Διατηρούνται χαμηλά τα επιτόκια για παρατεταμένη περίοδο, λέει η ΕΚΤ

17:58 4/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Αμετάβλητα άφησε τα βασικά επιτόκια της Ευρωζώνης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία ανακοίνωσε παράλληλα ότι αυτά “θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή σε χαμηλότερα επίπεδα για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο”.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ διατήρησε το βασικό επιτόκιο στο χαμηλό επίπεδο του 0,5% καθώς και το επιτόκιο καταθέσεων στο 0,0% και το επιτόκιο έκτακτου δανεισμού στο 1%.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Πρόεδρος της

ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι διαβεβαίωσε πως η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ «θα παραμείνει βοηθητική για όσο καιρό χρειαστεί”.

Στην εναρκτήρια του δήλωση, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι εξήγησε πως η θέση για διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων για μια παρατεταμένη περίοδο “βασίστηκε στη γενικότερη υποτονική προοπτική για τον πληθωρισμό, ο οποίος επεκτείνεται σε μεσοπρόθεσμη βάση, δεδομένης της ευρύτερης αδυναμίας στην πραγματική οικονομία και την υποτονική νομισματική δυναμική”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αναγνώρισε ότι αυτός ο νέος τρόπος ανακοινώσεων δικαιολογείται από τις εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού. Όπως είπε, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη συνεχίζουν να συνάδουν σταθερά με τον στόχο της ΕΚΤ για διατήρηση του πληθωρισμού κάτω αλλά κοντά στο 2% σε μεσοπρόθεσμη βάση.

Λέγοντας ότι η πρόβλεψη για την πορεία του πληθωρισμού δικαιολογούσε αυτόν το “νέο τρόπο επικοινωνίας”, ο κ. Ντράγκι πρόσθεσε πως συζητήσαμε διάφορους τρόπους οδηγιών για το μέλλον (forward guidance)…(αλλά) το ΔΣ ήταν ομόφωνο σε αυτή τη διατύπωση.

Αναγνώρισε ότι «η οικονομία βαίνει προς τα κάτω αλλά με ένα βραδύτερο ρυθμό”, ενώ είπε πως η ΕΚΤ δεν αντέδρασε στις ανακοινώσεις άλλων Κεντρικών Τραπεζών, όπως η μείωση του ρυθμού αγοράς ομολόγων από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), αλλά και ο παρόμοιος δρόμος που ακολούθησε η Τράπεζα της Αγγλίας η οποία, υπό τον Μαρκ Κάρνι διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 0,5%.

Για την Ελλάδα, ο κ. Ντράγκι αναγνώρισε ότι η χώρα “έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο”, χωρίς όμως να τοποθετηθεί στο ερώτημα κατά πόσο θα χρειαστεί νέα αναδιάρθρωση χρέους επικαλούμενος την αξιολόγηση της Τρόικας η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα