Αντίθετη η ΠΕΟ στη φιλελευθεροποίηση ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων

22:40 9/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την πλήρη φιλελευθεροποίηση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων δια της πλαγίας οδού επιβάλλει ουσιαστικά η απόφαση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να εκδώσει διάταγμα με το οποίο καθιστά ολόκληρη την Κύπρο τουριστική περιοχή, αναφέρει η ΠΕΟ σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την ΠΕΟ, η απόφαση θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη απορρύθμιση της εργασίας στο λιανικό

εμπόριο και στην περαιτέρω ένταση της πίεσης πάνω στους εργαζόμενους. «Η επέκταση του χρόνου λειτουργίας των καταστημάτων δεν πρόκειται να επιφέρει αύξηση της απασχόλησης όπως ευαγγελίζεται το ΥΕΚΑ και οι θιασώτες της φιλελευθεροποίησης», αναφέρει, επικαλούμενη την εμπειρία άλλων χωρών, αλλά και της Κύπρου, που «δεν επιβεβαιώνει νέες προσλήψεις και μείωση της ανεργίας λόγω φιλελευθεροποίησης».

Αντίθετα, προσθέτει, εκείνο που θα δημιουργήσει είναι πίεση στους εργαζόμενους για σπαστά ωράρια, παραβιάσεις του νομικά κατοχυρωμένου πλαισίου εργασίας, αύξηση του εργασιακού στρες, μεγάλη απορρύθμιση της προσωπικής και οικογενειακής ζωής αυτών των εργαζομένων που στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες.

Οι εκτιμήσεις της, αναφέρει, επιβεβαιώνονται από το γεγονός ότι όταν πρόσφατα έγινε επέκταση της περιόδου λειτουργίας των καταστημάτων στη Λεμεσό όχι μόνο δεν υπήρξαν πρόσθετες προσλήψεις, υπήρξαν απαιτήσεις προς υφιστάμενο προσωπικό καταστημάτων για μείωση των ωρών εργασίας με αντίστοιχη μείωση μισθού.

Η ΠΕΟ εκφράζει δυσαρέσκεια για το ότι «η Υπουργός εξέδωσε το διάταγμα παρακάμπτοντας τη διαδικασία που προβλέπει ο Νόμος σ’ ό,τι αφορά τη σύγκληση των Επαρχιακών Συμβουλευτικών Επιτροπών» και «αγνόησε τα κριτήρια που ο Νόμος καθορίζει για το πότε μια περιοχή ορίζεται ως τουριστική περιοχή», ενώ δεν έλαβε υπόψη τις αντίθετες θέσεις της πλειοψηφίας των οργανώσεων.

Η ΠΕΟ καλεί τους εργαζόμενους στο κλάδο να αντιδρούν και να ενημερώνουν τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για τυχόν προσπάθειες παραβίασης του ωραρίου εργασίας της πληρωμής των υπερωριών, των αργιών και αναφέρει, τέλος, ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά το θέμα δρομολογώντας και άλλα μέτρα αντίδρασης στην απόφαση.

Keywords
Τυχαία Θέματα