Διάσταση απόψεων για τον Προϋπολογισμό της ΕΕ

14:26 6/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σοβαρή διάσταση απόψεων, μεταξύ του Συμβουλίου της ΕΕ από τη μία πλευρά και της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου από την άλλη, εκδηλώθηκε στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής, κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης για την αναγκαιότητα ύπαρξης συμφωνίας στην κατάρτιση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η προεδρεύουσα του Συμβουλίου της ΕΕ και εκπρόσωπος της Ιρλανδικής Προεδρίας Λουτσίντα Κρέϊντον επέμεινε, στην ομιλία της, στην αποδοχή απ’ όλους ενός Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, στο οποίο όμως υπάρχουν γενναίες περικοπές και δεν υπάρχει πρόνοια

για την κάλυψη των ελλειμμάτων του τρέχοντος κοινοτικού προϋπολογισμού που ανέρχονται σήμερα στα 76 δις ευρώ.

Η κυρία Κρέϊντον προειδοποίησε ότι, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία επί των μεγεθών του προϋπολογισμού, η Σύνοδος Κορυφής του Συμβουλίου της ΕΕ, αύριο και μεθαύριο, θα στεφθεί από αποτυχία γεγονός που, όπως τόνισε, θα εντείνει περισσότερο την ανασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών για το αύριο και θα ενισχύσει την αμφιβολία τους για την αποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών θεσμών.

Αναφέροντας ότι πράγματι η συμφωνία για το ΠΔΠ αποτελεί ένα πολύ σημαντικό θέμα, στην επικείμενη σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου της ΕΕ, υποστήριξε ότι στην ατζέντα υπάρχουν κι άλλα, εξίσου σημαντικά θέματα, όπως είναι το εξωτερικό εμπόριο της ΕΕ, η ανάπτυξη και η αντιμετώπιση της ανεργίας.

Για την ανεργία των νέων, ωστόσο, δεν ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις, λέγοντας ότι για την αντιμετώπιση της χρειάζονται στοχευμένες πολιτικές γενικά για την καταπολέμηση της ανεργίας και όχι μόνον για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υπεραμύνθηκε μιας συμφωνίας που δεν θα εδράζεται σε έναν κουτσουρεμένο κοινοτικό προϋπολογισμό και διαβεβαίωσε ότι θα διπλασιασθούν τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών “Εράσμους”, ειδικά για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν υπενθύμισε ότι για να υπάρξει συμφωνία πάνω στο ΔΠΔ της ΕΕ απαιτείται και η έγκριση της πλειοψηφίας των ευρωβουλευτών και υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να έχει τα οικονομικά μέσα για να ανταποκριθεί στις νομικές της υποχρεώσεις και στην ενίσχυση των επενδύσεων, σε ευάλωτες χώρες και περιφέρειες.

Στη δευτερολογία της Κομισιόν, ο Επίτροπος Μάρος Σέφκοβιτς υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να γίνουν δεκτές οι προτεινόμενες από το Συμβούλιο περικοπές των δαπανών στα διοικητικά έξοδα των στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και απηύθυνε έκκληση στους υπουργούς-μέλη του Συμβουλίου ΕΕ, να μην υλοποιήσουν την απόφαση για περικοπή 500 θέσεων εργασίας στην Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου διαβεβαίωσε κατηγορηματικά (όπως μετέδωσε προηγούμενα το ΚΥΠΕ) ότι δεν πρόκειται να υπογράψει κανέναν ελλειμματικό προϋπολογισμό, ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία για την κατάρτιση του από το Συμβούλιο της ΕΕ.

Εμείς θέλουμε έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό που θα ενισχύσει την ανάπτυξη, τόνισε ο επικεφαλής της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζόζεφ Ντολ, υποστηρίζοντας ότι η ομάδα του δεν πρόκειται να συναινέσει σε έναν κοινοτικό προϋπολογισμό λιτότητας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι συν-νομοθέτης σ` όλη αυτή τη διαδικασία και έχει δικαίωμα να λέει “ναι” ή “όχι” κι` αν το Συμβούλιο της ΕΕ δεν μας ικανοποιήσει με τις αποφάσεις του εμείς θα πούμε “όχι”, είπε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών Χάνες Σβόμποντα, τονίζοντας ότι “δεν θα σκύψουμε το κεφάλι σε όλα”, ενώ ο επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων Γκυ Φέρχοφσταφ υπενθύμισε ότι και πριν από επτά χρόνια οι αρχηγοί των κρατών-μελών της ΕΕ είχαν καταλήξει σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό αλλά μετά από τρείς μήνες ορισμένοι από αυτούς προέταξαν το συμφέρον των χωρών τους πάνω από το συμφέρον της Ενωσης.

Στην όλο και μεγαλύτερη επιφύλαξη, με την οποία οι Ευρωπαίοι πολίτες αντιμετωπίζουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αναφέρθηκε η συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων Ρεμπέκα Χάρμς, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης οδηγεί στην επαναφορά του εθνικισμού στις ευρωπαϊκές σχέσεις.

Είμαστε υπέρ της κατάρτισης ενός αξιόπιστου κοινοτικού προϋπολογισμού που θα στηρίζεται σε ίδιους πόρους της ΕΕ, κατέληξε.

Υπέρ της άποψης ότι η ΕΕ χρειάζεται αφενός μεγαλύτερο προϋπολογισμό και αφετέρου μία μεταρρύθμιση, τάχθηκε η Γκαμπριέλα Τσίμμερ από την ομάδα της Ενωτικής Αριστεράς, σημειώνοντας ότι είναι ήδη ορατός ο κίνδυνος να μπουν πάνω από το συμφέρον της ΕΕ τα εθνικά συμφέροντα.

Υπάρχει μία ομάδα χωρών, με επικεφαλής την Γερμανία, που ενώ έχουν επωφεληθεί περισσότερο από όλες τις άλλες από τις επιστροφές, υποστηρίζουν τις προτεινόμενες περικοπές στον κοινοτικό προϋπολογισμό, κατέληξε η επικεφαλής της ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα