Διαβουλεύσεις του Προέδρου της ΕΕ με τα κράτη μέλη για το ΠΔΠ

19:36 15/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την Πέμπτη θα αποφασίσει, κατά πάσα πιθανότητα, ο Πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ σχετικά με το αν θα αφιερώσει την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, στις 7 και 8 Φεβρουαρίου, στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2014-2020.

Όπως ανέφεραν ευρωπαϊκές πηγές στη βελγική πρωτεύουσα, ο κ. Βαν Ρόμπεϊ θα εντάξει στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου το ΠΔΠ, μόνος εφόσον είναι πεπεισμένος πως υπάρχουν βάσιμες ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών.

Σύμφωνα

με ανακοίνωση της φινλανδικής πρεσβείας στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της ΕΕ θα συναντηθεί αύριο στη βελγική πρωτεύουσα με τον Πρωθυπουργό της Φινλανδίας Γιρκι Κατάινεν, ο οποίος είναι μεταξύ των ηγετών που υποστηρίζουν τη δραστική μείωση των κοινοτικών δαπανών.

Την περασμένη βδομάδα από το Δουβλίνο που βρίσκονταν στο πλαίσιο της ανάληψης της προεδρίας από την Ιρλανδία, ο κ. Βαν Ρόμπεϊ είχε δηλώσει ότι παραμένει αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας κατά προτίμηση, όπως είπε, το Φεβρουάριο, προσθέτοντας ότι η βάση συζήτησης θα είναι η συμβιβαστική πρόταση που είχε υποβάλει το Νοέμβριο στους Ευρωπαίους ηγέτες.

Η εν λόγω πρόταση προέβλεπε τη μείωση του προϋπολογισμού κατά 75 δισ. ευρώ σε σχέση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν, καθορίζοντας το συνολικό ύψος για την επταετία 2014-2020 στα 973 δισ. ευρώ ή 1,01% του ΑΕΠ της ΕΕ. Ωστόσο, η εν λόγω πρόταση είχε απορριφθεί τόσο από τις χώρες με καθαρά συνεισφορά στον προϋπολογισμό, όσο και τις χώρες της συνοχής. Ο πλέον επικριτικός ήταν ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ζητάει πολύ μεγαλύτερο «ψαλίδισμα» του προϋπολογισμού.

Από πλευρά της η Ευρωβουλή προειδοποιεί τις κυβερνήσεις ότι δεν πρόκειται να δεχθεί οποιαδήποτε απόφαση, υπενθυμίζοντας ότι θα πρέπει κι αυτή να εγκρίνει την τελική συμφωνία με απόλυτη πλειοψηφία των μελών της. Η Ευρωβουλή υποστηρίζει σε γενικές γραμμές την αρχική πρόταση της Κομισιόν.

Πηγές από το περιβάλλον του Προέδρου της ΕΕ υποστηρίζουν ότι επιθυμία του κ. Βαν Ρόμπεϊ είναι να ληφθεί απόφαση το Φεβρουάριο για το ΠΔΠ, ώστε η επόμενη έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, την Άνοιξη, να αφιερωθεί στην τραπεζική ενοποίηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα