Ο ΥΠΑΜ συναντήθηκε με τον Υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων του Ην. Βασιλείου

21:16 9/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, αλλά και θέματα που αφορούν την κατάσταση στην περιοχή, ιδίως τη Συρία και την Αίγυπτο, συζήτησαν ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου και ο Υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου Andrew Robathan, σε σημερινή συνάντησή τους.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Φωτίου, σε δηλώσεις του, χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ εποικοδομητική, σημειώνοντας ότι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν για θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, αλλά και θέματα που αφορούν

την κατάσταση στην περιοχή, ιδίως τη Συρία και την Αίγυπτο, την οποία χαρακτήρισε ως ασταθή.

«Όσον αφορά τους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας εκφράσαμε την από κοινού βούληση για ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών και είμαστε έτοιμοι για την έναρξη ενός διαλόγου στη βάση του οποίου θα εντοπιστούν τα θέματα στα οποία συμφωνούμε και στα οποία θα προχωρήσουμε για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών. Με το Βρετανό ομόλογό μου είχα επίσης την ευκαιρία να μιλήσω για το Κυπριακό, ενώ τον ενημέρωσα για τις θέσεις της πλευράς μας σχετικά με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων σύντομα – ελπίζω τον προσεχή Οκτώβριο- με σκοπό την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης», πρόσθεσε.

Ο κ. Φωτίου είπε ότι κατά τη συνάντηση αναφέρθηκαν και στον τομέα της ενέργειας και της ενεργειακής ασφάλειας καθώς επίσης και στις προοπτικές που διανοίγονται από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

«Επί τούτου ενημέρωσα τον κ. Υπουργό για τις καθημερινές απειλές και προκλήσεις από μέρους της Τουρκίας κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου για έρευνα και εκμετάλλευση των ενεργειακών της πόρων. Και εδώ θα ήθελα να επαναλάβω και να τονίσω ότι οι όποιες αποφάσεις και ενέργειες της Δημοκρατίας για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης γίνονται σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας», είπε. Ο κ. Φωτίου πρόσθεσε ότι ανέφερε, επίσης, στο Βρετανό Υπουργό την απόφαση της Κυβέρνησης για αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη» (PfP), το οποίο θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των στρατηγικών στόχων ασφάλειας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Ανέφερε, επίσης, ότι «η απόφασή μας για ένταξη στο PfP δεν αποσκοπεί βέβαια στην άσκηση βέτο από οποιοδήποτε μέλος του ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει ένα ‘παιχνίδι επίρριψης ευθυνών’» και ξεκαθάρισε, όπως είπε, ότι δεν έχει ως σκοπό οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμα πολιτικά οφέλη. «Αντίθετα, πιστεύουμε ότι αυτό θα συμβάλει στο τέλος του αδιεξόδου στον πολιτικό διάλογο ΝΑΤΟ-ΕΕ επιτρέποντας έτσι μια καλύτερη σχέση μεταξύ των δυο πλευρών», πρόσθεσε.

Ο κ. Φωτίου ευχαρίστησε τον Υπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου και εξέφρασε την πεποίθηση του ότι θα εργαστούν μαζί για την ανάπτυξη και την εμβάθυνση των σχέσεων των δυο χωρών.

Ο κ. Robathan, σε δηλώσεις του, ευχαρίστησε για τη φιλοξενία που έτυχε τόσο από τον ίδιο τον Υπουργό Άμυνας όσο και από όλους τους Κύπριους που συνάντησε.

Είπε ότι σκοπός της επίσκεψής του είναι να επιθεωρήσει τα βρετανικά στρατεύματα που βρίσκονται στο νησί.

«Εκτιμούμε τη φιλία που έχουμε με την Κύπρο, εκτιμούμε την παρουσία μας εδώ στο νησί καθώς και τη στήριξη που μας δίνει η Κύπρος εδώ. Ελπίζω ότι σας στηρίζουμε και εμείς, όπως για παράδειγμα στα οικονομικά σας προβλήματα», τόνισε ο Υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σημείωσε ότι διαμένουν περίπου 300.000 Κύπριοι στη Βρετανία (οι περισσότεροι από αυτούς στο Λονδίνο), ενώ περίπου 60.000 Βρετανοί εδώ στην Κύπρο.

«Έχουμε κοινά συμφέροντα», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι οι δεσμοί φιλίας που υπάρχουν εδώ και χρόνια μεταξύ των δυο χωρών μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω.

Keywords
Τυχαία Θέματα