Η Τουρκία είναι μια κατοχική δύναμη, δήλωσε ο Πρόεδρος απαντώντας σε Ευρωβουλευτές

16:12 4/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Τουρκία είναι μια κατοχική δύναμη, υπογράμμισε σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου παρουσίασε τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Δημήτρης Χριστόφιας, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι σύσσωμη η ΕΕ, για λόγους αρχής, «θα έπρεπε να καταδικάζει κάθε ενέργεια της Τουρκίας η οποία υποβαθμίζει το ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας όχι απλά ως ένα κράτος μέλος της ΕΕ, αλλά ως ένα κράτος μέλος όλων των διεθνών οργανισμών με πρώτο

και κύριο τον ΟΗΕ».

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι μέχρι το τέλος της θητείας του, μέχρι και την τελευταία στιγμή, θα αγωνίζεται ακούραστα για την επανένωση της Κύπρου όπως επίσης και για μια ΕΕ, η οποία να είναι Ενωση για τους πολίτες της και τους λαούς της Ευρώπης.

Απαντώντας σε τοποθετήσεις και ερωτήσεις των Ευρωβουλευτών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η Κυπριακή Προεδρία εκπροσωπεί μια μικρή χώρα η οποία φιλοδοξεί να υπηρετήσει ανιδιοτελώς την Ένωση, χωρίς καμιά εθνική σκοπιμότητα και χωρίς να θέλει να προωθήσει δικά της συμφέροντα. Και αυτό, για τον απλό λόγο, όπως εξήγησε, ότι η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα και ένα νέο μέλος της Ενωσης αλλά και ότι όπως είπαν και διάφοροι Ευρωβουλευτές, οι Κύπριοι έχουν φιλότιμο και θέλουν να τιμήσουν και τη χώρα τους και την Ένωση.

Σημείωσε πως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στους κόλπους της Ευρώπης που οφείλονται στην οικονομική και κοινωνική κρίση που διάγει η Ένωση και επεσήμανε πως οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτή την κρίση ενωμένοι και στο πλαίσιο στενής συνεργασίας των οργάνων της ΕΕ. «Χωρίς τη συνεννόηση και την καθημερινή επαφή μεταξύ των θεσμικών οργάνων δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτε απολύτως» δήλωσε.

Υπογράμμισε ακόμη πως η Κύπρος ως ένας έντιμος και αντικειμενικός διαμεσολαβητής θα προσπαθήσει να συμβιβάσει θέσεις, απόψεις και πολιτικές. «Εμείς επιχειρούμε κάτι καινούριο, να παντρέψουμε τη δημοσιονομική πειθαρχία με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή» τόνισε, εκφράζοντας την πεποίθηση πως πρόκειται για κάτι καινούργιο το οποίο θα πρέπει να δοκιμαστεί δεδομένου του ότι, όπως πρόσθεσε, «τα μέσα που δοκιμάστηκαν μέχρι σήμερα οδηγούν όλο και πιο βαθιά στην κρίση».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως οι λαοί περιμένουν πολλά από την ΕΕ, υποδεικνύοντας πως αυτή τη στιγμή όλοι οι λαοί και οι απλοί άνθρωποι «δεν βλέπουν μπροστά τους ένα καλύτερο μέλλον», γεγονός που, όπως πρόσθεσε, πρέπει να προβληματίσει.

Σημείωσε δε, απαντώντας και σε σχετικό σχόλιο Ευρωβουλευτή πως η Κύπρος ως προεδρεύουσα χώρα, δεν εισηγείται κουμμουνιστικές πολιτικές.

Ειδικότερα σε σχέση με την αναφορά Ευρωβουλευτή περί «κομμουνιστή Προέδρου», ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε περήφανος γι’ αυτό που είναι αλλά και για το ότι προέρχεται, όπως είπε, από ένα κόμμα που υπηρετεί 90 χρόνια τον κυπριακό λαό, υπηρετεί τη Δημοκρατία, είχε θύματα υπερασπιζόμενο τη Δημοκρατία, πολέμησε το φασισμό, υπερασπίστηκε τη Δημοκρατία στη διάρκεια του πραξ

Keywords
Τυχαία Θέματα