Eπανέρχεται ο Σιζόπουλος στα περί φορολογικής αμνηστίας και καταγγέλει αδυναμία διεξαγωγής έρευνας

16:35 14/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος επανέρχεται σήμερα στο θέμα της φορολογικής αμνηστίας που είχε απασχολήσει τη δημοσιότητα με αφορμή δημοσίευμα κυπριακής εφημερίδας, ημερομηνίας 1ης Νοεμβρίου. Σε ανακοίνωση κάνει λόγο για «αντιδεοντολογική επιπολαιότητα» από πλευράς εφημερίδας ενώ αφήνει αιχμές και για αλλότρια συμφέρονται και σκοπιμότητες.

Ο κ. Σιζόπουλος παραθέτει επιπρόσθετα στοιχεία τα οποία και ενισχύουν και τεκμηριώνουν την αρχική του τοποθέτηση, «για τους προφανείς λόγους

που στόχευε αυτή η ενέργεια (της εφημερίδας), καθώς και το γιατί είχε επιλεγεί η συγκεκριμένη χρονική στιγμή».

Όπως αναφέρει ο κ. Σιζόπουλος, θα ανέμενε κάποιος 14 μέρες μετά το δημοσίευμα να είχε διαταχθεί έρευνα, «για τον εντοπισμό των προσώπων τα οποία βρίσκονταν πίσω από τη διαρροή των δηλώσεων αμνηστίας», και προσθέτει ότι «πολύ περισσότερο όταν είναι φανερό ότι η διαρροή ήταν στοχευμένη επιχείρηση, που αφορούσε όχι μόνο το δικό μου φορολογικό φάκελο αλλά και αυτό της πρώην συζύγου μου».

«Κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η επιχείρηση προήλθε από εκείνους που είχαν τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους φακέλους και όχι από υπάλληλο ο οποίος έτυχε να χειριστεί για υπηρεσιακούς λόγους ένα φάκελο», αναφέρει ο κ. Σιζόπουλος.

Ο αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ αναφέρει επιπρόσθετα ότι οι φορολογικοί φάκελοι οι οποίοι τηρούνται στο ΤΕΠ θα έπρεπε να προστατεύονται και ότι η διαρροή στοιχείων και πληροφοριών που περιλαμβάνονται σε αυτούς, παραβιάζει τη νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων και ειδικά για την περίπτωση της φορολογικής αμνηστίας του 2004, αποτελεί ποινικό αδίκημα. Δυστυχώς, αναφέρει, έρευνα δεν έχει διαταχθεί και καθένας μπορεί να εξαγάγει τα συμπεράσματά του.

Επιπρόσθετα αναφέρει ότι η εφημερίδα «ενήργησε κατά τρόπο δημοσιογραφικά αντιδεοντολογικό, πλημμελή και με ασύγγνωστη επιπολαιότητα» και δεν έχε προβεί σε στοιχειώδη διερεύνηση, ώστε να αντλήσει πρόσθετη πληροφόρηση και να διασταυρώσει τα στοιχεία τα οποία παρέλαβε για δημοσίευση.

«Εκτός και εάν στόχος δεν ήταν η αντικειμενική παρουσίαση του θέματος, αλλά η εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων και αλλότριων συμφερόντων», αναφέρει ο κ. Σιζόπουλος, προσθέτοντας ότι κατά μια αντικειμενική παρουσίαση εύκολα κάποιος θα διαπίστωνε μεταξύ άλλων ότι η αμνήστευση δεν αφορούσε κρυφούς λογαριασμούς και κρυμμένα εισοδήματα, αλλά ρύθμιση απαιτήσεων του ΤΕΠ από την εκ μέρους του υπερκοστολόγηση της κατοικίας του και ότι η προβολή της συγκεκριμένης απαίτησης του ΤΕΠ έγινε σε χρόνο μεταγενέστερο της ψήφισης από τη Βουλή της φορολογικής αμνηστίας.

«Ως εκ τούτου δεν ετίθετο θέμα δήλωσης προσωπικού συμφέροντος κατά τη συζήτηση και δεν δικαιολογείτο η επίκληση θέματος ηθικής τάξης , η φορολογική ρύθμιση έγινε μετά από συμβιβαστική κατάληξη με το ΤΕΠ τον Ιανουάριο του 2005 και γι΄ αυτό τις αμέσως επόμενες μέρες ακολούθησε η αμνήστευση του συμφωνηθέντος ποσού και η τελική ρύθμιση», αναφέρει ο κ. Σιζόπουλος.

Στην ανακοίνωση διατυπώνει εξάλλου ερωτήματα «για το πού αποσκοπούσ

Keywords
Τυχαία Θέματα