά και χρεωστικά επιτόκια στην Ευρώπη.

«Πρέπει να το συζητήσουμε και να κάνουμε μια σωστή μελέτη», είπε.

Εξήγησε ότι για να μειώνονται τα δανειστικά επιτόκια πρέπει να μειώνονται πρώτιστα τα καταθετικά.

«Πρέπει να πούμε ότι ζητήσαμε και νομοθετική ρύθμιση, αν νομικά γίνεται, γιατί από το 2004 που είμαστε στην ΕΕ υπάρχει φιλελευθεροποίηση του επιτοκίου. Εμείς ζητήσαμε νομοθετική ρύθμιση. Είναι έκτακτες καταστάσεις, να το συζητήσουμε με τον Γενικό Εισαγγελέα αν μπορούμε να γίνει μέσα από νομοθετική ρύθμιση κι όχι οικειοθελώς. Αν δεν μπορούμε νομοθετικά τότε να βρούμε τρόπους τα επιτόκια να μειωθούν», πρόσθεσε.

Ο κ. Μουσκάλλης είπε πως το Συνεργατικό Κίνημα προ πολλού μιλούσε για μείωση των επιτοκίων.

«Πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές το σωστό, την μείωση των επιτοκίων δραματικά γιατί είναι πολύ υψηλά τα επιτόκια», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν το Συνεργατικό Κίνημα είναι έτοιμο να δεχτεί ένα μεγάλο όγκο καταθέσεων απάντησε: «Είναι γεγονός ότι ο κόσμος έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στο Συνεργατικό Κίνημα της Κύπρου και το αγαπά. Η αγάπη του είναι απεριόριστη, νιώθει ότι είναι ένα ασφαλές ύστατο καταφύγιο. Θα έχουμε εισροή. Εμείς όμως, δεν θέλουμε να διαχειριστούμε τόσο όγκο, αυτά που έχουμε μας φθάνουν».

Εμείς δεν θα κάνουμε επέκταση που να κινδυνεύσουμε, σημείωσε, όπως έχουμε τα αποτελέσματα άλλων. Η ουσία, σημείωσε, είναι να μεγαλώνεις όπως μεγαλώνει το Κίνημα και να το ελέγχεις, να το διαχειρίζεσαι γι αυτό ναι είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί.

Θέλουμε, συνέχισε, τα αναγκαία κεφάλαια και την ρευστότητα για να διοχετεύσουμε στον λαό μας και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν είμαστε επενδυτικό κεφάλαιο, είναι ένα κεφάλαιο της πραγματικής οικονομίας ο συνεργατισμός.

Στο Κίνημα, πρόσθεσε, δεν έχουμε τάση φυγής κεφαλαίων, οι περισσότεροι καταθέτες μας είναι Κύπριοι.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει κούρεμα καταθέσεων ή ομολόγων του κράτους που βρίσκονται στον Συνεργατισμό, ο κ. Μουσκάλλης απάντησε: «Πιστεύω ότι δεν μπορεί να γίνει και ο λόγος είναι ότι η καταστροφή σε μεγάλο βαθμό του τραπεζικού μας συστήματος έγινε πόσο θα μας το καταστρέψουν;».

Keywords
Τυχαία Θέματα