Προτάσεις Αναστασιάδη για αποκατάσταση εμπιστοσύνης πολιτών

16:17 10/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τους τέσσερις Πυλώνες πολιτικής, πάνω στους οποίους θεμελιώνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών με τους θεσμούς και το πολιτικό σύστημα, παρουσίασε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Η θεσμοθέτηση των ευθυνών του Προέδρου, Υπουργών και πολιτειακών αξιωματούχων, η ουσιαστική εφαρμογή του Πόθεν Εσχες των πολιτικών, η θεσμοθέτηση Επιτροπής Προσλήψεων και Προαγωγών σε όλους τους ημικρατικούς οργανισμούς, η ηλεκτρονική

ψηφοφορία, η ενίσχυση της διοικητικής αυτονομίας και οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων, η καθιέρωση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και η καθιέρωση της οριζόντιας ψηφοφορίας, αποτελούν μεταξύ άλλων, τις κυριότερες προτάσεις του Νίκου Αναστασιάδη για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών. Παράλληλα, υπόσχεται βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις αλλά και πολιτική βούληση για ρήξη με το παρελθόν.

Παρουσιάζοντας το προκαταρκτικό πρόγραμμα των θέσεων του με θέμα «Θεσμικές αλλαγές-Αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη των πολιτών», ο Νίκος Αναστασιάδης εγκαινίασε τον διάλογο με τους πολίτες για τη διαμόρφωση των τελικών θέσεων του κυβερνητικού του προγράμματος. Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε πως το τελικό του πρόγραμμα διακυβέρνησης θα καταρτιστεί αφού ολοκληρωθούν όλες οι θεματικές συναντήσεις με τους πολίτες, και πρόσθεσε πως το πρόγραμμα αυτό θα αποτελέσει το συμβόλαιό του, όπως είπε, με τους πολίτες για το μέλλον. Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι η συνδιαβούλευση αποτελεί το θεμέλιο μιας δημοκρατικής διακυβέρνησης. «Για αυτό και θέλω το πρόγραμμα διακυβέρνησης να αποτυπώνει τις μεγάλες συλλογικές προσδοκίες της κοινωνίας μας. Να απαντά στις ανησυχίες και στις αυξημένες απαιτήσεις των πολιτών αλλά και να ανταποκρίνεται στις νέες προκλήσεις σε ένα κόσμο που συνεχώς αλλάζει.

Ο Νίκος Αναστασιάδης είπε πως απαιτούνται βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις, τολμηρά βήματα και πρωτοβουλίες που θα ανατρέπουν κατεστημένα δεκαετιών και θα απεγκλωβίζουν από βαρίδια του παρελθόντος και από μια πολιτική κουλτούρα την οποία αποστρέφονται οι πολίτες. «Ολοι έχουν ευθύνες για τις αδυναμίες και τις παθογένειες του συστήματος, ενός συστήματος που μας κατέλειπε το κράτος του ‘60», είπε ο κ. Αναστασιάδης προσθέτοντας πως κλείνει ένας ιστορικός κύκλος και πως πρέπει με αυτοκριτική διάθεση να επιδειχθεί η πολιτική βούληση για ρήξη με το παρελθόν και πως η πατρίδα έχει ανάγκη –όσο ποτέ άλλοτε- από ένα αποφασιστικό βήμα φυγής προς τα εμπρός. «Είμαι έτοιμος να ηγηθώ αυτής της προσπάθειας, αυτής της πορείας στο μέλλον αν οι πολίτες το θέλουν», είπε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, σημειώνοντας την ανάγκη για συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων για την πορεία προς τα εμπρός, είπε πως για αυτό το λόγο κάλεσε όλες τις δυνάμεις της ευρύτερης αντιπολίτευσης για συνδιαμόρφωση της νέας αυτής προοπτικής, «στη βάση μιας πραγματικής σύνθεσης ιδεών και απόψεων που να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες των πολιτών αλλά και στις μεγάλες προκλήσεις». Ανέφερε πως οι συμβιβασμοί εξουσίας μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής των εκλογών δεν

Keywords
Τυχαία Θέματα