Δέσμευση Υπουργού Δικαιοσύνης για πλήρη συμμόρφωση με τις υποδείξεις της Γενικής Ελέγκτριας

17:01 10/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης προσπαθεί να συμμορφώνεται με τις υποδείξεις της Γενικής Ελέγκτριας, όπως πρέπει να γίνεται σε κάθε Υπουργείο καθ’ υπόδειξη του Προέδρου Αναστασιάδη, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, μετά την εξέταση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου της Έκθεσης της Γενικής Ελέγκτριας για το Υπουργείο Δικαιοσύνης

, αναφορικά με το έτος 2011.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι αν και η έκθεση είχε υποβληθεί τον περασμένο Φεβρουάριο πριν αναλάβει την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, έγινε επαναξιολόγηση των παρατηρήσεων που έγιναν από το Υπουργείο, αναλήφθηκαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και υποβλήθηκε νέα αναθεωρημένη επιστολή με παρατηρήσεις επί της Εκθέσεως της Γενικής Ελέγκτριας για το 2011, στις οποίες καταγράφηκαν όλες οι ενέργειες οι οποίες είτε είχαν γίνει μέχρι τότε, είτε προτίθεται το Υπουργείο να κάνει για να συμμορφωθεί με τις παρατηρήσεις της Γενικής Ελέγκτριας.

«Πρέπει να βάλουμε μια τάξη στις δημόσιες δαπάνες. Πρέπει να φτάσουμε σε ένα επίπεδο που ο έλεγχος της Γενικής Ελέγκτριας στον τρίτο βαθμό να είναι ο πιο αποτελεσματικός απ’ όλους, σε σημείο που να διορθώνονται εκείνα που δεν πετύχαμε να διορθώσουμε στους πρώτους δύο βαθμούς του ελέγχου ώστε να λειτουργήσει το κράτος κατά ένα σύγχρονο αποτελεσματικότερο και πιο αποδοτικό τρόπο», ανέφερε.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι για πρώτη φορά λήφθηκαν πραγματικά μέτρα στην προσπάθεια ανταπόκρισης για ζητήματα που αφορούν την εκτέλεση των ενταλμάτων, αναγνωρίζοντας, όπως είπε, ότι πολλοί συμπολίτες μας δεν μπορούν αν ανταποκριθούν λόγω της κρίσης. Έγινε επίσης, ανέφερε, προσπάθεια ανταπόκρισης στο ζήτημα των υπερωριών και επιδομάτων στην Αστυνομία, σε ζητήματα διαφάνειας και σωστής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος, στις διαδικασίες προσφορών και στην αντικατάσταση αστυνομικών που δεν εκτελούν αστυνομικά καθήκοντα από πολιτικό προσωπικό.

Αναφορικά με την αύξηση των ενοικίων που καταβλήθηκαν από το κράτος το 2011 σε σχέση με το 2012, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι μέσα από επαναδιαπραγμάτευση η Κυβέρνηση κατάφερε να μειώσει κατά 593 χιλιάδες ευρώ (μείωση 29%) τα συμβόλαια που ίσχυαν.

Είπε επίσης ότι θέματα που αφορούν διαδικασίες προσφορών, παραπέμπονται σε διερεύνηση από ερευνώντα λειτουργό που θα διοριστεί από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Είπε επίσης ότι κατατέθηκαν τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο θέμα που προέκυψε από την εκποίηση μικρού αεροσκάφους τον Νοέμβριο του 2011, στην παράληψη ανανέωσης του συμβολαίου συντήρησης ραδιοεπισήμανσης στην Αστυνομία, στις παρατηρήσεις που δέχθηκε η Κύπρος από την Επιτροπή κατά των βασανιστηρίων για τις εγκαταστάσεις στην Μενόγια καθώς και σε θέματα που σχετίζονται με την αστυνόμευση των γηπέδων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Γεωργίου ανέφερε ότι έχουν γίνει αρκετές βελτιώσεις και προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων που παρουσιάζονται, με βάση τις παρατηρήσεις της Γενικής Ελέγκτριας για το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Χαιρέτισε την απόφαση για την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, η οποία θα εγκατασταθεί σε κάθε Υπουργείο και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για την παρακολούθηση των δημοσίων δαπανών και την διαχείριση του προϋπολογισμού του κάθε Υπουργείου γενικότερα.

Αναφορικά με το θέμα του Κρατικού Αρχείου, είπε ότι είναι ένα από τα διαχρονικά προβλήματα η μη ανέγερση του νέου κτηρίου του, με κίνδυνο το αρχειακό υλικό που φυλάσσεται σε χώρους που έχουν μετατραπεί σε αρχειοφυλάκια να αντιμετωπίζει πιθανότητες φθορά και αλλοίωσης του περιεχομένου του.

Αναφορικά με τα ανείσπρακτα εντάλματα είπε ότι καταβάλλονται όντως προσπάθειες για την λειτουργία ηλεκτρονικού μητρώου ενταλμάτων και καταγραφή τους , κάτι που αναμένεται να συμβάλει στην ταχύτερη εκτέλεση της εργασίας αυτής και στην παραγωγικότητα.

Παράλληλα χαιρέτισε την απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης να διορίσει ερευνώντα λειτουργό όσον αφορά τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την πώληση-εκποίηση ενός αεροσκάφους της Αστυνομίας τύπου islander για το ποσό των 75 000 ευρώ με πλέον 75 000 για τα εξαρτήματα, ενώ υπήρχαν εκθέσεις από την ίδια την Αστυνομία ότι μια επισκευή 250.000 ευρώ θα το έθετε σε χρησιμοποιήσιμη κατάσταση. Όπως ανέφερε, ύστερα από επισκευές που έγιναν από τον ιδιώτη που το αγόρασε, σήμερα πωλείται για 750 χιλιάδες ευρώ στο διαδίκτυο.

Είπε επίσης ότι ο Υπουργός ανέφερε ότι ο ίδιος εξετάζει το θέμα των θερμικών καμερών που σχετίζεται με τη συντήρηση του συστήματος παρατήρησης μέρας και νύχτας των αστυνομικών ακάτων Θησέας και Ονήσιλος. Όπως είπε, θεωρήθηκε ότι το κόστος συντήρησης του κάθε συστήματος για το διάστημα 4-5 χρόνων της χρήσης τους σε σχέση με το κόστος αγοράς τους ήταν άκρως υπερβολικό, ξερνώντας το 30% της αξίας τους. Για τα γεγονότα, ανέφερε, ο Υπουργός είπε ότι πολύ σύντομα θα έχει πλήρη έκθεση και στην ανάγκη θα διορίσει ερευνώντα λειτουργό για εξέταση και αυτού το θέματος.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάμπος Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στο θέμα που προέκυψε με την πυρασφάλεια στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Όπως είπε έχει προκύψει μια διαφορά με τον επενδυτή για το ποίος πρέπει να πληρώσει τα επιπρόσθετα οχήματα και μηχανήματα που χρειάζονται για την πυρασφάλεια στο αεροδρόμιο και στους γύρω χώρους.

«Δυστυχώς», ανέφερε, « ο επενδυτής αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες του που προκύπτουν από το συμβόλαιο, με αποτέλεσμα να έχει καθυστερήσει αρκετό καιρό η αγορά απαραίτητου εξοπλισμού».

Ο κ. Παπαγεωργίου εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο Υπουργός ανέφερε ότι έχει δώσει εντολές –παρόλο που δεν είναι ευθύνη του κράτους- να γίνει αγορά αυτών των οχημάτων και των μηχανημάτων και να διεκδικηθεί το ποσό αργότερα μέσα στα πλαίσια του συμβολαίου.

Πρόσθεσε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό γιατί είναι μια πιθανή πηγή κινδύνων σε ένα χώρο που διακινούνται χιλιάδες άνθρωποι.

Keywords
Τυχαία Θέματα