Απογοήτευση για την απόρριψη της πρότασης από την ΟΣΕΟΚ εκφράζει η Υπουργός Εργασίας

21:59 7/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την απογοήτευσή της για την απόρριψη της μεσολαβητικής πρότασης του Υπουργείου Εργασίας, για επίλυση της διαφοράς στην οικοδομική βιομηχανία, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ) εξέφρασε η Υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους, προσθέτοντας ότι μετά την εξέλιξη αυτή θα ακολουθήσει μία περίοδος περίσκεψης.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η Υπουργός, σε δηλώσεις το απόγευμα αναφορικά με τις εξελίξεις γύρω από την απεργία

στην οικοδομική βιομηχανία, εξέφρασε παράλληλα απογοήτευση για το γεγονός ότι ενώ είχε παρακαλέσει δια μέσου του ΓΔ της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων την ΟΣΕΟΚ να μην υπάρξει δημόσια δήλωση, εντούτοις την ίδια ώρα που ερχόταν στο φαξ του γραφείου της η απάντησή της Ομοσπονδίας, γινόταν παράλληλα δημόσιες δηλώσεις.

«Αντιλαμβάνεστε ότι ο ρόλος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της Υπουργού Εργασίας που έχει καταθέσει την μεσολαβητική πρόταση, έχει γίνει ακόμα πιο δυσχερέστερος και πραγματικά, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επικρατεί αλληλοσεβασμός και σωστή δεοντολογία» είπε. Πρόσθεσε εξάλλου ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει επικρατήσει κάτι τέτοιο.

Όπως είπε, η ίδια είχε ζητήσει από τις εμπλεκόμενες πλευρές να μην προβούν σε δηλώσεις, καθώς «θεωρούσα ότι ήταν σωστό να παραδοθεί η οποιαδήποτε απόφαση στην Υπουργό και να συζητηθεί το περιεχόμενο της οποιασδήποτε απόφασης ενώπιος ενωπίω και όχι μέσα από δημοσιογραφικές διασκέψεις».

Συμπλήρωσε ότι τα πράγματα, όπως είναι σήμερα, γίνονται ακόμα δυσκολότερα. «Εμείς από την πλευρά μας, θα δώσουμε μία περίοδο περίσκεψης» είπε η Υπουργός.

Ως προς τους λόγους που προβάλλει η ΟΣΕΟΚ για μη αποδοχή της μεσολαβητικής πρότασης, η κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι το θέμα της διάρκειας της συλλογικής σύμβασης εγέρθηκε ως το μείζων θέμα από την πλευρά της ΟΣΕΟΚ μόλις προχθές. «Και είναι βασική αρχή της διαπραγμάτευσης ότι, δεν εγείρεις καινούρια ζητήματα τα οποία ουδέποτε μέχρι τη στιγμή εκείνη ηγέρθησαν στο τραπέζι των απευθείας διαπραγματεύσεων» είπε.

Συνέχισε, λέγοντας ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα, οι δύο πλευρές συζητούσαν διετή συλλογική σύμβαση, προσθέτοντας ότι είναι φυσικό, όταν κάτι εγείρεται στο τραπέζι ως απαράβατος όρος για αποδοχή συλλογικής σύμβασης και συμφωνίας, αυτό να δημιουργεί φοβερή δυσλειτουργία και δυσκολία στην εξεύρεση λύσης.

Αναφορικά με το δεύτερο σημείο που προβάλλει η ΟΣΕΟΚ για το μη θεσμικό όργανο που θα εκδίδει άδειες εξάσκησης επαγγέλματος, η Υπουργός ξεκαθάρισε ότι «σε κανένα σημείο της μεσολαβητικής πρόνοιας, δεν προνοείται τριμερής τεχνική επιτροπή που να εκδίδει άδειες εξάσκησης επαγγέλματος». Είπε ότι η πρόταση αναφέρει δύο συγκεκριμένα θέματα, τα οποία έχουν συζητηθεί στο παρελθόν.

Η Υπουργός ανέφερε συναφώς, ότι όταν θα λειτουργήσουν τα πιστοποιημένα κέντρα παροχής πρότυπων επαγγελματικών προσόντων, τότε όσοι θα εντάσσονται στην οικοδομική βιομηχανία θα περνούν από τη διαδικασία απόκτησης του πρότυπου επαγγελματικού προσόντος με τη συγκεκριμένη ειδικότητα με την οποία θα εργαστούν.

Συμπλήρωσε ότι το θέμα για τα πρότυπα επαγγελματικά προσόντα είναι συμφωνημένο μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ ανέφερε ότι η εισήγησή ήταν στο μεσοδιάστημα να δημιουργηθεί μία τριμερής τεχνική επιτροπή, η οποία θα αναλάβει να καταγράψει τους εργαζόμενους στην οικοδομική βιομηχανία και σε ποιόν επάγγελμα εργάζονται.

Κληθείσα να απαντήσει εάν πιστεύει πως με τη στάση τους αυτή οι εργοδότες οδηγούν πλέον τα πράγματα στα άκρα προκαλώντας την περεταίρω αντίδραση των συντεχνιών με κλιμάκωση των μέτρων, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι «το σίγουρο είναι ότι δεν βοηθούν», ούτε στην αποκλιμάκωση της κατάστασης, ούτε το μεσολαβητικό ρόλο του Υπουργείου Εργασίας.

Κατέληξε, λέγοντας ότι «εμείς εργαστήκαμε πάρα πολύ εντατικά για να δώσουμε λύση» και είπε ότι αυτή τη στιγμή, δεν εναπόκειται στο Υπουργείο το πότε θα εξευρεθεί αυτή η λύση.

Keywords
Τυχαία Θέματα