Αναστασιάδης: Από την ανασυγκρότηση των τραπεζών να επανέλθει ανάπτυξη

22:04 7/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Θα πρέπει να δούμε το πώς μέσα από την ανασυγκρότηση του τραπεζικού τομέα, χωρίς να θυματοποιούνται οι υπάλληλοι των τραπεζών, μπορούμε να επαναφέρουμε την οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης, δήλωσε απόψε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Μιλώντας τραπεζικούς υπάλληλους, μέλη της ΕΤΥΚ, στο οίκημα στη Λευκωσία, ο κ. Αναστασιάδης επικεντρώθηκε σε θέματα

που απασχολούν τον τραπεζικό τομέα αλλά και σε ζητήματα ανάπτυξης της οικονομίας.

Λέγοντας αρχικά ότι αποδίδονται πολλά στο τραπεζικό σύστημα «από εκείνους που θα έπρεπε να το προστατεύσουν», ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την πίστη του στο τραπεζικό σύστημα και στο ότι αυτό μπορεί να συμβάλει στην ανάκαμψη της οικονομίας. Πρόσθεσε πως κανένας δεν θα πρέπει να παραγνωρίζει τη διαχρονική συμβολή του τραπεζικού συστήματος στην κυπριακή οικονομία, εκφράζοντας, ωστόσο, την ανάγκη να διερευνηθεί ποιοι ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση και να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος ανέφερε στη συνέχεια πως ο τραπεζικός τομέας επιβαρύνεται σήμερα, δυστυχώς, και από τα ευρήματα της Pimco, προσθέτοντας πως με βάση τις οδηγίες που της δόθηκαν, οι ανάγκες των τραπεζών εμφανίζονται σήμερα να ξεπερνά τα 10 δις ευρώ, καθιστώντας το δημόσιο χρέος μη βιώσιμο, «με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που αυτό συνεπάγεται». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε πως θα πρέπει να ζητήσουμε μια δεύτερη άποψη, σε σχέση με την έρευνα για τις ανάγκες των τραπεζών, από ένα δεύτερο οίκο, όπως είναι η Blackrock.

«Επιτέλους, πρέπει να δούμε, μέσα από την ανασυγκρότηση του τραπεζικού τομέα, χωρίς να θυματοποιούνται οι υπάλληλοι των τραπεζών, πώς επαναφέρουμε το σύστημα ώστε να φέρουμε την οικονομία σε πορεία ανάκαμψης», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης, εκφράζοντας, επίσης, την αποφασιστικότητά του να συμβάλει στην ανάκαμψη του τραπεζικού τομέα.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος ανέφερε στη συνέχεια πως κανένας δεν παραγνωρίζει ότι έγιναν λάθη και ότι ο τραπεζικός τομέας επηρεάστηκε από την έκθεση τους στα ελληνικά ομόλογα λόγω και της ιδιάζουσας σχέσης που υπάρχει μεταξύ της Κύπρου και της Ελλάδας. Πρόσθεσε, πως όσα κι αν έγιναν όμως, ο τραπεζικός τομέας συνεχίζει να έχει σημαντικές καταθέσεις και πως οι τράπεζες άρχισαν ένα φιλόδοξο σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο μπορεί να φέρει αποτελέσματα. «Παρά τα όσα αποδίδονται στον τραπεζικό τομέα, παραμένει ένας υγιής τομέας και με κάποιες αναδιαρθρώσεις μπορεί να είναι εκείνος ο τομέας που θα βοηθήσει την πατρίδα μας να ανακάμψει», είπε.

Στη συνέχεια, ο υποψήφιος Πρόεδρος διαβεβαίωσε τους υπαλλήλους των τραπεζών, ότι θα προτείνει την αναδιάρθρωση και εξυγίανση του τραπεζικού τομέα, ώστε να αποδοθούν , όπως είπε, αυτά που αρμόζουν σε ένα τομέα, ο οποίος έχει δώσει τόσα πολλά στην Κύπρο. Επανέλαβε όμως, ότι η εξυγίανση του τραπεζικού τομέα δεν σημαίνει θυματοποίηση της μάζας των υπαλλήλων των τραπεζών, και δεν σημαίνει απολύσεις και αποκοπές μισθών.

Οσον αφορά το θέμα των αξιογράφων, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε πως πρέπει οι Διοικήσεις των Τραπεζών, μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών να βρουν μια λύση ώστε να μην θυματοποιηθούν χιλιάδες καταθέτες που έχουν παρασυρθεί και έχουν χάσει τις περιουσίες τους.

Εν συνεχεία, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να εργαστεί για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της Κύπρου. Ωστόσο, πρόσθεσε πως η κρατική στήριξη πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ στον τραπεζικό τομέα «μας βάζει όλους σε θέση ευθύνης και σε αυτό ελπίζω και πιστεύω ότι θα έχουμε τη στήριξη των διοικήσεων των τραπεζών», συμπλήρωσε.

Ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως ο σκοπός είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να επανέλθει η ανάπτυξη και η ευημερία στον τόπο μας. «Χρειάζονται θυσίες και συνεργασία από όλους μας», ώστε ο τραπεζικός τομέας να καταστεί ξανά η κινητήριος δύναμη της οικονομίας.

«Αυτό που έχουμε υποχρέωση αυτή τη στιγμή είναι να δούμε πώς ανακάμπτουμε από την κρίση, για αυτό η θέση μας είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένας εκσυγχρονισμός του κράτους, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα έργα ανάπτυξης», είπε ο κ. Αναστασιάδης παραθέτοντας την εισήγησή του για εναλλαξιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικός ο δημόσιος τομέας. «Θα πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες ενθαρρυντικές προς τους ντόπιους αλλά και ξένους επενδυτές».

Keywords
Τυχαία Θέματα