ΔΕΟΚ: Η Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία για ανακοπή της ανεργίας

17:36 9/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η κρίσιμη κοινωνική μάστιγα της ανεργίας αυξάνεται απελπιστικά για εργαζόμενους και νοικοκυριά, αλλά Κυβέρνηση και πολιτικές δυνάμεις έχουν στραμμένη την προσοχή και τις προτεραιότητες αλλού, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΕΟΚ. Προστίθεται ότι τον Νοέμβριο του 2012, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία κατέγραψε πάνω από 60 χιλιάδες ανέργους στην Κύπρο, ή ποσοστό σχεδόν 14%.

Συμπληρώνεται ότι η Κυβέρνηση οφείλει

να πάρει πρωτοβουλία για σύγκληση συνόδου κορυφής με τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους για διαμόρφωση μέτρων και πολιτικής αναχαίτισης της ανεργίας. Ακόμη γίνεται αναφορά σε ξεκάθαρη στρατηγική και πολιτική άμεσης ανακοπής της ελεύθερης καθόδου και απασχόλησης κοινοτικών που δεν έχουν δεξιότητες τεχνικές ή και γλωσσικές.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η εξασφάλιση δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης είναι ουσιώδους σημασίας για την ανάκαμψη, όμως αναφέρεται ότι πριν καν υπογραφεί το μνημόνιο, «Κυβέρνηση και Βουλή συμφώνησαν και ψήφισαν μνημονιακά νομοσχέδια που συρρικνώνουν εισοδήματα, αυξάνουν φορολογίες και επιβαρύνουν τα νοικοκυριά και την κατανάλωση», με αποτέλεσμα να βαθαίνει η ύφεση και να αυξάνεται η ανεργία.

Η ΔΕΟΚ αναφέρει ότι μπορούν και πρέπει να γίνουν πολλά για την αντιμετώπιση της ανεργίας, όπως μικρά βήματα ενίσχυσης της οικονομίας, προσλήψεις σε τομείς υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και μέσω συμφωνιών για έργα με ιδιωτικές επενδύσεις. Τέλος αναφέρεται ότι η ΔΕΟΚ επιμένει στην θέση για επέκταση του ανεργιακού επιδόματος σε 9 ή και 12 μήνες, με σύνδεση του με προγράμματα κατάρτισης.

Keywords
Τυχαία Θέματα