Ιρλανδός Πρέσβης: Η Ιρλανδική Προεδρία υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας υπό τις σωστές συνθήκες

16:43 9/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τη βούληση της Ιρλανδικής Προεδρίας της ΕΕ για άνοιγμα ενός κεφαλαίου στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και την υποστήριξή της στην ένταξη της Τουρκίας «υπό τις σωστές συνθήκες», εξέφρασε ο Πρεσβευτής της Ιρλανδίας στην Κύπρο Πάτρικ Σκάλιον, ο οποίος παρουσίασε σήμερα κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στο Σπίτι της ΕΕ στη Λευκωσία τις προτεραιότητες της Ιρλανδικής Προεδρίας της ΕΕ.

«Η έμφαση στην ένταξη της Τουρκίας θα εξαρτηθεί από τη βούληση

όλων των μερών, τόσο των κρατών μελών της ΕΕ όσο και της Τουρκίας, να διευκολύνουν κάτι τέτοιο. Θα θάλαμε ασφαλώς να δούμε το άνοιγμα ενός κεφαλαίου εάν αυτό αποδειχθεί δυνατό», ανέφερε.

Ερωτηθείς ποιο συγκεκριμένο κεφάλαιο η Ιρλανδική Προεδρία επιθυμεί να ανοίξει με την Τουρκία, ο κ. Σκάλιον ανέφερε πως η Ιρλανδική Προεδρία δεν έχει υπόψη της οποιοδήποτε συγκεκριμένο κεφάλαιο.

Αυτό που εξετάζουμε είναι την πιθανότητα, όπως κάθε προεδρία, ανέφερε, προσθέτοντας πως «υποστηρίζουμε την ένταξη της Τουρκίας υπό τις σωστές προϋποθέσεις. Η Τουρκία γνωρίζει ότι έχει ευθύνες που πρέπει να εκπληρώσει», υπογράμμισε.

«Δεν έχουμε επιλέξει οποιαδήποτε κεφάλαια απλά επειδή κάποια είναι ήδη μπλοκαρισμένα από την Κύπρο, κάποια είναι μπλοκαρισμένα από τη Γαλλία, κάποια είναι μπλοκαρισμένα από την Επιτροπή. Κάποια απαιτούν προδιαγραφές, με οποίες δεν θέλει να εμπλακεί η Τουρκία».

«Ετσι κάθε Προεδρία θα ψάχνει να βρει ένα κεφάλαιο που να μπορεί να ανοίξει. Αλλά υπάρχουν πολλοί παίκτες και πολλοί παράγοντες, και αυτοί πρέπει να παίξουν το ρόλο τους,», πρόσθεσε ο κ. Σκάλιον.

Αναλύοντας τις προτεραιότητες της Ιρλανδικής Προεδρίας, ανέφερε πως αυτή θα είναι μια Προεδρία μιας χώρας που ανακάμπτει και η οποία οδηγεί την Ευρώπη στην ανάκαμψη.

Υπό το σύνθημα «Για τη Σταθερότητα, την Εργασία και την Ανάπτυξη», η Ιρλανδική Προεδρία στοχεύει, σύμφωνα με τον Πρέσβη, να κάνει τη διαφορά σε τρεις τομείς-κλειδιά: Μια ανθρωποκεντρική ανάπτυξη, σχεδιασμένη να διαρκέσει, Επένδυση σε μια φιλική προς την εργασία ανάπτυξη και στις πηγές της Ευρώπης και Η Ευρώπη και ο Κόσμος: Μια επωφελής για όλους συνεργασία με τους εταίρους μας. Αυτή είναι η 7η φορά που η Ιρλανδία ασκεί την Προεδρία της ΕΕ και φέτος κλείνουν 40 χρόνια από την ένταξη της χώρας στην Ενωση.

Μιλώντας στην παρουσία του Πρεσβευτή της Ελλάδας στην Κύπρο Βασίλειου Παπαϊωάννου, το οποίου η χώρα μαζί με τη Λιθουανία και την Ιρλανδία αποτελούν το παρόν Τρίο της Προεδρίας της ΕΕ, ο κ. Σκάλιον υπογράμμισε πως η Ιρλανδική Προεδρία θα είναι ένας έντιμος διαμεσολαβητής, ανοικτός και διαφανής, που θα αγωνιστεί για να επιφέρει επαρκή αποτελέσματα .

Ο Ιρλανδός Πρέσβης χαρακτήρισε το παρόν Τρίο της Προεδρίας ενδιαφέρον από δυο χώρες από τις τρεις, η Ιρλανδία και η Ελλάδα, συγκαταλέγονται στις χώρες που έχουν πρόβλημα με την Προεδρία τους.

Εξάλλου επαίνεσε τη δουλειά που έγινε από την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ, σημειώνοντας πως «θα κτίσουμε πάνω στην πολύ καλή δουλειά που έχει κάνει η Κύπρος».

Ο κ. Σκάλιον ανέφερε πως αυτή θα δεν θα είναι μια δαπανηρή Προεδρία αλλά μια Προεδρία που θα αρμόζει στις δύσκολες στιγμές που ζούμε, σημειώνοντας πως ενώ το κόστος της Προεδρίας το 2004 υπολογίστηκε στα 110 εκατομμύρια, το κόστος αυτή τη στιγμή υπολογίζεται στα 60 εκατομμύρια, συν το κόστος για την ασφάλεια που θα είναι πολύ πιο κάτω από το 2004.

Σε σχέση με τη διασφάλιση της σταθερότητας είναι πως η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση αποκάλυψε τις αδυναμίες της οικονομικής και νομισματικής αρχιτεκτονικής της Ευρώπης. Θα αντιμετωπίσουμε με τα άμεσα, βραχυπρόθεσμα θέματα, ανέφερε, αλλά εξίσου σημαντική για την Ιρλανδική Προεδρία είναι η εγκαθίδρυση πιο στέρεων θεμελίων για τη σταθερότητα, πρόσθεσε.

Σε σχέση με τη Νομισματική Ενωση ανέφερε πως υπάρχει συμφωνία για τον Εποπτικό Μηχανισμό και πως τώρα «πρέπει να κτίσουμε πάνω σε αυτό ώστε να υιοθετηθεί».

Σε σχέση με τον τομέα των εργασιών και της αειφόρου ανάπτυξης είπε πως η Ιρλανδική Προεδρία θα αφοσιωθεί σε μια συμφωνία πάνω σε προτάσεις που κάνουν πραγματική διαφορά για τους πολίτες και τους δημιουργούς θέσεων εργασίας.

Για την Ιρλανδία ως Προεδρία, η επόμενη φάση της ανάκαμψης της Ευρώπης πρέπει να αφορά μια Ενιαία Αγορά του μέλλοντος – συγκεκριμένα μια Ψηφιακή Ενιαία Αγορά – και πρέπει να εστιάζει πάνω στην επόμενη γενιά αντιμετωπίζοντας την ανεργία ανάμεσα στους νέους, ανέφερε.

Είπε πως ένα πολύ σημαντικός τομέας είναι οι θέσεις εργασίες και η ανεργία των νέων, επισημαίνοντας πως η ανεργία ανάμεσα στους νέους ξεπερνά το 25% σε 13 κράτη μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Ιρλανδίας. «Είναι ζωτικής σημασίας να αποφύγουμε μια ‘χαμένη γενιά’», ανέφερε.

Είπε πως το νομοθετικό πρόγραμμα της Προεδρίας για τις θέσεις εργασίας περιλαμβάνει τομείς όπου οι νέοι βρίσκονται στο προσκήνιο, ιδιαίτερα στη ψηφιακή οικονομία.

Ο Πρέσβης υπογράμμισε εξάλλου την ανάγκη να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν συμφωνία πάνω στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εποικοδομητική ατμόσφαιρα και η επαρκής σύγκλιση που έχουν επιτευχθεί ως τώρα μπορεί να καταστήσουν δυνατή μια συμφωνία στις αρχές του 2013, προσθέτοντας πως η Ιρλανδική Προεδρία θα κτίσει πάνω στην εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει η Κυπριακή Προεδρία, σε στενή συνεργασία με την Προεδρία του Συμβουλίου και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ανέφερε πως με βάση τον κύριο της στόχο για προώθηση της σταθερότητας, της εργασίας και της ανάπτυξης, η Προεδρία θα εργαστεί γα να διασφαλίσει ότι τα οικονομικά προγράμματα της ΕΕ υποστηρίζουν την αειφόρο ανάπτυξη, την καινοτόμο δυνατότητα της Ευρώπης, την ανάπτυξη της σημαντικής υποδομής και την προώθηση της εργοδότησης και της κοινωνικής ένταξης.

Σε σχέση με τη διεύρυνση είπε πως η Ιρλανδική Προεδρία θα προωθήσει μια αξιόπιστη διαδικασία διεύρυνσης, στη βάση της αρχής της αιρεσιμότητας.

«Με την ένταξη της Κροατίας τον ερχόμενο χρόνο, επιδιώκουμε να προχωρήσουμε τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ισλανδίας και να αναζωογονήσουμε τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη πως «δέκα χρόνια μετά τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης, η Ιρλανδική Προεδρία επιθυμεί να δει πρόοδο στη διαδικασία διεύρυνσης με τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων».

Keywords
Τυχαία Θέματα