Η κοινωνική συνοχή προτεραιότητα της Κυπριακής Προεδρίας

12:32 4/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το θέμα της κοινωνικής συνοχής στις σημερινές δύσκολες εποχές είναι ύψιστης προτεραιότητας για την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, δήλωσε η Υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου, σε χαιρετισμό της στην εναρκτήρια συνεδρία της Ετήσιας Συνέλευσης της Επιτροπής για Κοινωνικά Θέματα του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Επισκοπικών Συνόδων (CCEE) – Caritas in Veritate, με θέμα: “Η δέσμευση της Καθολικής Εκκλησίας στην προώθηση της κοινωνικής συνοχής της Ευρώπης”.

«Η ανάγκη για κοινωνική συνοχή, ιδίως σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, δεν είναι μόνο απαραίτητη για την οικονομική ανάκαμψη, δεν είναι

σημαντική μόνο για την αποφυγή εντάσεων και συγκρούσεων, αλλά είναι επίσης σημαντική η έννοια της αλληλοϋποστήριξης. Και κάθε ένας από μας έχει κάτι να προσφέρει στην κοινότητα και την κοινωνία στο σύνολό της», σημείωσε η κ. Μαύρου.

Αναφέροντας ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους, οικογένειες τα σπίτια τους και άνθρωποι αναγκάζονται να μεταναστεύσουν για να στηρίξουν τις οικογένειές τους, η κ. Μαύρου είπε ότι ειδικά σε τέτοιες συνθήκες υπάρχει η ανάγκη να επανεξεταστούν όχι μόνο οι δομικές δυσλειτουργίες των κρατών και οικονομιών αλλά και οι αξίες και οι αρχές της κοινωνίας και του κάθε ατόμου ξεχωριστά.

Πρόσθεσε ότι η απόφαση της Καθολικής Εκκλησίας να ασχοληθεί με το θέμα της κοινωνικής συνοχής με συγκεκριμένο και πνευματικό τρόπο, δεν είναι μόνο ανάγκη των καιρών, αλλά επίσης ανάγκη της κοινωνίας και των ανθρώπων της.

Στη δική του ομιλία ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου Ιωσήφ Σουέιφ ανέφερε ότι η κοινωνική συνοχή απαιτεί προφητική δράση στο εκκλησιαστικό επίπεδο και στο επίπεδο της ανθρώπινης κοινωνίας, η οποία να πηγάζει από τη δέσμευση του να βιώνεις και να υλοποιείς τις ανθρώπινες και χριστιανικές αξίες.

«Η Ευρώπη που βιώνει σήμερα την οικονομική κρίση, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, χρειάζεται πραγματικά να επανεξετάσει το νόημα και τις αξίες του Ευαγγελίου», είπε.

Πρόσθεσε ότι μπροστά στα οικονομικά, κοινωνικά και πνευματικά προβλήματα, υπάρχει η ανάγκη να νιώσει κανείς υπεύθυνος, βλέποντας βαθιά τα ισχυρά σημάδια της ελπίδας που φωτίζουν στην καθημερινότητα το πνεύμα της αλληλεγγύης και προάγουν την κοινωνική συνοχή.

«Εδώ θα πρέπει να αναλογιστούμε την Ευρώπη ως όχι μόνο μια ήπειρο αλλά όπως ορίζεται από τον Ποντίφικα ως ‘ένα ενιαίο σπίτι’. Και είμαστε όλοι παιδιά αυτού του σπιτιού», τόνισε.

Εκανε έκκληση για διάσωση αυτού του «σπιτιού» σε πνεύμα πίστης, αγάπης, γενναιοδωρίας, φιλοξενίας, ανοιχτοσύνης, θυσίας, δικαιοσύνης, ειλικρίνειας, γαλήνης, και αλληλεγγύης.

Στο εναρκτήριο μέρος της Συνέλευσης έγινε αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και στην ανάγκη λήψης μέτρων για την ανάπτυξη, την καινοτομία και για την καταπολέμηση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Σημειώθηκε επίσης η ανάγκη υπερίσχυσης των αξιών της αλληλεγγύης, της υπευθυνότητας και της έννοιας της κοινότητας μέσα στην ΕΕ.

Αναφέρθηκε επίσης ότι

Keywords
Τυχαία Θέματα