Αναβίωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων από την ΕΕ ζητεί η TUSIAD

16:53 20/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Να αναβιώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία που βρίσκονται σε στασιμότητα κάλεσε την ΕΕ ο Πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (TUSIAD) ώστε να εκβαθυνθούν οι σχέσεις με την ΕΕ και να βελτιωθεί η δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην υποψήφια χώρα.

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου συμβουλίου υψηλού επιπέδου διαβούλευσης (YIK) ο Μουχαρέμ Γιλμάζ ανέφερε σήμερα ότι τόσο η Τουρκία όσο και η ΕΕ πρέπει να θέσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις σε καλό δρόμο και πάλι, ο οποίος θα βοηθήσει και τις δύο πλευρές να ωφεληθούν από την βελτίωση των σχέσεών τους.

Ο

Πρόεδρος της TUSIAD ζήτησε να ανοίξει άμεσα το 22ο κεφάλαιο για την περιφερειακή πολιτική και τον συντονισμό των διαρθρωτικών μέσων. Επιμένουν πρόσθεσε, επίσης στο άνοιγμα του 23ου κεφαλαίου για την δικαιοσύνη και τα θεμελιώδη δικαιώματα και του 24ου που αφορά τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ασφάλεια.

Θέλω να απευθυνθώ στα κράτη μέλη της ΕΕ και τους επισήμους, δήλωσε ο κ. Γιλμάζ διερωτώμενος ποιοι και πως θα πληγωθούν από το άνοιγμα αυτών των κεφαλαίων διαπραγμάτευσης.

«Ποιος και πώς θα μπορούσε κανείς να επωφεληθούν από το να διατηρθούν αυτά τα κεφάλαια κλειστά;». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπάρχει ανάγκη για συγκατάθεση και ειλικρινή θέση των 28 χωρών μελών της κοινότητας.

Απαιτούν ακόμη είπε, όπως η ΕΕ καθορίσει μια συγκεκριμένη ημερομηνία για την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσει το πακέτο μεταρρυθμίσεων. Ο Μουχαρέμ Γιλμάζ είπε ότι αναμένουν το πακέτο να φέρει απτά πολιτικά βήματα που θα κάνουν την ειρηνική ατμόσφαιρα στη χώρα να κρατήσει για πάντα. Το πακέτο, συνέχισε, θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίζει τις πρόσφατες ανησυχίες ότι η χώρα καθυστερεί όσον αφορά τον σεβασμό θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ένα άλλο πλεονέκτημα του πακέτου, ανέφερε ο κ. Γιλμάζ, θα πρέπει να είναι η επιτάχυνση των εργασιών για ένα νέο σύνταγμα που θέτει τον άνθρωπο στο επίκεντρο και περιλαμβάνει ευρείες ελευθερίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα