Με την εξέταση έξι ακόμα μαρτύρων συνεχίστηκε η δίκη για το Μαρί

16:24 14/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Με την κατάθεση και αντεξέταση έξι μαρτύρων κατηγορίας ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδρίασε στη Λάρνακα, συνεχίστηκε σήμερα η ακροαματική διαδικασία για την φονική έκρηξη που σημειώθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί στις 11 Ιουλίου 2011.

Σε κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία στις 12/7/2011 και ανέγνωσε ενώπιον του δικαστηρίου, ο 34ος μάρτυρας Αρχικελευστής Κώστας Πισσούριος, που τις ώρες πριν την έκρηξη,

υπηρετούσε ως αρχιφύλακας πύλης στη ναυτική βάση,  ανέφερε πως δεν γνώριζε τίποτε για τα εμπορευματοκιβώτια, για την τοποθέτησή τους, ούτε έτυχε οποιασδήποτε ενημέρωσης, ενώ από στόμα σε στόμα κυκλοφόρησε η φήμη ότι στα εμπορευματοκιβώτια υπήρχε πυρίτιδα.

Πρόσθεσε ότι γύρω στις 04.05 της 11/7/2011 ενημερώθηκε ότι υπήρχε φωτιά στα εμπορευματοκιβώτια και όταν μετέβη στη σκηνή διαπίστωσε πως υπήρχε πολύ πυκνή ομίχλη ενώ η ορατότητα ήταν μέχρι τα 10 μέτρα. Επίσης υπήρχαν μικρές εκρήξεις, ακουγόταν κάτι σαν φύσημα, υπήρχαν πορτοκαλί λάμψεις και στη συνέχεια ακολούθησαν άλλες εκρήξεις και λάμψεις. Εξω από το θάλαμο των ναυτών βρήκε 6-7 άτομα μεταξύ των οποίων και τα δίδυμα αδέλφια Χριστάκη και Μιλτιάδη Χριστοφόρου.

Επιστρέφοντας στην πύλη της βάσης, άκουσε ότι κλήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία και άνοιξε τις δύο πόρτες της πύλης για να περάσουν τα οχήματα. Όταν έφτασαν οι πυροσβέστες ρωτούσαν να μάθουν τι υπήρχε στα εμπορευματοκιβώτια και τους ανέφερε πως άκουσε για πυρίτιδα. Ανέφερε επίσης ότι γύρω στις 05.50 άκουσε μια δυνατή έκρηξη, έπεσε στο έδαφος, ένοιωσε ένα δυνατό αέρα  που τον έσπρωχνε και αντικείμενα να πέφτουν. Ο μάρτυρας είπε ότι είδε σε κάποια στιγμή τον Διοικητή της ΕΜΑΚ Ανδρέα Λοϊζίδη να κατεβαίνει από το ύψωμα με αίματα στο πρόσωπο, μαζί με άλλο άτομο. Ο Λοϊζίδης ρώτησε μάλιστα τον μάρτυρα «μα που μας έστειλες;»

Απαντώντας σε ερωτήσεις της Κατηγορούσας Αρχής, ο κ. Πισσούριος είπε ότι ένοιωσε έκπληξη όταν ο Διοικητής της ΕΜΑΚ τον ρώτησε, ενώ βρισκόταν  στην πύλη της βάσης «από πού πηγαίνουν προς το σημείο των container». Ακόμα παραξενεύτηκε από την ερώτηση που του έκανε μετά την έκρηξη δηλαδή «μα που μας έστειλες» γιατί, όπως εξήγησε «πιστεύω ότι γνώριζαν που πήγαιναν». Πρόσθεσε πως οι πυροσβέστες δεν γνώριζαν τι υπήρχε στα εμπορευματοκιβώτια και τους είπε ότι από φήμες άκουσε πως σε δύο απ’ αυτά υπήρχαν πυρίτιδες ενώ στα υπόλοιπα σωλήνες. Όταν μάλιστα τους άνοιξε την πύλη τους είπε να πάνε μέσα και να τους ενημερώσουν οι αξιωματικοί του στρατοπέδου. Είπε ακόμα ότι «οι εκρήξεις αρχικά ήταν αραιές, ήταν σαν φύσημα, ο ουρανός γινόταν πορτοκαλί από τις λάμψεις ενώ όσο πήγαινε η ώρα οι εκρήξεις ήταν πιο συχνές».

Ο μάρτυρας αντεξετάστηκε στη συνέχεια από τον Θανάση Κορφιώτη, συνήγορο υπεράσπισης του Διοικητή της ΕΜΑΚ Ανδρέα Λοϊζίδη. Σκέφτηκες μετά την έκρηξη ότι λέγοντας στους πυροσβέστες που έφτασαν στην πύλη της βάσης, ότι υπήρχαν δύο εμπορευματοκιβώτια με πυρίτιδα «τους πήρες στο λαιμό σου;» ρώτησε ο συνήγορος υπεράσπισης.

«Εγώ δεν πήρα κανένα στο λαιμό μου. Εγώ τους είπα

Keywords
Τυχαία Θέματα