Στα χαμηλότερα επίπεδα οι Δείκτες στην Κατασκευαστική Βιομηχανία, σύμφωνα με την ΟΣΕΟΚ

18:57 15/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στα χαμηλότερα τους επίπεδα εξακολουθούν να κυμαίνονται οι Δείκτες που αφορούν στη Δραστηριότητα της Κατασκευαστικής Βιομηχανίας για την περίοδο Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος του 2012, σύμφωνα με την έρευνα «Δείκτης Κατασκευαστικής Βιομηχανίας KNAUF – SAKRET» τα στοιχεία της οποίας έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ).

Όπως αναφέρει η ΟΣΕΟΚ, οι κυριότεροι λόγοι που οι εργοληπτικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα είναι η ανεπαρκής έως

ανύπαρκτη ζήτηση για κατασκευαστικές επενδύσεις, η οικονομική κρίση και τα προβλήματα ρευστότητας και δανειοδότησης που ολοένα και επιδεινώνονται.

Συγκεκριμένα και με βάση την έρευνα, ο Δείκτης Δραστηριότητας Επιχείρησης (ποσοστό εργολάβων που δηλώνουν ότι τους τελευταίους 4 μήνες η δραστηριότητα της επιχείρησης τους έχει αυξηθεί μείον το ποσοστό από αυτούς που δηλώνουν ότι έχει μειωθεί) καταγράφει αρνητικό πρόσημο -61% για την περίοδο Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος του 2012.

Την ίδια στιγμή, η τάση όσον αφορά στη ζήτηση από τους καταναλωτές / επενδυτές συνεχίζει να ακολουθεί καθοδική πορεία και στα τέλη του 2012. Ο Δείκτης Αγοράς / Οικοδόμησης οικίας εντός 12 Μηνών βρίσκεται στο 2,7% που είναι κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από την αρχή της έρευνας, ενώ σε πολύ χαμηλά επίπεδα βρίσκεται επίσης και ο Δείκτης Ανακαίνισης εντός 12 Μηνών όπου κυμαίνεται γύρω στο 4%.

Η μεγάλη κρίση στον κατασκευαστικό τομέας επιβεβαιώνεται, σύμφωνα με την ΟΣΕΟΚ και από το Δείκτη Μηνών για την Ολοκλήρωση Υφιστάμενων Εργασιών, ο οποίος βρίσκεται στο χαμηλότερο του σημείο (μέσος όρος 5,8 μήνες εναπομείναντων εργασιών με τα υφιστάμενα συμβόλαια).

Τέλος στο Δείκτη Αριθμού Εργαζομένων Επιχείρησης (ποσοστό εργολάβων που δηλώνουν ότι τους επόμενους 4 μήνες ο αριθμός των εργαζομένων στην επιχείρηση τους θα αυξηθεί μείον το ποσοστό από αυτούς που δηλώνουν ότι θα μειωθεί) το αρνητικό πρόσημο φθάνει αυτή την περίοδο στο -37% και φαίνεται να δείχνει κάποια σημάδια σταθεροποίησης τους τελευταίους μήνες.

Ο κύριος στόχος της έρευνας είναι η μέτρηση της ανάπτυξης του τομέα της Κατασκευαστικής Βιομηχανίας στην Κύπρο, αλλά και η καταγραφή του βαθμού στον οποίο η Βιομηχανία επηρεάζεται από διάφορους εξωγενείς παράγοντες (όπως για παράδειγμα η οικονομική κρίση).

Στο πλαίσιο του έρευνας γίνεται συνεχής συλλογή, καταγραφή και ανάλυση πρωτογενών (από τις εργοληπτικές επιχειρήσεις – μέλη των επαρχιακών Συνδέσμων της Ο.Σ.Ε.Ο.Κ., το κοινό, επιχειρήσεις / επενδυτές άλλων οικονομικών τομέων) και δευτερογενών (στατιστικά και άλλα) δεδομένων / στοιχείων που σχετίζονται όχι μόνο με την Κατασκευαστική Βιομηχανία αλλά και με την οικονομία της Κύπρου γενικότερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα