Μονόδρομος η διατήρηση του 10% εταιρικού φόρου δηλώνει ο ΣΕΛΚ

15:53 4/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η ένταξη της Κύπρου στο Μηχανισμό Στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, EFSF, αποτελεί τη δυσάρεστη εξέλιξη μίας πορείας παραλήψεων στον κρίσιμο τομέα της οικονομίας, δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) Θεόδωρος Παρπέρης.

Μιλώντας σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Παρπέρης ανέφερε ότι εδώ και καιρό θα έπρεπε να είχαν ληφθεί εκείνα τα αναγκαία μέτρα που θα επέτρεπαν

στην Κυπριακή Δημοκρατία να περιορίσει δραστικά τα δημοσιονομικά ελλείμματα και να εξασφαλίσει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, είπε, κρίνουμε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει συλλογική διαβούλευση μεταξύ όλων των φορέων της οικονομίας και να τηρηθεί μια εθνική γραμμή.

Είναι ζωτικής σημασίας τα μέτρα που θα συνοδεύσουν τη δανειακή βοήθεια, συνέχισε, να μην βάλουν βαρίδια στην ανάπτυξη της οικονομίας μας.

“Υποστηρίζουμε με κάθε κατηγορηματικό τρόπο ότι η διαφύλαξη της σταθερότητας του φορολογικού μας συστήματος και του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στο 10% είναι μονόδρομος. Πιθανή σκέψη για αλλαγές είναι εκτός συζήτησης. Σε αντίθετη περίπτωση, θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου με ανυπολόγιστες συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία μας”, πρόσθεσε.

Υπενθυμίζουμε μόνο, ανέφερε, πως το 45% του ΑΕΠ προκύπτει από τη δραστηριότητα της Κύπρου σαν διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο και διεθνής επενδυτικός προορισμός, ενώ το 80% περίπου των κρατικών εσόδων από τον εταιρικό φόρο προέρχεται από εταιρείες διεθνών συμφερόντων.

Οποιαδήποτε υπονόμευση αυτής της κατάκτησης, είπε ο κ. Παρπέρης, θα αποδειχθεί καταστροφική.

Κινητήριος ενέργεια για να ανακάμψει η οικονομία μας και να τεθεί σε ανοδική πορεία, συνέχισε, είναι η λήψη πρακτικών, ουσιαστικών και στοχευμένων μέτρων για υποκίνηση της ανάπτυξης.

Ως Σύνδεσμος, είπε, έχουμε έγκαιρα υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εισηγήσεις σε σχέση με τις νομοθεσίες που αφορούν στους Παρόχους Διοικητικών Υπηρεσιών, στην Ενοικιαγορά, στις Κυψελοειδείς Εταιρείες και στις συγχωνεύσεις κυπριακών εταιρειών με εταιρείες τρίτων χωρών, η ψήφιση των οποίων παραμένει ακόμα σε εκκρεμότητα.

Βεβαίως, ανέφερε, η ελαχιστοποίηση της κυβερνητικής γραφειοκρατίας είναι επίσης ένας πολύ σημαντικός παράγοντας ο οποίος χρήζει άμεσης προσοχής.

“Η Κύπρος αποτελεί ένα διεθνές κέντρο παροχής επιχειρηματικών υπηρεσιών και η αξιοπιστία και σταθερότητά του θα πρέπει να διαφυλαχθούν πάση θυσία. Ο τομέας των υπηρεσιών αποτελεί το βασικό τροφοδότη της οικονομίας με πολλαπλασιαστικά οφέλη. Ο ανταγωνισμός στις διεθνείς αγορές είναι πολύ έντονος. Τυχόν λάθη από τη δική μας πλευρά θα τα εκμεταλλευτούν άμεσα οι ανταγωνιστικές μας χώρες. Επιβάλλεται λοιπόν να διασφαλιστούν όλα τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα μας, με κυριότερο αυτό της φορολογίας”, πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα