Αποφάσεις για Ελλάδα και Ισπανία στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, αναμένει η Γαλλία

19:12 7/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για παρέμβαση στη δευτερογενή αγορά ομολόγων με στόχο τη δραστική υποχώρηση των επιτοκίων δανεισμού των χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα, δρομολογεί ραγδαίες εξελίξεις σε επίπεδο Ευρωζώνης.

Χθες, ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί σε ομιλία του στις Βρυξέλλες έδωσε το στίγμα της επόμενης μέρας, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει μια «ισχυρή και δομική λύση» για την Ελλάδα και την Ισπανία στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής (18-19 Ιουνίου).

«Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η συνέχιση της αβεβαιότητα είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της ανάπτυξης. Με άλλα λόγια το Παρίσι θεωρεί ως προϋπόθεση για την έξοδο της ευρωπαϊκής οικονομίας από την ύφεση την εκτόνωση της κρίσης δημόσιου χρέους.

Ο κ. Μοσκοβισί επανέλαβε την προσήλωση της χώρας του στο ευρώ, αλλά και τη σφοδρή επιθυμία των Γάλλων να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ.

Ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών σε μεσοπρόθεσμο πλαίσιο τάχθηκε υπέρ της τραπεζικής ένωσης, με την υλοποίηση ενός ενιαίου μηχανισμού εποπτείας μέχρι το τέλος του έτους ώστε να είναι πλήρως επιχειρησιακός το 2013.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν θα υποβάλει στις 12 Σεπτεμβρίου ολοκληρωμένη νομοθετική πρόταση για την ευρωπαϊκή ένωση στην Ευρωζώνη, αφήνοντας ανοικτή την πόρτα και στα κράτη μέλη που δεν μετέχουν στΟ ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι θα δεσμευθούν στην τήρηση των αποφάσεων.

Κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, θεωρούν ότι το Εurogroup και οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα επικεντρώσουν τώρα τις ενέργειές τους στη λήψη επιμέρους αποφάσεων για την Ελλάδα και την Ισπανία.

Σχετικά με την Ισπανία και τα κατά πόσο θα κάνει χρήση της προχθεσινής απόφασης της ΕΚΤ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε σήμερα ότι η ισπανική Κυβέρνηση θα κρίνει εάν χρειάζεται και πότε στήριξη, ενώ θα πρέπει να υποβάλει σχετικό αίτημα.

Προς το παρόν η κυβέρνηση Ραχόι ελπίζει ότι τα επιτόκια θα εκτονωθούν δραστικά μετά την εξαγγελία της ΕΚΤ και δεν θα υποχρεωθεί να ζητήσει τη στήριξη της κεντρικής τράπεζας, η οποία μπορεί να συνεπάγεται πρόσθετα μέτρα.

Αναφορικά με την Ελλάδα, οι θετικές δηλώσεις των τελευταίων ημερών συνεχίζονται, εξέλιξη που θεωρείται ιδιαίτερα θετική ενόψει των κρίσιμων συζητήσεων για την ελληνική οικονομία, αρχής γενομένης της συνεδρίασης του Εurogroup, την προσεχή Παρασκευή στη Λευκωσία.

Υπό την προϋπόθεση ότι το «πακέτο» των 11,5 δισ. ευρώ θα ψηφιστεί από τη Βουλή, στη συνεδρίαση του Εurogroup στις 8 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο ή το αργότερο στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής θα αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης προς τη χώρα. Ωστόσο, από μόνη της η επόμενη δόση δεν επιλύει το ελληνικό πρόβλημα, θα χρειαστούν κι άλλες αποφάσεις και εκεί στρέφονται πλέον οι προσπάθειες των εταίρων.

Η κατάσταση θα αρχίζει να ξεκαθαρίζει με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Εάν η έκθεση της τρόικας καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, τότε θα πρέπει να ληφθούν κι ά

Keywords
Τυχαία Θέματα