‘Άλλο η Ισπανία, άλλο η Κύπρος’

15:36 14/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ της κατάστασης στην Κύπρο και την Ισπανία, ούτε η Λευκωσία έχει υποβάλει αίτηση για χρηματοδοτική στήριξη από την ΕΕ, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του Αντιπροέδρου της Επιτροπής για το ευρώ Ολι Ρεν, Αμαντέο Αλταφάιγ.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι οι κυπριακές αρχές φέρεται ότι αναζητούν στήριξη

από τρίτες χώρες, όπως η Ρωσία και η Κίνα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν θα το χαρακτήριζε αυτό ως σχέδιο διάσωσης και υπογράμμισε ότι είμαστε σε μια ελεύθερη αγορά και οι κυπριακές αρχές μπορούν να έχουν αυτού του είδους διμερείς επαφές με κάθε εταίρο τους στον κόσμο.

Επανέλαβε αυτό που δήλωσε χθες στο ΚΥΠΕ ότι η Κύπρος δεν έχει υποβάλει αίτηση για χρηματοδοτική στήριξη από την ΕΕ, και υπενθύμισε δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου ότι δεν υπάρχει τέτοιο αίτημα στο παρόν στάδιο.

Σε παρατήρηση ότι Κύπριος διπλωμάτης δήλωσε πρόσφατα πως η Κύπρος αναμένει να δει τις εξελίξεις με την Ισπανία προτού προβεί σε οποιαδήποτε βήματα, απάντησε κατηγορηματικά ότι οι δύο χώρες είναι πολύ διαφορετικές και δεν μπορούν να γίνονται συγκρίσεις.

Όπως είπε, η Ισπανία εξέφρασε την ετοιμότητά της να λάβει στήριξη για ένα σχέδιο ανασυγκρότησης και ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών της και η ΕΕ απάντησε θετικά, καθώς η χώρα πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις.
Στην περίπτωση της Κύπρου, όμως, είπε, δεν υπάρχει αίτημα.

Υπενθύμισε σχετική δήλωση του Αντιπροέδρου της Κομισιόν για το ευρώ, Ολι Ρεν, ο οποίος στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο είχε δηλώσει προχθές ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει πολύ σημαντικές ανισορροπίες και ότι αυτό σημειώνεται και στις συστάσεις της Κομισιόν που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Μάη.

Οι ανισορροπίες αυτές, πρόσθεσε, δεν αφορούν μόνο τον χρηματοπιστωτικό τομέα που πρέπει επειγόντως να αντιμετωπιστεί, αλλά αφορούν και στις συστάσεις για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο για προκλήσεις στον τομέα των δημοσίων οικονομικών, της αγοράς εργασίας, της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας και του τραπεζικού τομέα.

«Δεν αποτελεί μυστικό ότι ο τομέας των τραπεζών στην Κύπρο είναι πολύ εκτεθειμένος στην ελληνική οικονομία», είπε ο κ. Αλταγφάιγ και πρόσθεσε ότι αυτό περιλαμβάνει τις ζημιές από τα ελληνικά ομόλογα (κούρεμα) για το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Καταλήγοντας, είπε ότι πρόκειται για μια πολύπλοκη κατάσταση, αλλά δεν υπήρξε στο παρόν στάδιο οποιοδήποτε αίτημα. «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις από κοντά», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα