ΥΠΑΜ: Δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουμε σε τουρκικά τεχνάσματα

17:31 4/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουμε σε πιέσεις και τουρκικά τεχνάσματα που στόχο έχουν τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την υφαρπαγή της κυριαρχίας της, τόνισε ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου, σε επικήδειο λόγο του στην κηδεία του πεσόντος κατά την τουρκική εισβολή Στέλιου Χριστόφορου.

Ο κ. Φωτίου υπογράμμισε ότι χρόνια μετά την ηρωική θυσία του Στέλιου Χριστοφόρου, τα αποτελέσματα της τουρκικής εισβολής εξακολουθούν να υφίστανται και να απειλούν με ολοκληρωτικό εθνικό αφανισμό την Κύπρο

και το λαό της.

«Οι καθημερινές κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας που στοχεύουν στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και εποφθαλμιούν τον εθνικό μας πλούτο, δεικνύουν τις πραγματικές της βλέψεις», ανέφερε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Ο κ. Φωτίου σημείωσε ότι τα κεφάλαια για εναρμόνιση της Τουρκίας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο πρέπει να είναι αλληλένδετα των πράξεων και των σχεδιασμών της και αλληλένδετα με ουσιαστική αλλαγή στάσης στο κυπριακό πρόβλημα.

Γι’ αυτό, πρόσθεσε, «προτείναμε την άνευ όρων επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, δίνοντας μοναδική ευκαιρία στην άλλη πλευρά να αποδείξει τα όσα διαμηνύει με λόγια στα διεθνή βήματα. Για να ωθήσουμε τη διαδικασία των συνομιλιών πέραν των συνηθισμένων πλαισίων και των αποτυχημένων συνταγών του παρελθόντος».

«Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, προτάσσουμε την αποφασιστικότητα και τη βούλησή μας για συνομιλίες ουσίας. Δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουμε σε πιέσεις και τουρκικά τεχνάσματα που στόχο έχουν τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την υφαρπαγή της κυριαρχίας της. Αυτό είναι ιστορική εθνική επιταγή. Είναι θέμα επιβίωσης του λαού και της πατρίδας μας. Είναι χρέος έναντι στον ήρωα που τιμούμε σήμερα», υπογράμμισε.

Στον επικήδειό του λόγο, ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι μετά από τριάντα εννέα χρόνια αγωνίας και πόνου, συμμετέχουμε με συγκλονισμό και συναίσθημα βαθιάς ευλάβειας στην εξόδιο ακολουθία ενός ακόμα πεσόντα της τουρκικής εισβολής του 1974.

«Σήμερα, εδώ στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα, επιτελώντας χρέος τιμής, κηδεύουμε τον ήρωα Στέλιο Χριστοφόρου του Μιχαήλ, στην απουσία των γονιών του που έφυγαν από τη ζωή με τον καημό του αγνοούμενου γιού τους. Η ταφή των λειψάνων του Στέλιου, αναμφίβολα θέτει τέλος στο μαρτύριο της προσμονής και της αβεβαιότητας, το οποίο βίωσαν τα αδέλφια του, Ελένη, Παρασκευή, Φανή, Λυδία και Σαββάκης, καθώς και οι υπόλοιποι συγγενείς και οι φίλοι του, που επιτέλους θα αισθανθούν την ικανοποίηση μιας αξιοπρεπούς κηδείας», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα