Δείτε ποια τρόφιμα ρίχνουν τη χοληστερίνη!

Αν διαπιστώσατε ότι η χοληστερίνη σας είναι αυξημένη, πρέπει να δράσετε άμεσα για να μην παγιωθεί το πρόβλημα.

Το «νούμερο 1» για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η αναπροσαρμογή των διατροφικών συνηθειών. Σε αυτή την προσπάθεια υπάρχουν κάποια τρόφιμα-σύμμαχοι που μπορούν να μεγιστοποιήσουν τα αποτελέσματα της προσπάθειάς σας, χωρίς μάλιστα να στερηθείτε οριστικά τροφές όπως το τυρί και τα αβγά.

1. «Εξυπνα» τρόφιμα

Ετσι μπορούν να χαρακτηριστούν τρόφιμα, κυρίως γαλακτοκομικά, που είναι ενισχυμένα με προβιοτικά, στανόλες και στερόλες. Είναι φυσικές ουσίες που

συναντώνται στα φυτά και εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης που περιέχουν κάποια τρόφιμα, αφού συμβάλλουν στην αποβολή της διά των κοπράνων.

2. Ινες

Η υψηλή περιεκτικότητα των οσπρίων και των πράσινων λαχανικών σε ίνες σημαίνει ότι δεν μπορούν να διασπαστούν εύκολα στο έντερο. Οι ίνες προσκολλώνται στη χοληστερόλη και τη συμπαρασύρουν κατά την κένωση.

3. Ξηροί καρποί

Οι περισσότεροι ξηροί καρποί, συμπεριλαμβανομένων των αμυγδάλων, των πεκάν, των φυσιτικών και των καρυδιών, είναι πολύ αποτελεσματικοί στη μείωση της χοληστερίνης. Αποφύγετε ωστόσο την αλατισμένη εκδοχή τους γιατί έτσι αυξάνουν την πίεση. Δεν έχει ξεκαθαριστεί ο τρόπος με τον οποίο ρίχνουν τη χοληστερίνη, όμως είναι πολύ πιθανό ρόλο να παίζουν και σε αυτή την περίπτωση οι φυτικές στερόλες που περιέχουν, καθώς και τα μονοακόρεστα λιπαρά που προστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία από τυχόν βλάβες.

4. Σόγια

Το γάλα σόγιας, το τοφού, αλλά και τα γιαούρτια σόγιας φαίνεται ότι βοηθούν το συκώτι να αποβάλει την κακή χοληστερίνη από την κυκλοφορία του αίματος. Αντικαθιστώντας με προϊόντα από σόγια τα γαλακτοκομικά, αλλά και το κρέας, αποβάλλετε από τη διατροφή σας τα κορεσμένα λιπαρά.

5. Ελαια

Το ελαιόλαδο και το λάδι ελαιοκράμβης, τα οποία περιέχουν κυρίως μονοακόρεστα λιπαρά, ούτε αυξάνουν ούτε μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης. Ωστόσο ενισχύουν τα τοιχώματα των αρτηριών, οπότε αυτά δεν είναι το ίδιο τρωτά στην καταστροφική δράση της.

6. Βρώμη

Περιέχει βήτα-γλυκάνες που σχηματίζουν ένα παχύρρευστο τζελ στα τοιχώματα του πεπτικού σωλήνα, εμποδίζοντας έτσι την απορρόφηση της χοληστερίνης.

Keywords
Αναζητήσεις
ποια τρόφιμα κατεβαζουν
Τυχαία Θέματα