Διαφωνίες στην Επιτροπή Περιβάλλοντος για τη δημιουργία ακόμη δύο μονάδων διαχείρισης σκυβάλων

16:35 14/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το κράτος είναι έτοιμο να προχωρήσει με τη δημιουργία ακόμη μονάδων διαχείρισης σκυβάλων με βάση επιστημονικά δεδομένα και μια μελέτη που έχει γίνει με τη βοήθεια ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, η κ. Μαύρου είπε πως για τη μονάδα της Επαρχίας Λευκωσίας έχουν προκύψει προβλήματα που θα συζητηθούν μεταξύ των τοπικών Αρχών.

«Θα προχωρήσουμε άμεσα με τη Μονάδα Διαχείρισης των σκουπιδιών της Λεμεσού και

θα επανέλθουμε σε διαβούλευση με τις τοπικές Αρχές για τη Μονάδα της Λευκωσίας, αφού γίνει ξεκάθαρο το πεδίο για να μπορούν να ληφθούν και τελικές αποφάσεις», είπε.

Η κ. Μαύρου ανέφερε πως οι μελέτες έχουν δείξει ότι εκεί που γίνεται σωστή κατανομή του κόστους διαχείρισης, αυτή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 250 περίπου ευρώ, περιλαμβανομένου και του κόστους συλλογής και μεταφοράς.

Σε ό,τι αφορά την Μονάδα της Κόσιης που καλύπτει την Επαρχία Λάρνακας και Αμμοχώστου, η Υπουργός είπε ότι υπάρχουν άλλα προβλήματα, τα οποία .όμως αντιμετωπίζονται σε συνεργασία με το διαχειριστικό συμβούλιο Λάρνακας-Αμμοχώστου.

«Η εικόνα όπως την έχουμε σήμερα με το ψηλό κόστος σε κάποιες κοινότητες ή τα ψηλά χρέη που συσσωρεύονται σε κάποιους Δήμους, θα διαφοροποιηθεί πολύ σύντομα», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης δήλωσε ότι ο σχεδιασμός από πλευράς Κυβέρνησης, να προχωρήσει στη δημιουργία άλλων δύο ΧΥΤΥ, θα σημαίνει ότι ο μέσος πολίτης αυτού του τόπου θα πληρώνει σε λίγα χρόνια μέχρι και 500 ευρώ για διαχείριση σκυβάλων.

«Αυτό το θεωρούμε σχιζοφρένια, αυτό το θεωρούμε απαράδεκτο, και θα πρέπει σε αυτό το σχεδιασμό να μπει ένα φρένο και μια επιδιόρθωση», είπε και πρόσθεσε πως τέθηκε σήμερα θέμα Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού σε σχέση με τη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων.

«Θα πρέπει να διαφυλάξουμε τον ανταγωνισμό ως μια βασική παράμετρος που καθορίζει το κόστος της λειτουργίας των ΧΥΤΥ για να μην έχουμε το ίδιο προηγούμενο που έχουμε στην Επαρχία Αμμοχώστου και Λάρνακας», ανέφερε,.

Πρόσθεσε η Κυπριακή Δημοκρατία θα κληθεί να πληρώνει σε λίγους μήνες από σήμερα με βάση το ευρωπαϊκό προηγούμενο, 100 χιλιάδες ευρώ καθημερινό πρόστιμο σε σχέση με το γεγονός ότι δεν έχουμε κλείσει τις χωματερές, κάτι που δεν μπορεί να συνεχιστεί. «Καλούμε την Κυβέρνηση να εφαρμόσει τη νομοθεσία, κάθε σκυβαλότοπος είναι παράνομος και δεν μπορεί για σκοπούς εξοικονόμησης χρημάτων να έχουμε αυτή τη διαιώνιση και τη δημιουργία οφέλους χωρίς να λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα», είπε.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε πως για τους Δήμους δεν επιτρέπεται από τη νομοθεσία η απότομη και αυτόματη μεταφορά του κόστους για τη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων στους πολίτες, και η απάντηση που έδωσε η Υπουργός στην Επιτροπή, σύμφωνα με τον κ. Περδίκη, είναι να αλλάξει η νομοθεσία.

«Αντί να προσπαθήσει να μειώσει το κόστος και τη συνολική επίπτωση στο κάθε νοικοκυριά, μας λέει απλά ότι είνα

Keywords
Τυχαία Θέματα