Αναστασιάδης: Η κυβέρνηση Χριστόφια καταχρέωσε τη χώρα

21:07 13/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Υπέρβαση αποτελεί η υπερψήφιση των προτεινόμενων από την Κυβέρνηση μέτρων για οικονομική εξυγίανση από τον Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ) κατέστησε σήμερα σαφές ο Πρόεδρος του Νίκος Αναστασιάδης από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων όπου άρχισε το απόγευμα η συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2012.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι «αποτελεί υπέρβαση γιατί οι πιεστικές και ιδιόμορφες

συνθήκες μας αναγκάζουν να συναινέσουμε σε μέτρα για τα οποία διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις».

Αποτελεί υπέρβαση, συνέχισε ο Νίκος Αναστασιάδης, «γιατί συναινούμε σε μέτρα τα οποία θεωρούμε άδικα και τα οποία θα ήταν αχρείαστα αν εισακούονταν έγκαιρα οι επισημάνσεις μας, μέτρα όμως τα οποία καθίστανται αναγκαία γιατί με την αδράνεια που επιδείξαμε φτάσαμε στο ‘και πέντε’».

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «οι πάγιες προτάσεις του Δημοκρατικού Συναγερμού, οι οποίες πηγάζουν από την φιλοσοφία του κοινωνικού φιλελευθερισμού, εισηγούνται ένα μικρότερο, πιο λειτουργικό και πιο αποτελεσματικό κράτος».

Οπως είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, «στηρίζουμε ένα κράτος το οποίο θα παίρνει λιγότερα από τον πολίτη και θα επιστρέφει περισσότερα, που δεν θα υποτάσσει την κοινωνία και τους εργαζόμενους αλλά θα υποτάσσεται σε αυτούς, ένα κράτος το οποίο δεν θα υποκαθιστά την αγορά αλλά θα την ενισχύει μέσω του ρυθμιστικού του ρόλου σε βάρος των μονοπωλίων και υπέρ του υγιούς ανταγωνισμού».

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ως ΔΗΣΥ «υποστηρίζουμε ένα κράτος απαλλαγμένο από την διαπλοκή και την κατάχρηση της δημόσιας εξουσίας και θεωρούμε ότι το φαινόμενο της διαφθοράς δεν πρέπει να αφήνεται στην εντιμότητα ή την διάθεση των εκάστοτε κυβερνώντων».

«Θεωρούμε ότι η διαφθορά είναι ένα φαινόμενο το οποίο βρίσκει ερείσματα στους μηχανισμούς του μοντέλου διακυβέρνησης. Και είναι αυτούς τους μηχανισμούς που θέλουμε να αλλάξουμε», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και πρόσθεσε ότι «προτείνουμε ένα μοντέλο κράτους, του οποίου το μέγεθος, η δομή αλλά και οι αυστηροί μηχανισμοί ελέγχου και διαφάνειας θα καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την προσπάθεια των όποιων κυβερνώντων να χρησιμοποιήσουν την εσωτερική διακυβέρνηση για εξυπηρέτηση των δικών τους προσωπικών ή κομματικών συμφερόντων».

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, είπε ο Πρόεδρός του, «έχει επιδείξει την απαραίτητη ευθύνη έναντι των κρίσιμων καιρών που διανύουμε και παρά τις διαφωνίες, αντιρρήσεις και διαφορετικές προσεγγίσεις μας, έχουμε συναινέσει και έχουμε αποδεχτεί τα μέτρα που η Κυβέρνηση έθεσε ενώπιον της Βουλής».

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «αυτά τα μέτρα όμως, στα οποία έχουμε συναινέσει, δεν μας δίνουν παρά μία παράταση χρόνου, δεν διορθώνουν τις παθογένειες της κυπριακής οικονομίας».

«Ούτε τα μέτρα, αλλά ούτε και ο προϋπολογισμός που έχουμε ενώπιον μας, δεν επαρκούν για να για να αποκατασταθεί το κύρος της χώρας και να επανέλθουμε στις αγορές. Ούτε και διασφαλίζει αυτός ο προϋπολογισμός την επάνοδο μας στην τροχιά της αειφόρου ανάπτυξης που οραματιζόμαστε διότι είναι ένας προϋπολογισμός που δεν συμβά

Keywords
Τυχαία Θέματα