Απόφαση Επιτροπής Θεσμών για την ασυλία των βουλευτών

15:34 15/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την πρακτική ενημέρωση του Προέδρου της Βουλής από το Γενικό Εισαγγελέα και ακολούθως των οικείων κοινοβουλευτικών ομάδων για εκκρεμούσες τροχαίες παραβάσεις ή άλλες παραβάσεις του ποινικού κώδικα από Βουλευτές υιοθέτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, που συζήτησε την ασυλία των Βουλευτών.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ανακοίνωσε ότι υπέδειξε στο Αρχηγό Αστυνομίας όπως καταγγέλλονται οι Βουλευτές που υποπίπτουν σε τροχαία αδικήματα και για τους οποίους εκδίδονται εξώδικα και εφόσον

δεν πληρώνονται να καταγράφονται σε μητρώο και όταν τελειώσει η θητεία των Βουλευτών, να συνεχίζεται η δίωξη.

Ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε πως ουδεμία κλήση που αφορά βουλευτή οδηγήθηκε στο δικαστήριο, γιατί όλες σταμάτησαν στο Γενικό Εισαγγελέα και διατύπωσε την άποψη ότι υπάρχει μεγαλύτερη τιμωρία από τις ποινές του ποινικού κώδικα, όπως ο δημόσιος εξευτελισμός.

«Είμαι σίγουρος ότι εμπλεκόμενοι πρώην και νυν Βουλευτές θα πλήρωναν πολλές χιλιάδες ευρώ για να αποφύγουν το δημόσιο εξευτελισμό, αντί να επιμένουν στην αποφυγή πληρωμής προστίμων μερικών εκατοντάδων ευρώ».

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι σε μερικές περιπτώσεις γίνονται καταγγελίες αστυνομικών, αλλά σε πολλές άλλες, ο ένας αστυνομικός δεν καταγγέλλει τον άλλο και σημείωσε ότι δεν υπάρχει αστυνομικός που θα καταγγείλει πρώην Προέδρους, το Γενικό Εισαγγελέα ή τον Αρχιεπίσκοπο.

Ο Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Συλλούρης πως διεξήχθη μία πολύ παραγωγική και ανοικτή συζήτηση εξετάστηκε το θέμα της βουλευτικής ασυλίας στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα και η Επιτροπή θεσμών αποφάσισε ότι είναι καλή πρακτική να επαναλαμβάνεται αυτό που έχει κάνει ήδη η Γενική Εισαγγελία, δηλαδή να ενημερώνεται ο Πρόεδρος της Βουλής για οποιεσδήποτε περιπτώσεις υπάρχουν και ο Πρόεδρος της Βουλής να χειρίζεται το θέμα μέσω των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Η διαπίστωση της Επιτροπής Θεσμών με στοιχεία που κατατέθηκαν από την Ενωση Δήμων, την Αστυνομία και γενικά το Υπουργείο Δικαιοσύνης ήταν ότι ήταν ελάχιστες οι περιπτώσεις που αφορούσαν Βουλευτές, είπε ο κ. Συλλούρης, προσθέτοντας πως η Επιτροπή Θεσμών θεωρεί ότι «η πρακτική όπως την έχουμε εισηγηθεί θα εκμηδενίσει κάθε ανάλογη περίπτωση στο μέλλον».

Η έμφαση ήταν στις τροχαίες παραβάσεις, αλλά έχουμε πει ότι και άλλα θέματα τα οποία μπορεί να έρθουν στη γνώση του Γενικού Εισαγγελέα θα μπορούσαμε να τα εξετάσουμε, εξήγησε απαντώντας σε ερώτηση.

Περαιτέρω ο κ. Συλλούρης διευκρίνισε ότι υπήρχαν κάποιες καταγγελίες για τροχαίες παραβάσεις για τις οποίες οι Βουλευτές δεν είχαν ανταποκριθεί και ο Γενικός Εισαγγελέας ειδοποίησε τον Πρόεδρο της Βουλής και ο Πρόεδρος της Βουλής ειδοποίησε τους Βουλευτές μέσω των κομμάτων τους.

«Αυτή η πρακτική που έγινε μια φορά, η Επιτροπή Θεσμών θεωρεί ότι είναι μια καλή πρακτική να συνεχιστεί πιο συστηματικά στο μέλλον», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών είπε πως δεν τέθηκε από κανένα θέμα αλλαγής του Συντάγματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα