Ελπίδες για συμφωνία ΚΔ – ΒΒ για δικαιώματα κατοίκων που διαμένουν εντός των Βάσεων

16:19 10/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Συμφωνία μεταξύ των Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Αρχών των Βρετανικών Βάσεων αναμένεται να επιτευχθεί σύντομα έτσι ώστε οι κάτοικοι που βρίσκονται εντός των Βρετανικών Βάσεων να απολαμβάνουν των ιδίων δικαιωμάτων που απολαμβάνουν και οι υπόλοιποι Κύπριοι πολίτες.

Τα προβλήματα ανάπτυξης και αξιοποίησης της ακίνητης ιδιοκτησίας από τους κατοίκους των περιοχών που βρίσκονται στις Βρετανικές Βάσεις, συζητήθηκαν σήμερα σε συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής

στην παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λευτέρης Χριστοφόρου είπε ότι το θέμα συζητείται επί μια ολόκληρη δεκαετία.

Το απαράδεκτο καθεστώς, σημείωσε, όπου ουσιαστικά οι Κύπριοι πολίτες που βρίσκονται εντός των ορίων των Βάσεων υφίστανται δυσμενή διάκριση και μεταχείριση πρέπει άμεσα να καταργηθεί.

Πιστεύουμε, συνέχισε, ότι έγιναν και γίνονται ενέργειες προς την ορθή κατεύθυνση, όμως το δικό μας αίτημα τίθεται επιτακτικά και χρονικά ότι εδώ και τώρα θα πρέπει να λήξει αυτό το απαράδεκτο καθεστώς.

“Χαιρετίζουμε τις ενέργειες που έγιναν από την προηγούμενη Υπουργό Εξωτερικών κ. Μαρκουλλή αλλά και σήμερα που γίνονται εντατικότατες προσπάθειες και ενέργειες από τον Υπουργό κ. Κασουλίδη και την διαπραγματευτική του ομάδα για να καταστεί επιτέλους το αυτονόητο πραγματικότητα”, πρόσθεσε.

“Οσοι βρίσκονται εντός των Βρετανικών Βάσεων να μπορούν να αναπτύξουν τις περιουσίες τους κατά τον ίδιο τρόπο που τις αναπτύσσει και η υπόλοιπη Κύπρος και το πιο σημαντικό και βασικό ιδιαίτερα σήμερα που ουσιαστικά δεν υπάρχει άλλος χώρος επέκτασης να μπορούν οι κάτοικοι αυτών των περιοχών να κτίσουν κατοικίες για τα παιδιά τους εντός των ορίων των Βρετανικών Βάσεων χωρίς προβλήματα και κωλύματα καθώς και να αναπτυχθούν επιχειρηματικά για να μπορέσουν ουσιαστικά αυτές οι περιοχές να αναζωογονηθούν ιδιαίτερα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης”, συμπλήρωσε.

Εδώ φτάσαμε στο σημείο, σημείωσε, να μην μπορούν να εγκαταστήσουν ούτε καν φωτοβολταϊκά γιατί θεωρείται εμπορική ανάπτυξη και απαγορεύεται από την Συνθήκη Εγκαθίδρυσης.

Ο κ. Χριστοφόρου εξέφρασε την πεποίθηση ότι ήρθε η ώρα “αυτό το καθεστώς να αλλάξει, να δοθούν αυτά τα αναφαίρετα δικαιώματα και επιτέλους αυτοί οι άνθρωποι που πέραν από μισό αιώνα βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα στις Βρετανικές Βάσεις με λιγότερα δικαιώματα να ανακτήσουν πλήρη δικαιώματα και να νιώσουν ελεύθεροι πολίτες μέσα στην Κυπριακή Δημοκρατία”.

Εμείς είμαστε αισιόδοξοι, είπε, ότι μπορεί να δοθεί μια λύση που πραγματικά θα δίνει αυτά τα δικαιώματα στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και να τους καταστήσει ισότιμους πολίτες. “Εχουμε βάσιμες ελπίδες ότι με καλή θέληση μπορεί να επιτευχθεί και στέλλουμε ξανά το μήνυμα ότι πρέπει επιτέλους αυτοί οι πολίτες να καταστούν ισότιμοι πολίτες”, κατέληξε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε πως οι κάτοικοι των κοινοτήτων, οι οποίες βρίσκονται εντός της περιοχής που ελέγχουν οι Βρετανικές Βάσεις εδώ και δεκαετίες πραγματικά αδικούνται από τους περιορισμούς στην ανάπτυξη και αξιοποίηση ακίνητης ιδιοκτησίας.

“Ταλαιπωρούνται από την άρνηση των Αρχών των Βάσεων να επιτρέψουν έστω την οικιστική ανάπτυξη των περιοχών που έχουν και δικαιολογημένα νιώθουν σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας αφού είναι αδιανόητο στην ευρωπαϊκή Κύπρο να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους συμπατριώτες μας”, σημείωσε.

Ανέφερε ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε ξεκινήσει μια επίπονη προσπάθεια επίλυσης του σοβαρού αυτού προβλήματος με συνεχείς και εντατικές διαπραγματεύσεις με τις αρχές των Βρετανικών Βάσεων οι οποίες είχαν καταλήξει σε μια κατ ` αρχήν συμφωνία, την οποία όμως στην συνέχεια αρνήθηκαν να υπογράψουν.

Η διαφωνία εστιαζόταν στην θέση της προηγούμενης Κυβέρνησης ότι δικαίωμα στην ανάπτυξη εντός των περιοχών που ελέγχουν οι Βρετανοί πλην των στρατιωτικών περιοχών θα είχαν μόνο Κύπριοι πολίτες για να αποφευχθεί η δυνατότητα απόκτησης των περιουσιών από ξένους υπηκόους και να αλλοιωθεί ο δημογραφικός χαρακτήρας των κοινοτήτων.

“Σήμερα στην Επιτροπή ο κ. Τζιωνής εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι μετά τους όρους εντολής του νέου Υπουργικού Συμβουλίου στις 5/6/2013, οι οποίοι μεταξύ άλλων καθορίζουν ότι θέμα ανάπτυξης και αξιοποίησης ακίνητης ιδιοκτησίας στις περιοχές που ελέγχουν οι Βρετανικές Βάσεις θα έχουν μόνο Κύπριοι πολίτες αλλά και πολίτες χωρών-κρατών, μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν γίνει μέχρι σήμερα οκτώ συναντήσεις μεταξύ των Αρχών της Δημοκρατίας και των Βρετανικών Βάσεων. Ανέφερε επίσης ότι εργάζονται επί κειμένου και ότι στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και να καταλήξουμε σε μια καλή συμφωνία στο τέλος του χρόνου”, είπε.

Ως ΑΚΕΛ, συνέχισε ο κ. Κώστα, ζητούμε όπως η Κυβέρνηση προχωρήσει σε εντατικοποίηση και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τις Αρχές των Βάσεων το συντομότερο θέτοντας εκείνες τις ασφαλιστικές δικλείδες που απαιτούνται έτσι ώστε να μην αλλοιωθεί ο δημογραφικός χαρακτήρας των περιοχών αυτών και να διασφαλιστεί το δικαίωμα των κατοίκων να μπορούν να αναπτύσσουν και να αξιοποιούν τις περιουσίες τους μετά βέβαια τον καθορισμό από το Υπουργείο Εσωτερικών της Δημοκρατίας των απαραίτητων πολεοδομικών ζωνών.

Keywords
Τυχαία Θέματα