Αντιδράσεις για την επιστολή Τσερκέζ για τ/κ προϊόντα στην ΚΔ

13:03 7/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Θύελλα αντιδράσεων από διάφορους φορείς, προκάλεσε η δημοσιοποίηση της επιστολής του προέδρου του τ/κ Εμπορικού Επιμελητηρίου, Γκιουνάι Τσερκέζ, προς τον «πρωθυπουργό», Ιρσέν Κουτσιούκ στην οποία έγραφε ότι από ελέγχους που είχαν γίνει από την Κυπριακή Δημοκρατία σε τ/κ φορτία ντοματών, αγγουριών, καρότων και μερικών άλλων γεωργικών προϊόντων, βάσει του Κανονισμού της πράσινης γραμμής, εντοπίστηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων, 300-600% πέραν των επιτρεπτών ορίων της ΕΕ και ότι κινδυνεύει η υγεία των καταναλωτών, όπως και οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων από το ψευδοκράτος.

Σε

δηλώσεις τους στην εφημερίδα Κίπρις, ο «πρόεδρος» της «ένωσης γεωργών», Αλιτζιάν Καμπακτσί και ο πρόεδρος της «ένωσης πατατοπαραγωγών» Εληάς (Μόρφου), Μεχμέτ Μπιτζέν αμφισβήτησαν τα αποτελέσματα των ελέγχων που έγιναν στα τ/κ γεωργικά προϊόντα από την Κυπριακή Δημοκρατία, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για πολιτικές σκοπιμότητες με στόχο να πληγούν οι «εξαγωγές» προϊόντων από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές και την ΕΕ βάσει του Κανονισμού της πράσινης γραμμής. Οι παραγωγοί γεωργικών προϊόντων στα κατεχόμενα, υποστήριξαν επίσης, είναι πολύ πιο καλά καταρτισμένοι από τους παραγωγούς στις ελεύθερες περιοχές.

Ο «πρόεδρος» του «επιμελητηρίου γεωπόνων», Οζάν Οζουγιανίκ ανέφερε ότι πρέπει να αυξηθούν οι έλεγχοι που γίνονται στα γεωργικά προϊόντα, αλλά και οι γεωπόνοι ώστε να επιβλέπεται καλύτερα η γεωργική παραγωγή και η εκπαίδευση των γεωργών στη χρήση φυτοφαρμάκων.

Από την άλλη, ο «πρόεδρος» της «ένωσης τ/κ ιατρών», Σουπχί Χουντάογλου δήλωσε πολύ ανήσυχος από την εν λόγω είδηση και ανέφερε ότι οι «πολίτες» στα κατεχόμενα έχουν καταστεί «αποθήκες δηλητηρίων», σημειώνοντας ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε τα προϊόντα που δεν θα εξαχθούν, να μην καταλήξουν στην αγορά του ψευδοκράτους.

Στο μεταξύ, με γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), Οζκάν Γιοργκαντζίογλου επέκρινε έντονα την «κυβέρνηση» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) και τον «πρωθυπουργό», Ιρσέν Κουτσιούκ για την αδράνεια που επέδειξαν στην επιστολή Τσερκέζ και στο όλο θέμα. Κατηγόρησε ευθέως τον κ. Κουτσιούκ ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το εκλογικό συνέδριο του κόμματος του, ενώ έπρεπε να ενδιαφερόταν για τον κίνδυνο να απολεστούν οι εξαγωγές των τ/κ γεωργικών προϊόντων που γίνονται βάσει του Κανονισμού της πράσινης γραμμής.

Τον επέκρινε επίσης λέγοντας ότι με τη συμπεριφορά που επιδεικνύει και σε άλλα θέματα όπως αυτό των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, δείχνει να μην υπολογίζει καθόλου την ανθρώπινη υγεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα