Η έρευνα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα προχωρά, δηλώνει ο Γεν. Εισαγγελέας

16:19 10/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Όταν οι ανακριτικές Αρχές συγκεντρώσουν επαρκές για στοιχειοθέτηση ενώπιον δικαστηρίου μαρτυρικό υλικό για μια χωριστή υπόθεση, ανεξάρτητα από τη γενική έρευνα για την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, θα αρχίσει η ποινική δίωξη, δήλωσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι η έρευνα θα ολοκληρωθεί σύντομα.

«Όπου στοιχειοθετείται υπόθεση, ανά πάσα στιγμή μπορεί να αρχίσει δίωξη» σημείωσε.

Ο Γενικός Εισαγγελέας διαβεβαίωσε ότι η Νομική Υπηρεσία

συνεχίζει με σπουδή τη διερεύνηση των γεγονότων που οδήγησαν στην κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού τομέα και σε αυτό το πλαίσιο χθες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Αρχηγείο Αστυνομίας, με τη συμμετοχή του Γενικού Εισαγγελέα, του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου, του Αρχηγού Αστυνομίας Μιχάλη Παπαγεωργίου με τη 17μελή ανακριτική ομάδα κατά την οποία αποφασίστηκε ότι η συνέχιση της πορείας των ανακρίσεων.

Πρόσθεσε ότι διαπιστωθείσας της ανάγκης για συνδρομή προς την ανακριτική ομάδα από εμπειρογνώμονες, θα αγοραστούν υπηρεσίες από οίκο του εξωτερικού. Στο πλαίσιο αυτό από τις 18 μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου θα γίνουν παρουσιάσεις από οίκους του εξωτερικού κατά τις οποίες θα παρατεθούν οι τρόποι με τους όποιους ο κάθε οίκος προτείνει να συνδράμει την ανακριτική ομάδα.

Ο κ. Κληρίδης αναφέρθηκε επίσης στις πληροφορίες για διακίνηση χρημάτων από λογαριασμούς συγκεκριμένης εταιρείας προς κόμματα, νομικά και φυσικά πρόσωπα, επισημαίνοντας ότι η πληροφορία προήλθε από διαρροή στοιχείων έρευνας που διενεργεί η ΜΟΚΑΣ. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να αναφερθεί περαιτέρω στο θέμα καθώς οι έρευνες συνεχίζονται, ούτε και πως είναι σε θέση να δηλώσει εάν η διακίνηση των χρημάτων εξυπηρετούσε επιλήψιμες δραστηριότητες και εάν αφορά ενδεχόμενη προσπάθεια για τη δημιουργία ή συγκάλυψη της κατάστασης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών από τον Γενικό και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα πραγματοποιήθηκε αρχικά κεκλεισμένων των θυρών και στη συνέχεια επιτράπηκε η παρουσία δημοσιογράφων.

Ο Γενικός Εισαγγελέας είπε επίσης ότι από τα τέλη Ιουλίου που άρχισε το ανακριτικό έργο έχει συλλεχθεί τεράστιος όγκος πληροφοριών, εγγράφων, μαρτυριών και πορισμάτων ερευνητικών επιτροπών, τα οποία έτυχαν ηλεκτρονικής επεξεργασίας από την οποία παρήχθησαν απτά αποτελέσματα.

Είπε πως η έρευνα αφορά την εμπλοκή νομικών και φυσικών προσώπων και οργανισμών στην κατάσταση που δημιουργήθηκε στον τραπεζικό τομέα, δίκτυα πολλών εταιρειών, πρόσθεσε ότι διερευνώνται οι υποθέσεις παροχής υπέρογκων δανείων με ευνοϊκούς όρους στις εξασφαλίσεις, το πρόβλημα ρευστότητας των τραπεζών.

Ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι διερευνάται η συγκάλυψη των προβλημάτων ρευστότητας με την έκδοση ομολόγων και αξιογράφων, η επαναγορά ελληνικών ομολόγων και η παροχή ELA, ότι διερευνώνται οι επεκτάσεις των κυπριακών Αρχών στο εξωτερικό και τα ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα που δυνατόν να διαπράχθηκαν σε συνάρτηση με τις εποπτικές Αρχές των κρατών στα οποία δραστηριοποιούνται οι κυπριακές τράπεζες.

Ο Γενικός Εισαγγελέας είπε πως διερευνάται επίσης ο ρόλος των εποπτικών Αρχών και η διενέργεια ελέγχων στην πορεία του τραπεζικού συστήματος και πρόσθεσε ότι ερευνώνται πράξεις και παραλείψεις που δυνατόν να συνιστούν ποινικό αδίκημα από το 2006 – 2013.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι οι ανακρίσεις και η συλλογική μαρτυρικού υλικού γίνεται προσεκτικά ώστε να προβλεφθούν κενά που δυνατόν να ζημιώσουν την υπόθεση.

Ο κ. Κληρίδης ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο να επιστραφούν μπόνους από όσους ελάμβαναν μπόνους και είπε ότι αυτό είναι περίπλοκο θέμα.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Συλλούρης εξέφρασε αισιοδοξία για το γεγονός ότι συνεχίζονται οι ανακρίσεις, αλλά ανέφερε δεν είναι σε θέση να διαβεβαιώσει ότι δεν θα προβληθούν προφάσεις και εμπόδια ώστε να μην οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι ένοχοι.

Ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι η Επιτροπή Θεσμών θα ολοκληρώσει την έκθεσή της, αλλά θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις. Είπε επίσης ότι εκκρεμεί απάντηση στην πρόσκληση προς τον τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιο Ορφανίδη, ενώ ερωτηθείς γιατί η Επιτροπή δεν ασκεί την εξουσία κλήτευσης που έχει, σημείωσε ότι «επειδή είναι σημαντικό το θέμα» και για αυτό ακριβώς περιοριζόμαστε σε πρόσκληση.

Ο κ. Συλλούρης είπε πως επιβεβαιώθηκε ότι εξετάζεται το θέμα της διαδρομής χρημάτων προς φυσικά και νομικά πρόσωπα και πως ακόμα και εάν δεν προκύψουν ποινικά κολάσιμες ευθύνες από τη διερεύνηση, υπάρχουν σίγουρα ηθικές και πρωτίστως πολιτικές ευθύνες.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών εξέφρασε ανησυχία για την ανακύκλωση, όπως είπε, των ιδίων ατόμων και πρακτικών στις παρούσες διοικήσεις των τραπεζών και σε πληροφορία που έχει ότι την προηγούμενη εβδομάδα αφυπηρέτησε με άθροισμα ωφελημάτων 800.000 ευρώ.

Ο κ. Συλλούρης διατύπωσε τη θέση ότι είναι αδιανόητο να αφυπηρετούν υπάλληλοι τραπεζών με τόσο ψηλές απολαβές, «την ώρα που εκβιάσαμε 1.400 άτομα να φύγουν» και που ενδέχεται σύντομα να ζητηθούν και από άλλους να αφήσουν τις δουλειές τους.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού ανέφερε ότι από τη συνεδρία διαπιστώθηκε πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας η ευθύνη που νιώθει η Νομική Υπηρεσία για τη διερεύνηση των αδικημάτων που περιέχονται στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Θεσμών νιώθει ότι οι ένοχοι πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, είπε ότι φαίνεται ότι είμαστε σε καλό δρόμο και ότι ο Γενικός Εισαγγελέας ξεκαθάρισε ότι δεν θα θυσιάσει την ουσία για το χρόνο.

Ερωτηθείς ποια μέτρα θα ληφθούν ώστε η παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος από τη διάπραξη ποινικών πράξεων να μην επενεργήσει ως ελαφρυντικό και ως μέρος της υπεράσπισης όσων θα οδηγηθούν στο Δικαστήριο, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι «η συνωμοσία είναι αδίκημα το οποίο χρειάζεται πολλή διερεύνηση ώστε να τεκμηριωθεί και θέλει σε βάθος έρευνες και πρόσθεσε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας διαβεβαίωσε πως μεμονωμένες υποθέσεις που τεκμηριώνονται ως αυτοτελείς ποινικές υποθέσεις θα παίρνουν το δρόμο των Δικαστηρίων».

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε πως η Λαϊκή Τράπεζα παρέδωσε τον κατάλογο με τα δάνεια που παραχωρήθηκαν με ευνοϊκούς όρους από τα οποία διαφαίνεται ότι έδωσε δάνειο 17.365.000,00 λίρες με περίοδο αποπληρωμής από το 2009 μέχρι το 2039 με επιτόκιο 0,73%. Η Τράπεζα Κύπρου αποφεύγει να καταθέσει τον ανάλογο κατάλογο, πρόσθεσε.

Αναφορικά με το κλείσιμο των λογαριασμών στην Τράπεζα Κύπρου Λονδίνου, η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι στάλθηκε από την Τράπεζα στην Επιτροπή ο κατάλογος των ιδιοκτητών των λογαριασμών χωρίς τη διακίνηση κεφαλαίων. Πρόσθεσε ότι στον κατάλογο υπάρχουν άτομα η εμπλοκή των οποίων στην υπόθεση ερευνάται και ανέφερε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας θα ζητήσει όλα τα στοιχεία.

Ανέφερε επίσης ότι δημιουργεί απορία το γεγονός ότι η Τράπεζα Κύπρου παρέδωσε τα ονόματα των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων και όχι όλους τους πελάτες υψηλού κινδύνου και διατύπωσε τη θέση ότι το θέμα δεν προέκυψε από το πουθενά, αλλά κάποιοι από τους λογαριασμούς είχαν διακίνηση κεφαλαίων εκατομμυρίων και ότι επιχειρήθηκε το θέμα να πέσει στα μαλακά.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ακόμα πως το κόμμα της με επιστολή στις εποπτικές Αρχές της Γερμανίας (BaFIN) καταγγέλλει και ζητά διερεύνηση πληροφοριών που φέρουν γερμανικές τράπεζες να χρησιμοποιήθηκαν ως βιτρίνα, προκείμενου να δημιουργηθούν χρηματοοικονομικά προϊόντα που προέρχονταν από τη Μαρφίν Λαϊκή, δύο εταιρείες της Μαρφίν Ινβέστμεντ Γκρουπ, τη Δέλτα Σίγκιουλαρ και την Υγείας και στη συνέχεια η Μαρφίν Λαϊκή αγόραζε αυτό το χρηματοοικονομικό προϊόν.

Δηλαδή, εξήγησε, η Μαρφίν Λαϊκή αγόραζε δικές της μετοχές δημιουργώντας πλασματικό ενδιαφέρον και παρουσιάζοντας πλασματική αύξηση κεφαλαίου.

O Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας υπενθύμισε το αίτημα της Βουλής και της Επιτροπής Θεσμών για κατάθεση νομοσχεδίου το οποίο να υιοθετεί τις εισηγήσεις της έκθεσης της Επιτροπής Γκρέκο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων

Ο κ. Σαρίκας είπε πως ο Γενικός Εισαγγελέας μετέφερε στην Επιτροπή Θεσμών αισιόδοξο μήνυμα και είπε ότι προσδοκούμε ότι θα αναδειχθούν οι ένοχοι και θα αχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ είπε πως η Επιτροπή ενημερώθηκε ότι υπάρχουν νέες λίστες που κατατέθηκαν στην Επιτροπή στην οποία στελέχη συνεργατικών εταιρειών που λάμβαναν υπέρογκα δάνεια χωρίς επαρκείς διασφαλίσεις,

Keywords
Τυχαία Θέματα