Ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί της Μονής Κύκκου, δηλώνει ο δικηγόρος του Ελληνικού Δημοσίου

11:10 8/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στο Κτηματολόγιο Λευκωσίας ο τίτλος για μεταβίβαση ακινήτου της Μονής Κύκκου προς την Ελληνική Δημοκρατία «είναι καθαρός, δεν υπάρχει ουδείς απολύτως όρος» τονίζει αποκλειστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κύπριος δικηγόρος του Ελληνικού Δημοσίου, Άγης Σαβεριάδης, ο οποίος ανέλαβε να το υπερασπιστεί στην αγωγή της Μονής, της πλουσιότερης μέχρι πρόσφατα στον χώρο της Ορθοδοξίας, η οποία διεκδικεί ακίνητο που έδωσε το 1988 για ανέγερση πρεσβείας και πρεσβευτικής κατοικίας.

«Από την πλευρά της

Μονής δεν υπάρχει υπόθεση. Έχουν βάλει τεκμήρια, των οποίων η ερμηνεία τους είναι απαράδεκτη», τόνισε ο κ. Σαβεριάδης.

Επίσης, ο κ. Σαβεριάδης διέψευσε κατηγορηματικά ότι ο δικηγόρος της Μονής Κύκκου Κώστας Βελάρης βολιδοσκοπήθηκε από ελληνικής πλευράς για να υπάρξει συμβιβασμός, πράγμα που απέρριψε ασυζητητί η Μονή. «Σας διαβεβαιώνω ότι από όσα του λέχθηκαν, έγραψαν τα αντίθετα στα γεγονότα, που συνοδεύουν την ένορκη δήλωσή τους», τόνισε ο δικηγόρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Το επίδικο ακίνητο της Μονής, αποτελούμενο από τέσσερα στρέμματα γης δόθηκαν ως δωρεά στο Ελληνικό Δημόσιο, ενώ τα άλλα τέσσερα στρέμματα στη μισή τιμή 500.000 Λιρών Κύπρου. Η Μονή εξασφάλισε προσωρινό διάταγμα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας , που απαγορεύει την μεταβίβαση και πώληση του ακινήτου μέχρι την εκδίκαση της αγωγής της, με την οποία ζητά αποζημιώσεις άνω των δύο εκ. ευρώ. Το ακίνητο βρίσκεται απέναντι από το μετόχι της Μονής, στην Λευκωσία, επί της οδού Αγίου Προκοπίου, η οποία είναι μια από τις ακριβότερες περιοχές για αγορά ακινήτων. Στην ίδια περιοχή βρίσκονται εδώ και χρόνια οι πρεσβείες των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Γαλλίας. Το ακίνητο πουλήθηκε, πριν μερικές μέρες, από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) στην κυπριακή εταιρεία Tofarco έναντι 8,3 εκατ. ευρώ μετά από πλειοδότηση.

Η κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ του ηγουμένου της Μονής Κύκκου και σημερινού μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρου Κύκκου και Ελληνικού Δημοσίου για το ακίνητο είχε γίνει το καλοκαίρι του 1998, όταν επισκέφθηκε την Κύπρο ο τότε πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος και ο τότε υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος.

Στο προσωρινό διάταγμα του Δικαστηρίου η Eλληνική Δημοκρατία δια του δικηγόρου της Άγη Σαβεριάδη κατέθεσε ένσταση, σύμφωνα με την οποία νομική βάση της είναι οι Θεσμοί Πολιτικής Δικονομίας Δ.48 Θ1-4, ο Περί Δικαστηρίων Νόμος του 14/60, άρθρο 31, 32, ο Περί Πολιτικής Δικονομίας Νόμος Κεφ. 6, άρθρα 4, 5, 7 και 9, το άρθρο 23 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και το άρθρο 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης και το άρθρο 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στην ένσταση της η Ελληνική Δημοκρατία υποστηρίζει ότι: -Δεν συντρέχουν σωρευτικά οι προϋποθέσεις του άρθρου 32 του περί Δικαστηρίων Νόμου Ν 14/60, ώστε να δικαιολογείται n έκδοση οιουδήποτε Διατάγματος.

-Υπάρχει συνειδητή και/ή αμελής παράλειψη αποκάλυψης όλων των ουσιωδών γεγονότων με σκοπό την παραπλάνηση του Δικαστηρίου.

-Η αίτηση και /ή ένορκη δήλωση που τη συνοδεύει δεν αποκαλύπτει ικανοποιητική πραγματική βάση και/ή επαρκή μαρτυρία και/ ή γεγονότα, τα οποία στηρίζουν την αναγκαιότητα και/ή χρησιμότητα και/ή το ορθό έκδοσης των αιτουμένων Διαταγμάτων.

Από την άλλη η Μονή Κύκκου διά του δικηγόρου της Κώστα Βελάρη στη δική της αίτηση στο δικαστήριο εξασφάλισε το προσωρινό διάταγμα, το οποίο απαγορεύει την πώληση, επιβάρυνση, αποξένωση ή την με οποιοδήποτε τρόπο διάθεση του κτήματος που βρίσκεται παρά την οδό Αγίου Προκοπίου στην Έγκωμη, Τεμ. 785, Φ/Σ 21/53Ε1, Τμήμα Β μέχρι τελείας αποπεράτωσης της υπό τον άνω αριθμό και τίτλο αγωγής ή νεότερης διαταγής του Δικαστηρίου.

Επίσης , το διάταγμα του Δικαστηρίου απαγορεύει : -Στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας ή οποιοδήποτε λειτουργό, υπάλληλο ή αντιπρόσωπό του όπως διενεργήσει οποιαδήποτε πράξη αναφορικά με την μεταβίβαση, αποξένωση ή με οποιοδήποτε τρόπο επιβάρυνση του ως άνω κτήματος μέχρις αποπεράτωσης της υπό του άνω αριθμό και τίτλο αγωγής ή νεότερης διαταγής του Δικαστηρίου.

-Στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) της Ελλάδος ή οποιοδήποτε αντιπρόσωπο ή υπηρέτη των Εναγομένων να προβεί σε οποιαδήποτε πράξη ή ενέργεια σκοπούσα στην πώληση, αποξένωση, επιβάρυνση ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο διάθεση του ως άνω κτήματος μέχρι αποπεράτωσης της ως άνω αγωγής ή νεότερης διαταγής του Δικαστηρίου.

Ο κ. Σαβεριάδης εξήγησε ότι η Μονή επικαλείται σήμερα ως όρο της συμφωνίας ότι: «Αν το οικόπεδο δεν χρησιμοποιηθεί για 10 χρόνια, ή αν ο αγοραστής αποφασίσει να αποξενωθεί του οικοπέδου τότε θα πρέπει να το επιστρέψει στον πωλητή, αν ο τελευταίος επιθυμεί οπότε θα πρέπει να επιστρέψει το ποσό που θα καταβληθεί σαν τίμημα, όπως αναφέρεται πιο πάνω (σ.σ.: 500.000 λίρες Κύπρου) πλέον τόκο το ανώτατο επιτρεπόμενο ή ισχύων δανειστικό επιτόκιο με βάση δάνεια από τράπεζες κατά τον χρόνο της επιστροφής καθώς και οποιαδήποτε τυχόν μεταβιβαστικά ή άλλα τέλη που δυνατόν να απαιτηθούν».

Ο όρος αυτός περιλαμβάνεται σε επιστολή του δικηγόρου της Μονής, ημερομηνίας 3.12.1998, προς τον τότε πρεσβευτή της Ελλάδας Κυριάκο Ροδουσάκη, το περιεχόμενο της οποίας, δήλωσε ο κ. Σαβεριάδης, «ουδέποτε έγινε αποδεκτό από την Ελληνική Δημοκρατία».

Ο κ. Σαβεριάδης υποστηρίζει ότι η Μονή Κύκκου «κάνει θόρυβο και δημιουργεί εντυπώσεις σε θέματα, που είναι επιζήμια για το γενικό καλό» . Επίσης, λέει ότι ο αντίδικος του, του ανέφερε ότι «η μητέρα πατρίδα κατάντησε μητριά». Η φράση αυτή, αποδιδόμενη σε κύκλους της Μονής, δημοσιεύτηκε και στον τύπο. Ωστόσο, δεν υπήρξε διάψευση.

Καταλήγοντας , ο κ. Σαβεριάδης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να γίνει το διάταγμα απόλυτο και να είναι δεσμευμένο το ακίνητο μέχρι να τελειώσει η αγωγή, παρά να κερδηθεί η αγωγή. Η αγωγή δεν κερδίζεται με τίποτε».

Εκκλησιαστικοί κύκλοι δίνουν την δική τους εξήγηση στην συμπεριφορά της Μονής Κύκκου. Αυτή, υποστήριξαν, «είναι απότοκος της οικονομικής ισχύος και του πλούτου». Τώρα , με την δύσκολη οικονομική κατάσταση η Μονή Κύκκου, που είχε ανοιχτεί σε διάφορα έργα -για πολλούς ίσως αχρείαστα- έχει περιορισμένο ρευστό, πράγμα που την ενοχλεί και γι’ αυτό, πρόσθεσαν οι ίδιοι κύκλοι, προσπαθεί να βρει χρήματα ή να επανακτήσει «οικόπεδα-φιλέτα με την ελπίδα ότι θα βρεθούν άλλοι αγοραστές.

Keywords
Τυχαία Θέματα