Ιατρικός τουρισμός: Ο «Άγγλος ασθενής» ετοιμάζει βαλίτσες για την Ελλάδα

Δυναμική είσοδο στη διεθνή αγορά του ιατρικού τουρισμού επιχειρεί, για πρώτη φορά, η Ελλάδα, μέσα από μια φιλόδοξη επιχειρηματική δραστηριότητα που αξιοποιεί τη δύναμη του διαδικτύου.

Ό,τι δεν έχει καταφέρει η επίσημη Πολιτεία, δηλαδή να μετατρέψει την Ελλάδα σε ιδανικό προορισμό για ασθενείς απ’ όλον τον κόσμο, φαίνεται πως το πετυχαίνουν τρεις νέοι άνθρωποι, προερχόμενοι από τον χώρο της δημοσιογραφίας.

Μετά

από δύο χρόνια σοβαρής έρευνας σε Ελλάδα και εξωτερικό σχετικά με το πώς «στήνει» κανείς μια τόσο βαριά «βιομηχανία» όπως ο ιατρικός τουρισμός, τελικά οι προσπάθειες απέδωσαν. Πέτυχαν να συγκεντρώσουν τα μεγαλύτερα ονόματα της ιατρικής κοινότητας και τα πλέον αξιόπιστα νοσηλευτικά ιδρύματα και να τα αναδείξουν μέσα από τον παγκόσμιο ιστό.

Κι ενώ η επίσημη Πολιτεία, ταλαιπωρημένη από ατέρμονες εκλογικές αναμετρήσεις παραμένει ακόμη σε σχέδια επί χάρτου γύρω από τον ιατρικό τουρισμό, το www.medicaltourism-greece.com δέχεται ήδη τα πρώτα αιτήματα από το εξωτερικό.

«Επτά εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν κάθε χρόνο μακριά από τη χώρα τους, αναζητώντας καλύτερες και φθηνότερες ιατρικές υπηρεσίες. Μας φαινόταν αδιανόητο ότι η Ελλάδα, μία χώρα που αποτελεί αγαπημένο τουριστικό προορισμό και που διαθέτει μερικούς απ΄ τους καλύτερους γιατρούς στον κόσμο, δεν καταφέρνει να πάρει έστω ένα μικρό κομμάτι από την αγορά αυτή», λέει η Αγγελική Ρίζου, μία εκ των τριών δημοσιογράφων που αποτελούν την ομάδα του medicaltourism-greece.

Μαζί με τους Λεωνίδα Καλλιδώνη και Έφη Οικονόμου, αναλαμβάνουν να αναδείξουν την Ελλάδα στην παγκόσμια αγορά του ιατρικού τουρισμού, μια αγορά με ιδιαίτερα αυξητικές τάσεις. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ τα έσοδα από τον ιατρικό τουρισμό παγκόσμια έφτασαν το 2008 τα 20 δις δολάρια, οι εκτιμήσεις για το 2012 ανέρχονται στα 100 δις δολάρια.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι, μάλιστα, που η Ελλάδα μπορεί να σηκώσει «τη μπάνκα» του ιατρικού τουρισμού. «Αυτή τη στιγμή, στην περιοχή της Ευρώπης και της Μεσογείου πρωταγωνιστεί η Τουρκία, η οποία, τα τελευταία χρόνια επένδυσε σ’ ένα φιλόδοξο κυβερνητικό πρόγραμμα προσέλευσης ασθενών από το εξωτερικό. Αν μη τι άλλο, η Ελλάδα μπορεί να «χτυπήσει» την Τουρκία, προσφέροντας πολύ πιο αξιόπιστες ιατρικές υπηρεσίες και σε εξίσου ανταγωνιστικές τιμές», παρατηρεί ο Λεωνίδας Καλλιδώνης. «Αυτές ακριβώς τις ιατρικές υπηρεσίες πετύχαμε να συγκεντρώσουμε, αν και χρειάστηκε να καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια για να πείσουμε τον ιατρικό κόσμο της χώρας μας ότι πρέπει να γίνουν ανταγωνιστικοί, ρίχνοντας τις τιμές τους».

Το στήσιμο, όμως, μιας τόσο φιλόδοξης προσπάθειας δεν ήταν εύκολη υπόθεση. «Βρήκαμε πολλές πόρτες κλειστές τα τελευταία αυτά δύο χρόνια. Το χειρότερο ήταν ότι οι περισσότεροι δεν καταλάβαιναν τι σημαίνει ιατρικός τουρισμός. Και φυσικά, με την οικονομική κρίση να εξελίσσεται, ελάχιστοι είχαν διάθεση να ασχοληθούν μαζί μας. Όταν όμως τους εξηγήσαμε ότι…λεφτά υπάρχουν, αλλά πρέπει να έρθουν από το εξωτερικό, τότε άρχισαν να εκδηλώνουν ενδιαφέρον», λέει η Έφη Οικονόμο

Keywords
Τυχαία Θέματα