Αλλαγές στα απαιτούμενα προσόντα για έκδοση πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης

22:35 23/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Αλλαγές επέρχονται, με κανονισμούς που ενέκρινε χωρίς καμίαν ένσταση σήμερα το απόγευμα η Ολομέλεια της Βουλής, στα απαιτούμενα προσόντα για όλες τις κατηγορίες ειδικευμένων εμπειρογνωμόνων που δύνανται να προβαίνουν στην έκδοση πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης οικιών ή άλλων κτιρίων.

Μεταξύ των προνοιών των κανονισμών για την ενεργειακή απόδοση και την ενεργειακή πιστοποίηση των κτιρίων ως προς τα απαιτούμενα προσόντα των ειδικευμένων εμπειρογνωμόνων είναι και η δημιουργία νέας κατηγορίας ειδικευμένων εμπειρογνωμόνων

για υφιστάμενα κτίρια που χρησιμοποιούνται από τις δημόσιες Αρχές, κτίρια που επισκέπτεται και το κοινό.

Σύμφωνα με την Οδηγία 2010/31/ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης εκδίδονται από ειδικευμένους εμπειρογνώμονες στους οποίους παρέχεται σχετική διαπίστευση, λαμβανομένων υπ` όψη των προσόντων τους.

Οι εμπειρογνώμονες αυτοί διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της αξιοπιστίας των πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης και κατ’ επέκταση στην προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια.

Οι κανονισμοί αυτοί προβλέπουν ότι, στα κτίρια που χρησιμοποιούνται από δημόσιες Αρχές και τα οποία επισκέπτεται το κοινό, το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης πρέπει να αναρτάται σε ευδιάκριτο σημείο, ενώ τα πιστοποιητικά είναι δυνατό πλέον να εκδίδονται βάσει της πραγματικής κατανάλωσης ενέργειας του κτιρίου, δίνοντας έτσι δυνατότητες αξιολόγησης της ενεργειακής συμπεριφοράς των εργαζομένων στο κτίριο.

Ως απαιτούμενο προσόν για όλες τις κατηγορίες ειδικευμένων εμπειρογνωμόνων, οι κανονισμοί, όπως αρχικώς είχαν κατατεθεί στη Βουλή, προέβλεπαν ο υποψήφιος να είναι μέλος του ΕΤΕΚ στον κλάδο της Αρχιτεκτονικής, ή Πολιτικής Μηχανικής, ή Ηλεκτρολογικής Μηχανικής, ή Μηχανολογικής Μηχανικής, ή Χημικής Μηχανικής ή στο αρχείο μηχανικών που παρέχουν υπηρεσίες του ΕΤΕΚ, όταν αυτοί είναι υπήκοοι κράτους – μέλους εγκατεστημένοι σε άλλο κράτος.

Εκ μέρους του ΕΤΕΚ υπήρξε αντίθεση στην εισαγωγή της ειδικότητας των χημικών μηχανικών στη νέα κατηγορία εμπειρογνωμόνων που θα μπορούν να εκδίδουν πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης για κτίρια που δεν είναι οικίες.

Σύμφωνα με ΕΤΕΚ, οι χημικοί μηχανικοί δεν κατέχουν το ακαδημαϊκό υπόβαθρο, για να εκδίδουν πιστοποιητικά τέτοιου είδους για εμπορικά κτίρια και είναι αμφίβολο κατά πόσον η έλλειψη αυτή μπορεί να καλυφθεί επαρκώς μέσω της μεταπτυχιακής τους πείρας επί του αντικειμένου.

Ο Σύνδεσμος Συμβούλων Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων Μηχανικών Κύπρου εξέφρασε επίσης τη διαφωνία του για τη δημιουργία νέας κατηγορίας εμπειρογνωμόνων για υφιστάμενα κτίρια που χρησιμοποιούνται από δημόσιες Αρχές, αφού κάτι τέτοιο πιθανόν να προκαλεί ανομοιομορφία στα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης που εκδίδονται.

Την αντίθεσή του εξέφρασε επίσης ο Σύνδεσμος ως προς την πρόνοια των κανονισμών η οποία καθορίζει προσόν των ειδικευμένων εμπειρογνωμόνων την έκδοση 90 πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης για κτίρια που χρησιμοποιούνται ως κατοικίες, αφού κάτι τέτοιο δεν διασφαλίζει την απόκτηση της απαιτούμενης εμπειρίας για έκδοση σχετικών πιστοποιητικών κτιρίων που δεν αποτελούν κατοικίες.

Διαφώνησε επίσης με την εισαγωγή νέας μεθόδου υπολογισμού της ενεργειακής απόδοσης των υφιστάμενων κτιρίων που χρησιμοποιούνται από τις δημόσιες Αρχές, καθώς και με την εισαγωγή του κλάδου των χημικών μηχανικών και κατ’ επέκταση των μηχανικών περιβάλλοντος στον κατάλογο των ειδικευμένων εμπειρογνωμόνων.

Επίσης, το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων εξέφρασε την επιφύλαξή του για την προταθείσα εισαγωγή του κλάδου χημικών μηχανικών στον κατάλογο των ειδικευμένων εμπειρογνωμόνων για κτίρια που δεν χρησιμοποιούνται ως οικίες, ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι οι προταθέντες κανονισμοί δεν διευκρινίζουν επαρκώς πως τεκμηριώνεται η πείρα των υποψήφιων ειδικευμένων εμπειρογνωμόνων στον τομέα των κτιρίων, ή σε θέματα ενέργειας, ή σε τεχνικά συστήματα κτιρίου.

Στο πλαίσιο της συζήτησης επί των κανονισμών, τέθηκαν από ορισμένα μέλη της Επιτροπής Εμπορίου, καθώς και τον Γιώργο Περδίκη εισηγήσεις για τροποποίηση του κειμένου οι οποίες, αφού διαμορφώθηκαν, υιοθετήθηκαν ομόφωνα από την Επιτροπή και ενσωματώθηκαν στο τελικό κείμενο των κανονισμών.

Οι τροποποιήσεις αυτές προβλέπουν ότι οι ειδικευμένοι εμπειρογνώμονες με σπουδές στον κλάδο της χημικής μηχανικής θα μπορούν να εκδίδουν πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης μόνον για κτίρια που χρησιμοποιούνται ως οικίες.

Επίσης, οι ειδικευμένοι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι εκδίδουν πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης σε κτίρια που χρησιμοποιούνται ως οικίες, πρέπει να έχουν τουλάχιστον ενός έτους αντί τριών ετών αποδεδειγμένη πείρα στον τομέα των κτιρίων, ή σε θέματα ενέργειας, ή σε τεχνικά συστήματα κτιρίου.

Ο χρόνος της απαιτούμενης πείρας των ειδικευμένων εμπειρογνωμόνων, που θα εκδίδουν πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης σε κτίρια που δεν χρησιμοποιούνται ως οικίες, μειώνεται από έξι σε τρία έτη.

Οι ειδικευμένοι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα εκδίδουν πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης σε υφιστάμενα κτίρια που χρησιμοποιούνται από δημόσιες Αρχές, πρέπει να έχουν τουλάχιστον ενός έτους αποδεδειγμένη πείρα στον τομέα των κτιρίων, ή σε θέματα ενέργειας, ή σε τεχνικά συστήματα κτιρίου.

Στους προτεινόμενους κλάδους των ειδικευμένων εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα εκδίδουν πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης σε κτίρια που χρησιμοποιούνται ως οικίες, προστέθηκε και ο κλάδος των μηχανικών περιβάλλοντος.

Keywords
Τυχαία Θέματα